Ексклюзиви
вівторок, 29 березня 2011 03:45

"Хочемо відставки Азарова, Тігіпка і Бродського"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Учасник акції протесту ”Автомобільний майдан” 25 березня на Європейській площі у Києві. Учора підприємці передали звернення до прем’єра Миколи Азарова. Вимагають зупинити терор проти підприємців та контролювати дії податківців
Учасник акції протесту ”Автомобільний майдан” 25 березня на Європейській площі у Києві. Учора підприємці передали звернення до прем’єра Миколи Азарова. Вимагають зупинити терор проти підприємців та контролювати дії податківців

Неподалік Європейської площі у п'ятницю ходить активістка  громадського руху "Спільна справа", літня жінка Людмила Олександрівна.  Збирає підписи за відставку президента й уряду.

— Назбирали 600, 700 чи 800 тисяч. Підписуйтеся, — звертається до людей. — Ми молодих та активних згодом включатимемо у штат. Бо таких не вистачає.

Простягає аркуш. На ньому можуть поставити свої ініціали та номер телефону ті, хто хочуть відправити у відставку владу. На одному папері вміщається 10 прізвищ. Роздає аркуші, щоб інші збирали підписи.

Пролітає сніг. Людмила Олександрівна йде до Українського дому. На сходах збираються люди похилого віку. У них на верхньому одязі є невеликі жовто-блакитні стрічки. В одного на білому пакеті — наклейка із написом "Янукович рік при владі" із чорною траурною стрічкою. Чекають на приїзд машин із Луганська та Львова. У понеділок ті рушили з акцією "Автомобільний майдан" під гаслом: "Відбери в олігархів Україну, поверни її громадянам!"

Із десяток хлопців дістають із сумок жовто-блакитні барабани та плакати: "Банду геть!", "Ні політичним репресіям". На плечі накидають національні прапори. Барабанять. Збираються близько 500 людей. Тримають фотографії прем'єра Миколи Азарова поруч із Адольфом Гітлером із написом "Кровосиси", портрети президента Віктора Януковича, який показує вказівним пальцем догори, із написом "Год уже отмотал".

З вул. Грушевського спускаються з десяток машин із прапорами "Молодих регіонів". Їдуть у бік Поштової площі. Рухаються повільно, бо на дорозі стоїть регулювальник.

— Вони із самого ранку їздять Києвом, щоб перебити нашу акцію, — кажуть у натовпі.

— Посмотрите, Партия регионов поддерживает нас! Давайте их поблагодарим! — вигукує ведуча у мікрофон. За кілька хвилин говорить, що першу машину зі Східної України зупинив даїшник.

Колона зі Сходу спускається вул. Грушевського, а із Заходу їде Хрещатиком. Зустрічаються на Європейській площі. Автівок більше як сотня. Чути сигнали клаксонів.

— Будь ласка, звільніть проїжджу частину, — просить їх даїшник. — Їдьте на парковку за Національну філармонію.

Там на повороті стоять п'ятеро міліціонерів. Троє — на сходах до підвалу будівлі. Мовчки спостерігають за автомобілями. Неподалік припарковані п'ять автобусів із "беркутівцями".

Із протестуючими стоїть нардеп 35-річний Святослав Олійник:

— Я тут не просто так. Вів колону зі 100 машин з Білої Церкви.

Юрба аплодує. Кричить: "Схід і Захід разом!" та "Зека — геть!". З колонок чути музику, потім її вимикають.

— Основна ціль акції — інформаційна, — пояснює львівський підприємець 35-річний Руслан Секела, координатор комітету "Наступ". — Ми проти того, що влада знищує малий та середній бізнес. Хочемо відставки Азарова, Тігіпка і Бродського, які розробляли Податковий кодекс. У мене залишилася одна ятка. А було декілька магазинів. Із 200 працівників зараз тільки один бухгалтер. Вимагаємо спрощену систему оподаткування.

На площі до мікрофона підходять голови колон — Ігор Запрудський та Ігор Гурняк.

— Ми про це не мріяли ні 1989 року, ні 1991-го, — каже 49-річний Ігор Запрудський, голова Незалежної профспілки луганських підприємців. — А зараз Схід і Захід разом!

Учасники акції приймають резолюцію. Вимагають відставки Кабміну, припинити репресії проти учасників податкового майдану, допрацювати податковий і проекти трудового та житлового кодексів. Якщо вимоги протягом місяця не виконають, обіцяють скликати "народне віче".

Мітинг закінчується за 2 год.

Влада ігноруватиме вимоги підприємців

Акції протесту є корисними для суспільства, вважає 64-річний Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології:

— Підприємці вміють працювати і не звикли протестувати. Це поки що "перші ластівки". Влада спочатку ігноруватиме їхні вимоги. Якщо акції почнуть набирати обертів, рахуватимуться, як із вчителями. Незрозуміло, чому вони вимагають одночасної відставки Азарова та Тігіпка. Це два внутрішньо суперечні напрямки в українському уряді. Всі, хто хоч трохи в темі, знають: Тігіпко не має відношення до Податкового кодексу. Він — азаровський. З таким самим успіхом можна казати: "Геть усіх".

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив, що піде у відставку, якщо до літа не приймуть пенсійну реформу.

 

Зараз ви читаєте новину «"Хочемо відставки Азарова, Тігіпка і Бродського"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути