четвер, 27 серпня 2020 06:40

Холодницький звільнився з Антикорупційної прокуратури

"За час моєї каденції змінилися чотири генеральні прокурори, кожен з яких хотів, щоб Спеціалізована антикорупційна прокуратура була йому підзвітна. Ми не виконували вказівок, й іноді це закінчувалося агресією та непорозуміннями. Я не ретранслював колективу вказівки згори переслідувати "поганих хлопців" і захищати тих, "кого потрібно", — написав 21 серпня у фейсбуку 35-річний Назар Холодницький. Того дня генеральний прокурор Ірина Венедіктова звільнила його з посади керівника САП за власним бажанням.

Холодницький керував відомством чотири роки і вісім місяців. Термін його повноважень завершувався 30 листопада.

За цей час Спеціалізована антикорупційна прокуратура й Національне антикорупційне бюро притягнули до відповідальності 16 народних депутатів, 39 топпосадовців, 47 суддів, 68 керівників держ­підприємств. У Вищому антикорупційному суді перебувають 184 обвинувальні акти щодо 492 осіб. Винесли сім вироків щодо 10 людей.

— Холодницького витиснули. Понад місяць тому Венедіктова говорила, що САП не справляється. Напевно, знайшлася мотивація, щоб він пішов, — каже народний депутат від партії "Голос", перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики 39-річний Ярослав Юрчишин.

— Холодницький мав працювати керівником САП до кінця листопада. А далі — виконувати обов'язки, до призначення нового. На цій посаді має найповніший доступ до справ НАБУ. Вони цікавлять Офіс президента, особливо справа Привату (2016 року уряд націоналізував Приватбанк. Аби втримати його діє­здатним, держава витратила 155 млрд грн на докапіталізацію. Банк подав позов до американського суду на колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, заявив про відмивання ними майже $800 млн у США. НАБУ розслідує виведення ­коштів із банку. — ГПУ).

Офіс генпрокурора хоче отримати доступ до цієї інформації. Спочатку ініціювали звільнення керівника НАБУ Артема Ситника. Але під тиском міжнародних партнерів ці плани провалилися. Тоді натиснули на Холодницького. Хочуть створити комісію, що має відібрати його наступника. Щоб був "свій" для Венедіктової-Єрмака прокурор.

Допускаємо, що Коломойський має зв'язки в Офісі президента. Йому для посилення захисту в міжнародних судах треба дізнатися — якими свідками, фактами володіє НАБУ. Можуть втрутитися й розвалити справу.

САП і НАБУ діють як незалежні органи. Не зливають справи. Відкривають їх і стосовно представників більшості, й опозиції. Вже рік працює Антикорупційний суд, є вироки з тюремними термінами. Є й виправдання — що теж нормально. Ці структури мають залишатися незалежними.

Зараз ви читаєте новину «Холодницький звільнився з Антикорупційної прокуратури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути