Ексклюзиви
четвер, 12 лютого 2009 18:31

Коаліція засудила Ющенка за критику Тимошенко

Автор: фото: Микола ЛАЗАРНЕНКО
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко іде на своє місце перед початком засідання Ради національної безпеки та оборони. За столом сидять нардеп від ”Регіонів” Інна Богословська та уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовсь
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко іде на своє місце перед початком засідання Ради національної безпеки та оборони. За столом сидять нардеп від ”Регіонів” Інна Богословська та уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовсь

Парламентська коаліція засудила президента Віктора Ющенка і Раду національної безпеки та оборони за "неаргументовані звинувачення" на адресу Кабміну і прем"єрки Юлії Тимошенко. На раді фракцій БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина в середу депутати ухвалили заяву.

"РНБО повністю вийшла за межі своєї компетенції, намагаючись провести ревізію газових угод", — ідеться в ній.

За день до цього відбулося засідання РНБО, на якому президент відчитав прем"єрку за газові домовленості з Росією. Мовляв, вона не мала повноважень погоджуватися на невигідні для України умови.

— За словами прем"єра, ми отримали велику перемогу в газових переговорах. Настільки велику, що аж не знаємо, що з нею робити, — іронізував Ющенко.

Його обурив ще й намір уряду взяти в Росії кредит $5 млрд. Натомість росіяни хочуть, щоб Україна відмовилася від претензій на спадщину Радянського Союзу. Нині це одне зі спірних питань у відносинах між країнами.

Тимошенко назвала слова Ющенка неправдою. І сказала, що РНБО намагається відстояти інтереси компанії газового посередника "РосУкрЕнерго", яку вона усунула від постачання блакитного палива в Україну. Однак наступного дня Радбез оприлюднила свої таємні рішення, щоб спростувати твердження прем"єра.

Це схоже на дитячу сварку під назвою "Не пісяй у мій горщик"

Про інтереси компанії-посередника там не йдеться. Але РНБО доручила Генпрокуратурі та Службі безпеки перевірити, чи дотримувалися високопосадовці законодавства при проведенні переговорів із Росією та укладанні газового контракту. Натякають на те, що прем"єр поставила печатку на директивах "Нафтогазу" для переговорів із "Газпромом", хоча права на це не мала. Адже на засіданні Кабміну більшість міністрів директиви не підтримали.

— Це схоже на дитячий садок, сварку під назвою "Не пісяй у мій горщик", — вважає нардеп із групи "За Україну!" Ксенія Ляпіна, 44 роки. — Депутати мають дивитися на свої  повноваження. Якщо вони вважають, що РНБО щось там порушило, то подайте в Конституційний суд. А засуджувати і вимагати щось від того, хто з тобою ніяк не пов"язаний, — це просто політична тріскотня.

Окрім осуду президента, Рада коаліції мала обговорити на засіданні в середу кандидатури майбутніх міністрів. Вони мають замінити прихильних до президента урядовців.

— Це питання перенесли на наступний тиждень, бо немає остаточної згоди, — говорить заступник лідера фракції НУ-НС Тарас Стецьків, 44 роки.

В оточенні прем"єрки кажуть, що нині Тимошенко в Кабміні щодня проводить зустрічі з потенційними кандидатами на міністерські крісла. Поки що вона не вирішила, кого брати у свій уряд.

Зараз ви читаєте новину «Коаліція засудила Ющенка за критику Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути