вівторок, 11 грудня 2018 07:45

До українських моряків пустили консула

Український консул у Москві Альберт Черняков 7 грудня зустрівся з полоненими моряками — офіцерами Денисом Гриценком та Романом Мокряком. Також його пустили до матросів Юрія Без'язичного та Богдана Головаша. Ще одна зустріч запланована на сьогодні.

Консул поспілкувався з трьома пораненими українськими моряками — Ігорем Ейдером, Андрієм Артеменком та Василем Сорокою. Каже, вони почуваються задовільно. Черняков спростував інформацію, що в одного з українців ампутовані пальці руки.

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях, які йшли з Одеси до Маріуполя. Малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу" взяли штурмом. Захопили у полон 24 моряків. Троє були поранені.

Росія звинувачує українців нібито у незаконному перетині державного кордону. Українська прокуратура визнала їх військовополоненими.

— Українські моряки вдягнені у волонтерський одяг, вони отримали посилки, — говорить 58-річна Людмила Денісова, уповноважена з прав людини. — У камерах є телевізори. Та вони їх не дивляться, читають книжки. Сьогодні їм переказали фінансову допомогу у розмірі 74 долари (2058 грн. — ГПУ) на особу. Є домовленість, що вони телефоном зможуть поговорити з рідними.

— Тримають їх окремо у камерах площею вісім квадратних метрів, по дві людини у відремонтованому крилі СІЗО, — говорить Денісова. — Білизну змінюють раз на три дні, забезпечені засобами гігієни. Щодо поранень: їхній діагноз — осколкові поранення легкого ступеня. В одного моряка на руці гіпс, через ушкодження сухожиль. Двоє перебувають у двомісних палатах, один — у тримісній.

Моряки — не ­військовополонені, бо між Україною та Росією немає стану війни, заявив Михайло Шишов, начальник слідчого управління Федеральної служби безпеки Росії.

Звинуватив полоненого співробітника СБУ в катуванні мешканця з Донбасу. Про кого йдеться — не уточнив. Серед 24 затриманих моряків є два співробітники українських спецслужб.

— Синку, може у тебе буде можливість побачити ці кадри. Ми пишаємося твоїм вчинком, — заявив 6 грудня у відеозверненні Віктор Сорока, батько полоненого Василя Сороки.

— Мужності тобі зараз, витримки. І вір мені, що ні я, ні президент, ні Україна не залишимо тебе і решту наших героїв. Ми зубами вирвемо вас звідти. Ви будете вдома, — каже батько.

Віктор Сорока закликав українців писати листи його синові. Через тюремну цензуру можна тільки російською мовою. У них заборонено згадувати Україну, малювати державну символіку і наголошувати на їхньому затриманні.

Зараз ви читаєте новину «До українських моряків пустили консула». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути