четвер, 20 вересня 2012 05:00

До Азарова прийшли бездомні військовослужбовці

Автор: фото: Тарас Подолян
  На тротуарі біля будинку уряду сидять військовослужбовці у відставці та звільнені в запас з родичами. Прийшли протестувати проти виселення із гуртожитків та квартир. 19 вересня
На тротуарі біля будинку уряду сидять військовослужбовці у відставці та звільнені в запас з родичами. Прийшли протестувати проти виселення із гуртожитків та квартир. 19 вересня

25 чоловіків та жінок сидять на різнокольорових пластмасових стільцях на тротуарі біля будівлі уряду. Близько 30 стоять поряд. Це військовослужбовці у відставці та звільнені в запас і члени їхніх сімей. З'їхалися з усієї України.

У середу вранці вони прийшли протестувати проти виселення із гуртожитків та квартир. За ними спостерігають десяток міліціонерів.

— Із дня проголошення України як незалежної держави керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади ігнорували прямі норми Конституції. Там зазначено, що кожен має право на житло, — каже у мікрофон голова "Всеукраїнської спілки безквартирних офіцерів" 57-річний В'ячеслав Осіпенко. Бере з пластикового столу аркуш, читає. — Бездіяльність влади призвела до зростання черги на житло для колишніх військовослужбовців. На 1 вересня вона становить понад 100 тисяч сімей.

У бік відходить полковник 66-річний Геннадій Бітюцький. На грудях — ордени.

— Сьогодні через суди та прокуратури виселяють на вулиці сім'ї військових, — говорить російською. — Офіцерам — до побачення. Я 27 років відслужив в армії. Уже отримав квартиру. 2000-го на зібранні безпартійних офіцерів Запорізької області мене обрали головою. Тому продовжую боротися за наших військовиків, щоб вони, як і я, одержали помешкання. Якщо влада знаходить гроші для будівництва 5-метрового паркана навколо свого лісу, то хай і нам знайдуть. Ми — мирні люди. Ми просимо.

Кілька мітингувальників заходять до будівлі уряду. Виходять за 1,5 год.

— Ми зустрілися із представниками Міноборони, МВС та Секретаріату Кабміну, — розказує В'ячеслав Осіпенко. — Домовилися, що доопрацюємо документи, які додамо до нашого звернення. Зв'яжемося десь за тиждень.

На сьомому поверсі у залі засідань уряду журналісти просять працівника прес-служби, аби до них підійшов міністр оборони Дмитро Саламатін. Щоб розповів про безквартирних офіцерів. Той переказує, щоб звернулися до його прес-служби.

О 10.00 урядовці підводяться зі своїх місць. У супроводі охоронця заходить прем'єр 64-річний Микола Азаров.

— Особливе занепокоєння викликає будівельна галузь, де темпи виконання робіт уповільнилися на 8 відсотків, — читає з аркуша. — 2011 рік був чи не найбільшим у сучасній історії України за обсягами державного капітального будівництва. Держава закінчила реалізацію одних масштабних завдань і переходить до нових, наприклад, програми "Доступне житло", нових інфраструктурних проектів.

На шостий поверх до журналістів спускається голова Державної архітектурно-будівельної інспекції 43-річний Олександр Рибак. Його запитують, чому не вирішили питання забезпечення житлом військовослужбовців, які прийшли під Кабмін.

— Я бачив мітинг, але не звернув на нього уваги, — відказує Рибак. — Буду виходити — зверну.

Зараз ви читаєте новину «До Азарова прийшли бездомні військовослужбовці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути