Ексклюзиви
вівторок, 23 березня 2010 07:54

"Губернаторські крісла можуть отримати люди Яценюка і Віктор Ющенка"

Президент Віктор Янукович у четвер підписав указ про призначення 14 голів обласних державних адміністрацій. Наступного дня ключові особи команди Януковича роз"їхалися по областях —  представляти губернаторів.

Прем"єр Микола Азаров поїхав до Донецька, віце-прем"єр Борис Колесніков — до Житомира, віце-прем"єр Сергій Тігіпко — до Рівного, віце-прем"єр Володимир Семиноженко — до Харкова, віце-прем"єр Віктор Слаута — до Херсона, віце-прем"єр Віктор Тихонов — до Луганська, віце-прем"єр Андрій Клюєв — до Одеси, глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін — до Ужгорода.

Поява керівників уряду в регіонах стала сюрпризом для місцевих чиновників. Так, Сергія Тігіпка рівненські депутати фотографували на мобільні телефони. Аншлаг спричинив приїзд Бориса Колеснікова до Житомирської ОДА — вперше в одному залі зібралася еліта комуністично-комсомольської, кучмівської та "помаранчевої" епохи, жартували журналісти. Тим часом на дверях службових кабінетів керівників областей поспіхом міняли таблички.

Напередодні президент мав півгодинну розмову з кожним губернатором.

— Дав доручення розібратися з кожним державним і недержавним підприємством, щоби працювали прибутково, — розповідає новий керівник Житомирщини Сергій Рижук. — Ринкова економіка не терпить "всєго много і дурного", вона терпить гроші та прибуток.

Губернаторами стали здебільшого ті, хто допомагав Віктору Януковичу проводити передвиборну кампанію.

— Призначати "за заслуги" — традиція української політики, — каже політичний експерт Кость Бондаренко, 39 років. — Для президента дуже важливі саме ці 14 областей — щоби забезпечити в них інтереси своєї команди. Знаковими з цього погляду я б назвав чотири призначення: Михайла Папієва у Чернівцях, Олександра Вілкула у Дніпропетровську, Михайла Добкіна в Харкові й Анатолія Гриценка — в Херсоні. Ці люди отримали посади не лише за те, що зробили для Партії регіонів під час виборів. Президент направив їх на ці пости, бо вважає їх особливо близькими до себе і справжніми професіоналами. Як, скажімо, Анатолія Близнюка в Донецьку, бо це вуха, очі й інші органи Януковича в регіоні. У негласному табелі про ранги статус губернатора вищий за міністерський. Це не лише висока довіра президента, а й квиток у велику політику в майбутньому. На подальші призначення впливатимуть і результати переговорів партії влади із опозиційними силами. Домовлятимуться, ким кого посилити у боротьбі проти іншого. Не виключаю, що губернаторські крісла можуть отримати люди Арсенія Яценюка і Віктора Ющенка.



Новопризначені губернатори областей

Дніпропетровська — Олександр Вілкул

Донецька — Анатолій Близнюк

Житомирська — Cергій Рижук

Закарпатська — Олександр Ледіда

Запорізька — Борис Петров

Київська — Анатолій Присяжнюк

Луганська — Валерій Голенко

Миколаївська — Микола Круглов

Одеська — Едуард Матвійчук

Рівненська — Василь Берташ

Харківська — Михайло Добкін

Херсонська — Анатолій Гриценко

Хмельницька — Василь Ядуха

Чернівецька — Михайло Папієв

Зараз ви читаєте новину «"Губернаторські крісла можуть отримати люди Яценюка і Віктор Ющенка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути