середа, 27 грудня 2017 07:35

Гройсман прогнозує в наступному році середню зарплату в 10 тисяч гривень

Автор: reuters
  У малому залі Будинку уряду 22 грудня журналісти переглядають ролик про успіхи Кабміну. Тут має відбутися річна прес-конференція прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. За хвилину заходить голова уряду. Показує пальцем на своє зображення на екрані: ”Я його знаю”. Усміхається.
У малому залі Будинку уряду 22 грудня журналісти переглядають ролик про успіхи Кабміну. Тут має відбутися річна прес-конференція прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. За хвилину заходить голова уряду. Показує пальцем на своє зображення на екрані: ”Я його знаю”. Усміхається.

— Вважаю, що настав час відповідальної політики. Коли політики не просто говорять, а відповідають за свої слова, — каже прем'єр-міністр 39-річний Володимир Гройсман журналістам перед початком прес-конференції 22 грудня.

Зустріч проходить у малому залі в Будинку уряду на вул. Грушевського. З прем'єром — п'ять охоронців. Всі — у костюмах. Сьогодні виповнюється 617 днів, як він очолив уряд.

Перші 5 хв Гройсман говорить про свої досягнення за рік. За цей час 10 разів каже "я" і 20 разів — "ми" й "нам".

— Є кілька ключових завдань на 2018 рік: стійке і пришвидшене економічне зростання, дати людям нормальну роботу в країні, конкурентну зарплату й безпеку.

Жоден день цього року не був для мене простим або легким. За кожне рішення треба боротися. Не знаєш, звідки буде новий виклик, де буде чергова палка в колеса. Але дорогу осилить той, хто йде.

Журналістів просять ставити по одному запитанню. Дехто старається в одне втиснути кілька. Прем'єр відповідає швидко.

Про економіку

— Аграрний сектор дає приблизно п'яту частину валового внутрішнього продукту і є рушієм економіки. Уперше визначили в бюджеті 4 мільярди гривень на підтримку тваринництва в Україні. Нові ферми, молочно-товарні комплекси, нарощення поголів'я — це все зміцнюватиме як наші внутрішні позиції, так і на зовнішніх ринках.

Гірничо-металургійний комплекс теж є рушієм розвитку економіки. Модернізація інфраструктури створюватиме робочі місця.

Також дуже важливий військово-промисловий комплекс. У наступному році виділяємо 16,5 мільярда гривень на виробництво озброєння.

Зростання бачитимемо в багатьох сферах.

Про курс гривні й ціну на газ

— Коливання курсу гривні до долара — абсолютно сезонне. У грудні завжди так відбувається, у січні приходить стабілізація.

Щодо ціни газу. У цьому опалювальному сезоні немає причин для підвищення. Далі впроваджуємо нову формулу ціни, яка може бути затверджена з наступного опалювального сезону. Залежатиме не від наших бажань, а від коливань ціни на міжнародних ринках. Завдання — побудувати таким чином систему національного видобутку газу, щоб ми були країною-експортером.

Про пенсії та зарплати

– 2018 року піднімемо мінімальну зарплату з 3200 гривень до 3723. Зросте середня пенсія. Якщо до реформи вона дорівнювала 1886 гривень, то буде 2786. Середня зарплата в країні сьогодні майже 7400, у наступному році може бути 10 тисяч.

Про перестановки в уряді

— Заяви міністрів про складання повноважень має розглянути парламент. Верховна Рада офіційно не прийняла відставку ні Стеця, ні Кутового. Тому зараз виконують обов'язки їхні перші заступники. Уляна Супрун — виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я. Це не заважає їй сумлінно виконувати свої завдання.

Інші зміни в уряді ініціювати не планую. Але це не означає, що в кожного міністра є індульгенція.

Про президентські амбіції

— Хто де буде працювати, це знає тільки Господь. Можу сказати єдине: служитиму Україні. І робитиму це так, що, коли настане момент, відійду й житиму рядовим громадянином. Щоб ні від кого не довелося відвертати очей. Це — головна моя амбіція.

Люди, які мріють про посади, є глибоко хворими. Поважаю тих, хто хоче щось змінити. З ними мені по дорозі.

Про підтримку українських виробників

— Підтримую, що треба купувати українське і платити українцям. Настав час дискусії про те, як створювати належні умови для розвитку націо­нального продукту.

Про реакцію сусідніх країн на "мовну статтю" в освітньому законі

— Закон України "Про освіту" — це закон про освіту в Україні. Це не закон про мови. Вважаю, що українська мова має бути захищеною.

Україна — 45-мільйонна європейська країна. І не треба з нами розмовляти ультиматумами. Є питання — давайте обговорювати. Ми ні з ким не розмовляємо зверхньо. І з нами — не треба.

Про мораторій на продаж землі

— Я проти відкриття ринку землі. За те, щоб продавати українську землю тільки нашим фермерам. І то в обмеженій кількості. Я проти продажу землі іноземцям, великим корпораціям. Я за розвиток фермерства. І щоб у цих людей був доступ до кредитних ресурсів.

Найдовше — майже 8 хв. — прем'єр відповідає на запитання про запровадження реформ.

— Дуже важливо говорити, які саме реформи гальмуються, у чому ми відкочуємося назад. Нам потрібен антикорупційний суд. І не тому, що це говорять міжнародні партнери, а це треба для України.

Розпочали реформу державних закупівель. Раніше понад 300 мільярдів гривень були в тіні, сьогодні їх видно. Стали на шлях змін в освіті, охороні здоров'я. Вважаю, що рухаємося в правильному напрямку.

За 1 год. 15 хв. відповідає на близько 30 запитань.

— Хочу запевнити вас усіх: 2018 рік буде кращим, ніж 2017-й. Стримувати мене можливо, але зупинити — ні. Тому все буде добре.

Зараз ви читаєте новину «Гройсман прогнозує в наступному році середню зарплату в 10 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути