Ексклюзиви
пʼятниця, 05 серпня 2011 07:30

Київський мер має громадянство Ізраїлю

Київський мер має громадянство Ізраїлю

Київський міський голова 59-річний Леонід Черновецький вже 17 років має ізраїльський паспорт. Прописаний в елітному районі столиці Тель-Авів на вул. Урі Цві Ґрінбеґ. Дружина мера Аліна Айвазова — в сусідньому будинку.

Днями Черновецького бачили в домі, в якому він зареєстрований. Живе у квартирі на останньому 12-му поверсі. Мешканці цієї багатоповерхівки можуть користуватися басейном, спортзалом. Будинок має свою охорону. Помешкання в ньому коштують близько $1 млн.

— Я здесь отдыхаю. У меня нет двойного гражданства, — заявив Черновецький кореспондентам телепрограми "ТСН".

— У законі існує пряма заборона для українців мати подвійне громадянство. Якщо Леонід Черновецький справді має громадянство Ізраїлю, йому треба дати місяць для визначення, у якій країні хоче жити, — коментує генерал Служби безпеки у відставці Олександр Скіпальський, 66 років. — Обере Ізраїль — чемодан, вокзал, і хай його чекає Тель-Авів. Цей випадок треба розслідувати, й по ньому мають бути притягнуті до відповідальності люди, які давали Черновецькому допуск до державної таємниці. Це ілюструє те, що система нацбезпеки України не працює, а обслуговує обраних. Це — прокол керівників Міністерства внутрішніх справ, секретаріату Ради нацбезпеки й оборони, СБУ.

Черновецький може бути мером Києва допоки його не позбавлять українського громадянства, кажуть у Партії регіонів.

— Наявність статусу громадянина України і громадянина іншої держави — не є підставою ставити питання про усунення із займаної посади, — каже нардеп-"регіонал" Володимир Олійник, 54 роки. — У законі про місцеве самоврядування чітко прописано, за яких обставин це можна робити — референдумом або через сесію міської ради.

Групи впливу в Партії регіонів по-різному дивляться на те, що робити з Черновецьким, припускає депутат Київради від БЮТ Олександр Бригинець, 49 років:

— Одні організовують зливи у пресу про подвійне громадянство Черновецького. Інші шукають його в Ізраїлі, щоб дати можливість виправдатися. Але це ні до чого не приведе й ситуацію з мером столиці не змінить. Його триматимуть на цій посаді доки не з'явиться фігура, з якою Партія регіонів може перемогти на виборах мера Києві. Зробити це з непопулярним Олександром Поповим, який зараз керує містом, неможливо. У законі "Про столицю" є достатньо лазейок, щоб тримати Черновецького стільки, скільки буде потрібно.

Із часу отримання другого, ізраїльського, громадянства Черновецький чотири рази ставав народним депутатом України, двічі — мером Києва. Балотувався на посаду президента 2004 року. Тоді за нього проголосували 128 тис. виборців.

Син і донька працювали в банку батька

Із майбутньою дружиною Аліною Айвазовою Леонід Черновецький познайомився під час вступу до Харківського юридичного інституту.

Аліна — вірменка, що народилася у Грузії. Її батько був проти шлюбу з Черновецьким. Хотів, аби дочка вийшла за грузина чи вірменина і залишилася у країні.

Донька Черновецьких Христина працювала у батьковому банку "Правекс". Була заміжня за депутатом Київради В'ячеславом Супруненком. Кілька місяців тому пара нібито розлучилася. За чутками, Христина живе у Москві й чекає дитину від нового обранця — нафтового магната Сергія Янчукова. Від першого шлюбу має трьох дітей. Свого часу у Христини в Парижі начебто вкрали сумку з коштовностями на 4,5 млн євро.

Син мера Степан також працював у "Правексі". 2008-го став депутатом Київради.

Автопарк Черновецьких вважають найрозкішнішим в Україні. Глава сім'ї їздив "майбахом", "Роллс Ройсом Фантомом", дружина мала "Мерседес Макларен", син — "порш" та один із 20 ексклюзивних "Роллс Ройсів", у доньки були "Феррарі", "Ламборгіні Ґалардо". За останні півроку Черновецькі спродали значну частину машин.

750

За стільки мільйонів доларів на початку 2008 року Леонід Черновецький продав свій "Правексбанк". Його купила італійська банківська група. Виручені гроші мер вивів у офшорні зони, не заплативши податків Україні.

— Зарабатывается сложно только первый миллион. А дальше они сыплются просто один за другим, — сказав Черновецький.

Оксана ПЕРЕВОЗНА

 

Зараз ви читаєте новину «Київський мер має громадянство Ізраїлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

81

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути