четвер, 03 листопада 2011 00:00

"Йде підготовка збройних нападів на органи влади"

О 9.00 у середу біля Кабміну збираються близько 200 чорнобильців. Стають за невисоким парканом в оточенні двох десятків міліціонерів. Вони прийшли вимагати виплати пенсій за рішеннями суду та не скасовувати їм пільг. Тримають транспаранти із назвами міст, звідки приїхали.

За 5 хв. на вулицю виходить віце-прем'єр 51-річний Сергій Тігіпко. Він у чорному шкіряному розстібнутому кардигані, чорному костюмі та синій краватці. Стає перед людьми. З ним кілька працівників уряду. За спиною — міліціонери. Тігіпко бере мікрофон.

— Середня пенсія по Україні становить 1205 гривень, а пенсії інвалідів — 950 гривень.

— Ганьба! Брехун! — вигукують чорнобильці.

— Прошу делегувати трьох людей на переговори, — відказує віце-прем'єр і йде до будівлі Кабміну. На ходу додає. — Легким рішення не буде. Але треба сідати і проводити переговори. Я готовий розбиратися і по системі, і по конкретних випадках.

— Скільки можна іздіваться? Янукович, с..ка, б..дь, виходь! — гукає у мікрофон жінка в бордовій куртці. Присутні сміються.

Навпроти будівлі в Маріїнському парку припарковано 20 автобусів із правоохоронцями. Тут-таки два автомобілі для перевезення затриманих. За рогом — у два ряди 30 міліціонерів. Продовжують збиратися і чорнобильці. Їх уже близько тисячі.

Позафракційний депутат 38-річний Олег Ляшко вилазить на бордюр біля Кабінету Міністрів.

— Подивіться на цих хамів! — говорить у мікрофон і показує на міністра регіонального будівництва Анатолія Близнюка, який тривалий час працював губернатором Донецької області. Той виходить із чорної "тойоти". — Подивіться, на яких машинах вони їздять.

— Ганьба! Ганьба! — підхоплюють протестувальники.

Близнюк проходить коридором правоохоронців за 7 м від чорнобильців. З'їжджаються й інші міністри та губернатори. На розширене засідання уряду має прибути президент Віктор Янукович. Напередодні ходили чутки, що в середу він звільнить п'ятьох урядовців та кількох губернаторів.

У залі розставляють три ряди додаткових стільців, бо не всім вистачає місця. О 10.03 до зали заходить 61-річний Віктор Янукович. Присутні підводяться. Він одразу прямує до трибуни. Кладе перед собою папери.

— Треба впорядкувати пільги. У минулі роки прийняли величезну кількість законів, які не були підкріплені коштами. Ми це з вами знаємо чи ні? — каже.

У залі уважно слухають і мовчать.

— Знаємо авторів цих законів, Миколо Яновичу? — повертається до прем'єра.

— Знаємо, — тихо відказує глава уряду 63-річний Микола Азаров.

— А чого ви мовчите? Щоб виконати ці закони, треба мати п'ять наших бюджетів. А де їх взять? Треба людям роз'яснювати, що ми не збираємося скорочувати ніякі пільги. Будемо їх тільки вдосконалювати. На 2012 рік передбачене підвищення на 25 відсотків.

На своє місце тихцем пробирається нардеп-"нунсівець" Давид Жванія. Він запізнився на 15 хв. Порожнє лише крісло "бютівки" Наталії Королевської. Янукович сідає на місце і запрошує виступити міністра охорони здоров'я 61-річного Олександра Аніщенка. Той розповідає про реформу в медицині.

— У нас надія залишилася, що ми матимемо порядок? — за хвилину перебиває його Янукович.

Міністр мовчить, утирає спітніле чоло, ковтає слину й відповідає:

— У нас є надія, ми свою роботу зробимо. Спрацьовується колектив, наработуємо підходи до вирішення проблеми. Це становлення команди міністерства.

— Чому страждають люди, доки ви там команду створюєте? — знову перебиває президент. — Знаєте, про що я веду мову? Про вакцини.

— Основний спектр вакцин у лікарнях, — Аніщенко червоніє та переминається з ноги на ногу. — Російська БЦЖ, на туберкульоз, проходить контроль якості. У роддоми ми завезли датського проізводства.

— Чому ви це робите, як кажуть, з-під палки? — спокійно питає в нього Янукович.

— Ми не з-під палки. Ми працюємо. Намагаємося зробити так, як вам потрібно.

Янукович 10 с мовчки дивиться на нього й каже:

— Добре, сідайте. Важко з вами говорити.

Він іще 3 год. слухає доповіді інших урядовців. У міністра освіти Дмитра Табачника питає про стан підготовки закону "Про вищу освіту", міністра фінансів Федора Ярошенка — про розподіл фінансів по областях, міністра енергетики Юрія Бойка — про очікуваний наступного року видобуток вугілля. Іншим запитань не ставить. Після всіх виступів президент каже:

— Прийшли ламати паркани ті, хто отримував пенсії по 30 тисяч гривень. Що їм потрібно? Зірвати фінансову стабільність в Україні? Зірвати політичну стабільність? Люди хочуть виходити на вулиці з вилами і ділити все. Є заклики до революції. Сьогодні мені правоохоронні органи дають інформацію, що в Україні йде закупка зброї й підготовка збройних нападів на органи влади. Це що? Люди втратили страх і совість?

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко виходить до журналістів. Розповідає, що врахують усі вимоги чорнобильців й виплатять у листопаді повні пенсії за вересень та жовтень.

Надвечір на сайті президента з'являються два укази про звільнення губернаторів: Львівщини — Михайла Цимбалюка й Запорізької області — Бориса Петрова. Говорять, на посаду першого прийде екс-керівник "Укрзалізниці" Дмитро Костюк, а до Запоріжжя поїде нардеп-"регіонал" Олександр Пеклушенко. Ходять чутки, черкаського губернатора Сергія Тулуба призначать прем'єром Криму.

Зараз ви читаєте новину «"Йде підготовка збройних нападів на органи влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути