четвер, 06 жовтня 2011 00:45

Зміни до Кримінального кодексу Тимошенко не стосуватимуться

Автор: фото: Андрій Шматов
  Вадим Колесніченко: ”Якщо Тимошенко визнає вину і погодиться сплатити збитки, суд може це врахувати”
Вадим Колесніченко: ”Якщо Тимошенко визнає вину і погодиться сплатити збитки, суд може це врахувати”

Президентський законопроект про гуманізацію відповідальності за економічні правопорушення Верховна Рада розгляне 6 жовтня. Він не передбачає зняття кримінальної відповідальності зі статей Кримінального кодексу, за якими судять екс-прем'єра Юлію Тимошенко.

— Тимошенко звинувачують у зловживанні службовим становищем, а за це несуть покарання у всіх країнах Європи, — пояснює "регіонал" 53-річний Вадим Колесніченко, член комітету з питань правосуддя. — Коли людина зловживає службовими обов'язками, використовує їх заради збагачення, вона дискредитує систему влади.

Опозиція вважає, політик має нести політичну відповідальність, якщо в його діях немає корисливих мотивів.

— Тоді давайте знімемо з депутатів будь-яку відповідальність. Ми ж теж політики. Так можна до абсурду дійти.

Бажання підвищити свій рейтинг, отримати владу і керувати бюджетом країни — це корислива мета. Тут є особиста зацікавленість. За це має бути кримінальна відповідальність політика.

У Партії регіонів заявляють, що готові підтримати законопроект по декриміналізації статті Тимошенко в обмін на сплату збитків "Нафтогазу" — 1,5 мільярда гривень.

— У фракції це питання не обговорювали. Якщо Тимошенко визнає вину і погодиться сплатити збитки, суд може це врахувати.

Що отримає суспільство й держава від декриміналізації економічних злочинів?

— Людина не потрапляє за ґрати, де її карають та принижують, і не відбувається ніякого перевиховання. Після суду вона залишається повноцінним членом суспільства. Скоротяться витрати й на систему виконання покарань.

 

Українські спокійно ставляться до абсурдних статей Кримінального кодексу

Закон про гуманізацію відповідальності за економічні правопорушення покращить інвестиційну привабливість України, вважає президент громадської організації "Реформаторський клуб" 54-річний Іскандер Хісамов.

— Місцеві підприємці звикли до того, що майже кожного бізнесмена можна "підвести під статтю". Хтось вчасно не встиг повернути в Україну валютну виручку, хтось не зміг вчасно оновити ліцензію, а хтось відкрив рахунок за кордоном без отримання індивідуальної ліцензії в Нацбанку. Люди з досвідом життя в Радянському Союзі, де караними злочинами були купівля-продаж валюти або самогоноваріння, спокійно ставляться до абсурдних статей Кримінального кодексу. Однак іноземних інвесторів ці норми дуже відлякують.

 

Зараз ви читаєте новину «Зміни до Кримінального кодексу Тимошенко не стосуватимуться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути