пʼятниця, 24 лютого 2012 07:00

"Хорошковський буде дублером Азарова"

Автор: фото з сайта www.phl.com.ua
  22 лютого Валерій Хорошковський (праворуч) став першим віце-прем’єром в уряді Миколи Азарова. На фото вони разом у студії під час запису програми ”Велика політика” на каналі ”Інтер”. 23 квітня 2010 року
22 лютого Валерій Хорошковський (праворуч) став першим віце-прем’єром в уряді Миколи Азарова. На фото вони разом у студії під час запису програми ”Велика політика” на каналі ”Інтер”. 23 квітня 2010 року

Президент Віктор Янукович призначив 43-річного Валерія Хорошковського першим віце-прем'єром. Відповідний указ підписав увечері 22 лютого. Іншим звільнив його з посади міністра фінансів, де той працював останній місяць. До того Валерій Хорошковський 1,5 року очолював Службу безпеки.

— Зараз по всіх призначеннях вирішує президент — хто на якій посаді буде, — коментує політолог Кость Бондаренко, 42 роки. — Хорошковський досить успішний менеджер. Він показав, що на будь-якій посаді досягає успіху. Пропонує непрогнозовані, але ефективні рішення. За це його цінують і в Україні, й у світі. Інакше не запросили б свого часу стати президентом "Євразхолдингу" — однієї з найбільших транснаціональних компаній.

Хоч Хорошковського і призначили віце-прем'єром, але не дали нового навантаження — міністерства. От Клюєв був перший віце-прем'єр-міністр економіки. У нас кожен віце-прем'єр одночасно є міністром. Найімовірніше тут закладений конфлікт із його давнім опонентом Миколою Азаровим.

У чому логіка призначення Валерія Хорошковського? Які його основні завдання?

— Він реально відповідатиме за роботу Кабінету Міністрів. Буде дублером Азарова. При всьому тому, що Микола Янович добрий управлінець. Але Хорошковський — реформатор і за характером, і за філософією, він прихильник ліберальних змін в економіці. Це знадобиться, щоб нарешті збалансувати роботу уряду, щоб він більше працював у реформаторському режимі. Україні потрібні результати реформ. У його підпорядкуванні будуть Міністерство фінансів та економіки, він зможе ефективно на них впливати, щоб упроваджувати свою програму кардинальних перетворень.

Чи не заклав президент бомбу сповільненої дії в уряді, зробивши Валерія Хорошковського дублером Миколи Азарова?

— Конфлікт можна прогнозувати. Але Азаров уже не той, він більше схильний до компромісів, більше здатен прислухатися.

На початку тижня президент заявив, що в уряді потрібна посада віце-прем'єра з євроінтеграції. Валерію Хорошковському можуть віддати цей шматок роботи?

— Може бути й так. Перший віце-прем'єр за обов'язками має  відповідати за євроінтеграцію, переговори з Росією, Міжнародним валютним фондом, Європейським Союзом.

Чи може віце-прем'єрство Хорошковського в майбутньому стати трампліном для отримання посади прем'єра, а потім президента?

— Він поки що не мітить на жодну з цих посад. Можна собі багато чого напланувати, але врешті все вирішує президент. Часто він робить непрогнозовані призначення.

Зараз ви читаєте новину «"Хорошковський буде дублером Азарова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути