Ексклюзиви
четвер, 27 листопада 2008 17:41

Кабмін позичив три мільярди доларів

"Георгію, треба вирішити проблему збереження кажанів!" — гукає міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 43 роки, до міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука, 57 років. Це відбувається минулої середи перед засіданням Кабінету Міністрів.

— Їх є 42 види — це по два на кожного міністра, — віджартовується той. Він сидить на протилежному від Луценка боці столу. — Хоча в кажанів є більше шансів зберегтися, ніж у деяких моїх сусідів.

Праворуч і ліворуч від Філіпчука сидять міністри регіонального розвитку Василь Куйбіда й агропромислового комплексу Юрій Мельник.

Луценко та Філіпчук у Кабміні підтримують Юлію Тимошенко, а Куйбіда й Мельник призначені за квотою Віктора Ющенка. В уряді вже місяць подейкують, що прем"єрка хоче звільнити кількох міністрів-"нашоукраїнців" і віддати їхні посади Блоку Литвина за умови, що той увійде в парламентську коаліцію з БЮТ.

Юлія Тимошенко, 48 років, на засідання запізнюється на 15 хв. Каже, що підписала угоду зі Світовим банком про позику в $3 млрд. Мовляв, у бюджеті не вистачає грошей — ще кілька місяців тому сама ж Тимошенко хвалилася, що він переповнений.

— Ми залучаємо цей кредит на 30 років під п"ять відсотків річних, — розповідає. — Це дозволить стабілізувати бюджетну політику в Україні.

Просить журналістів чекати в сусідній залі. Там повідомляють, що перед ними виступить із заявою голова "Нафтогазу" Олег Дубина, 49 років. Попереджають, запитань не ставити.

БЮТ домовлятиметься про об"єднання із Партією регіонів, Блоком Литвина та комуністами

— У нас є борг перед Росією за вересень, жовтень і листопад, — каже він російською. — Ми домовилися, що за вересень розрахуємося до 1 грудня.

— А яка сума боргу? — вигукує хтось із журналістів.

Дубина усміхається, мовчки збирає папери і йде. По дорозі його ще раз запитують про суму боргу.

— Неважно, — стиха відказує він.

Раніше російський президент Дмитро Медведєв наказав "Газпрому" стягнути з України $2,4 млрд.

За кілька годин до журналістів виходить прем"єрка. Каже, що боргу в України перед Росією немає.

— Борг компанії "РосУкр-Енерго" перед "Газпромом" становить приблизно 2,2–2,4 мільярди доларів, — говорить Тимошенко. — Але це самостійна заборгованість "РосУкрЕнерго" перед "Газпромом".

Прем"єр також звертається до блоку "Наша Україна — Народна самооборона" з вимогою до кінця тижня повернутися в коаліцію. Інакше БЮТ домовлятиметься про об"єднання із Партією регіонів, Блоком Литвина та комуністами.

— Я прошу вас ухвалити рішення про поновлення демократичної коаліції, в тому числі й із запрошенням Блоку Литвина, — каже в телекамери. — І якщо буде в цьому необхідність, то підтримати кандидатуру Литвина на посаду голови Верховної Ради.

Додає, що готова вислухати умови Блоку Литвина щодо входження в коаліцію. Зокрема і замінити деяких міністрів у своєму уряді.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін позичив три мільярди доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути