Ексклюзиви
середа, 27 грудня 2017 07:30

Загибель В'ячеслава Чорновола розслідують досі

— Він був найяскравішою фігурою націонал-демократичного руху на початку незалежності. Політиком від Бога, — каже правозахисник і публіцист, колишній політв'язень 68-річний Мирослав Маринович про В'ячеслава Чорновола. 24 грудня йому виповнилося б 80 років.

Чорновіл очолював Народний рух України. В 1990–1992 роках був головою Львівської обласної ради. Обирався депутатом парламенту. На виборах президента 1991‑го посів друге місце, після Леоніда Кравчука.

25 березня 1999-го у 61 рік В'ячеслав Чорновіл загинув в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Похований на Байковому кладовищі в столиці. У січні 2014-го Бориспiльський суд закрив справу про загибель Чорновола. Аварію визнали нещасним випадком. Однак Апеляційний суд Київської області направив справу на додаткове розслідування до прокуратури. Воно триває досі.

— У політичних таборах говорили: "Поки ми подумаємо, яке рішення треба прийняти, Чорновіл уже його сформулював і пішов уперед". Це був політичний самородок. Сьогодні таких бракує, — продовжує Мирослав Маринович.

— Наприкінці 1980-х — початку 1990-х Чорновіл відстоював вибір національної демократії. Це головна засада в розвитку України до сьогодні.

В останній рік проти нього зрадницьки піднялися "рухівці". Олександр Лавринович (член Партії регіонів і голова Вищої ради юстиції за президента Януковича, підозрюється в розтраті 8,5 млн грн. — ГПУ) був заступником Чорновола. Демократом. І саме він був у групі, яка вважала, що Чорновіл забирає на себе забагато світла політичної рампи. А вони — перспективні політики — перебувають у тіні.

Хвиля проти Чорновола несла корумповану складову. Наступала доба цинічного визначення своїх інтересів, а час ідеологічної чистоти відступав. Це — нинішні реалії. У таку добу йому було б важко.

Чорновіл міг очолити державу. Зі скепсисом реагую на слова, що Україна не мала свого Вацлава Гавела (дисидент і драматург, був першим президентом незалежної Чехії. — ГПУ). Чорновіл був талановитіший. Але народ і суспільно-історичні обставини були інші, ніж у Чехії.

— Він один із бікфордових шнурів (вогнепровідні, для запалювання вибухової речовини. — ГПУ) у боротьбі української нації за свої права, — говорить колишній політв'язень і екс-нардеп 80-річний Степан Хмара.

— Не можна уявити відродження Української держави без участі колишніх політв'язнів. Нас було шестеро в першій Верховній Раді. А вплив був, як у цілої фракції. Без нас Україна стала б одним із суб'єктів Російської Федерації.

Але Чорновіл не міг перемогти на президентських виборах 1991-го. Навіть якби був єдиним кандидатом від демократичних сил. Бо у 75 відсотках областей при владі були "червоні". І комуністична номенклатура організовувала вибори.

На початку незалежності головним був парламент. Треба було спершу його зробити контрольованим народом, демократичним, без "совка". Потім уже проводити президентські вибори. Тоді вже міг перемогти і Чорновіл. Але проґавили момент.

— Чорновіл послідовно руйнував радянську систему, — говорить 58-річний Олексій Гарань, професор Києво-Могилянської академії.

— Очолив Народний рух після здобуття незалежності. Взяв курс на перетворення його в партію. Хотів зробити з аморфної широкої структури бойове об'єднання. Це привело до звуження підтримки. 1990 року ще незареєстрований Рух разом із демократичними силами набрав більше чверті місць у парламенті. А 1998-го за нього проголосували 8 відсотків виборців, за Компартію — 25. Створити модерну політичну силу йому не вдалося.

Зараз ви читаєте новину «Загибель В'ячеслава Чорновола розслідують досі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути