вівторок, 20 березня 2018 00:40

Гонтарева запам'ятається знеціненням гривні й інфляцією

— Це велике свято. Я бачив, як переживала Валерія Олексіївна, як переживав Яків Васильович. І ніхто не бачив, як переживав президент, — каже Петро Порошенко, 52 роки, під час представлення нового голови Національного банку Якова Смолія 15 березня.

— Вдячний Валерії Гонтаревій за професіоналізм й особисту відповідальність, за значні кроки в реформуванні банківського сектору, — продовжує глава держави. — Ні парламент, ні уряд, ні президент жодного разу не давали команди — чи виділяти рефінансування, чи прибрати або залишити той або інший банк тощо. Незалежність НБУ для мене залишається пріоритетом.

15 березня 54-річну Валерію Гонтареву звільнили з посади голови Нацбанку. Вона очолювала його з 19 червня 2014-го. Тоді курс гривні щодо долара був 11,84. Зараз — 26,35. За період її роботи зі 180 банків залишилося 92. Націоналізували Приватбанк. До відставки Гонтарева сім місяців була у відпустці.

— Валерія Гонтарева — випадковий голова Нацбанку. Президенту була потрібна довірена надійна особа на цій посаді, — говорить фінансовий аналітик Олексій Кущ, 43 роки.

— Вона все життя працювала інвестиційним банкіром. У світі призначати керівником центральних банків після такої посади вважають поганим тоном. Бо в них інші підходи до роботи. Як результат, близько 16 відсотків валового внутрішнього продукту витратили на очистку сектору від ненадійних банків. Ці кошти можна було вкласти в медичну чи пенсійну реформу.

Зараз 60 процентів активів зосереджені в державних банках. На Фонд гарантування вкладів держава витратила близько 80 мільярдів гривень, а на капіталізацію банків — майже 140 мільярдів. Керівництво Гонтаревої українці запам'ятають девальвацією гривні й інфляцією.

— Оцінка роботи Гонтаревої за п'ятибальною системою — одиниця. Нацбанк діяв непрофесійно, — каже економіст 38-річний Тарас Загородній.

— Необхідно провести розслідування її діяльності. Через неї та її команду економіка зазнала величезних втрат. Петро Порошенко у своїй промові хитро відзначив, що ніхто нікому не давав вказівок. Це означає, що Гонтарева за все відповідатиме сама.

Зараз ви читаєте новину «Гонтарева запам'ятається знеціненням гривні й інфляцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути