пʼятниця, 27 вересня 2013 06:30

Колесніков і Клюєв просуватимуть Януковича на другий термін

Автор: Малюнок: Дмитро Скаженик
 

Секретаря Ради нацбезпеки та оборони Андрія Клюєва й народного депутата Бориса Колеснікова повернули в керівництво Партії регіонів. 18 вересня на закритій політраді їх призначили заступниками лідера партії Миколи Азарова. Пояснили це хорошою роботою на минулих парламентських виборах. На своїх посадах лишилися перший заступник голови Володимир Рибак та заступники Олександр Єфремов, Сергій Тігіпко, Леонід Кожара й Дмитро Шенцев.

— Азаров і Рибак, як батьки-засновники Партії регіонів та найближчі товариші Януковича, залишаться ключовими фігурами у президентській команді. Дбатимуть, аби молоді та середнього віку донецькі не розхитували ситуацію всередині до публічних конфліктів, — говорить політолог Вадим Карасьов, 57 років. — Азаров є буфером між президентом і Кабміном. Рибак — гарант миру і спокою в парламенті, забезпечує комфортне перебування президента в залі. Єфремов — переговорник між Януковичем та фракцією. Завдання Кожари — ефективно реалізовувати зовнішньополітичний курс президента. Роль Тігіпка — бути одним із провідних спікерів "Регіонів". Шенцев — типовий партійний функціонер.

Які завдання ставить президент перед новопризначеними?

— Партія має оновитися, омолодитися, перепрограмуватися і створити можливості для ефективної роботи. Янукович переорієнтовується на Європейський Союз, що несе йому електоральні ризики. Значить, його політична сила має стати динамічнішою. Це вже не повинна бути проросійська партія. Вона має стати гнучкою і не допустити сюди прокремлівської партизанщини від Симоненка, Медведчука та Маркова. На Партію регіонів чекає суттєва перебудова, щоб витримати конкуренцію з боку "Батьківщини" й УДАРу. Треба буде знайти свої акценти, щоб у розмовах про євроінтеграцію відрізнятися від опозиції.

За який напрямок роботи відповідатимуть Клюєв і Колесніков?

— Вони — ключові провідники політики президента й Партії регіонів. Адекватної заміни їм немає. Попереднє ідеологічне керівництво було невдале. Це видно по ток-шоу, де представники "регіоналів" не завжди переважали опонентів. Колесніков — сильний менеджер. Займатиметься зближенням з Євросоюзом, президентською кампанією та підготовкою до наступних парламентських виборів. Говорять, що Клюєв очолить передвиборний штаб Януковича. Хоча офіційного рішення щодо цього не було.

Що ці зміни означають для президента?

— Він не відмовляється від партії, а бере її під серйозніший контроль. Розставляє на ключові позиції найближчих соратників. Напередодні Вільнюського саміту йому потрібна більш консолідована й мобільна партійна база своєї влади.

Чи не відмежовує таким чином Янукович "сім'ю" від виборчої кампанії?

— Навпаки. У політраду м'яко вмонтовують молодих донецьких кабмінівських адміністраторів — Арбузова, Клименка, Ставицького. Вони суміщатимуть партійну роботу з урядовою, на яку роблять подальші кар'єрні ставки. Готуються після переобрання Януковича очолити Кабмін.

Янукович заявив, що визначатиметься щодо своєї участі у виборах президента наступного року. Однак уже зараз призначає відповідальних за кампанію.

— Президент правильно говорить. Якщо сьогодні він заявить, що розпочав кампанію, інші чинитимуть так само. Янукович опиниться у фокусі критики опозиції, Тимошенко, комуністів та Медведчука. Навіщо йому це? Для нього важливо, щоб президентська кампанія протікала у млявому режимі. Щоб не збуджувала еліти й не радикалізувала суспільство.

Які ще кадрові перестановки в "Регіонах" можна очікувати найближчим часом?

— Політрада й керівні органи партії більш-менш вибудувані та ввійшли в тимчасову гармонію. Серйозних кадрових струсів уже не буде.

Зараз ви читаєте новину «Колесніков і Клюєв просуватимуть Януковича на другий термін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути