четвер, 23 червня 2011 00:30

Іноземці не зможуть купувати землю два роки

Віце-прем'єр 51-річний Сергій Тігіпко підіймається на засідання Кабміну не ліфтом урядовців, а разом із журналістами. Поруч робітник у синій робі везе картонну коробку.

— Это что? — питає Тігіпко.

— Це вам із МВФ, — жартують журналісти.

Тігіпко сміється. У вересні він чекає від Міжнародного валютного фонду два чергові кредити.

Засідання уряду прем'єр Микола Азаров відкриває хвилиною мовчання за загиблими у війні.

— Нам вдалося уникнути загрози неминучого дефолту, але режим жорсткої економії для органів влади ніхто не скасовував, — читає промову Микола Азаров, 63 роки. — У вівторок Держказначейство зупинило платіжне доручення Київського центру зайнятості. Вони планували придбати досить дорогий легковий автомобіль. Міністерство праці розстанеться з керівником центру.

Частина засідання уряду присвячена будівництву овочесховищ.

— Проблема проста — ми виробляємо достатньо овочів для того, щоб усіх нагодувати, — говорить журналістам Микола Безуглий, 53 роки, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства. — Але за останні 20 років зруйнували всю систему переробки та зберігання. Картоплі українці споживають менше 6 мільйонів тонн, а виготовляють 18–20. Тому в сезон ні аграрії, ні торговельні мережі не накопичують продуктів. Це основна причина зростання цін.

На закритому засіданні в понеділок уряд схвалив законопроект "Про ринок земель", повідомляє Безуглий. Він описує, як має відбуватися земельна реформа. Право продавати землю сільськогосподарського призначення отримають майже сім мільйонів власників паїв. Право купувати матимуть фермерські господарства, держава та лише громадяни України. Іноземці не зможуть придбати її впродовж двох років від набуття законом чинності. Землю мають інвентаризувати, розмежувати сільгоспугіддя і землі комунальної власності та видати акти власникам.

Зараз нормативна вартість 1 га землі — 11,3 тис. грн. Її мають переоцінити до 19,9 тис. грн за 1 га. Через це орендна плата за землю підвищиться до 600 грн.

Засідання завершується за 3 год. Міністри розходяться.

— Чуть не заснул. Отгреб бы по уши, — ділиться враженнями заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони 50-річний Володимир Сівкович.

Зараз ви читаєте новину «Іноземці не зможуть купувати землю два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути