вівторок, 02 липня 2013 05:19

"Газпром" оголосив Україні піар-війну

"Газпром" оголосив Україні піар-війну

"Газпром" ніколи не зберігатиме газ в українських підземних сховищах. Про це заявив голова російської державної монополії Олексій Міллер.

— Україна може будь-які проекти в енергетичній газовій сфері пропонувати зарубіжним партнерам, але я хочу сказати про досвід "Газпрому", — зазначив він. — Україна говорить, що в її сховищах можна було б зберігати газ — закачувати його влітку і продавати взимку. У "Газпрому" є досвід закачування газу в сховища України — досвід суто негативний. На підставі цього сумного непростого досвіду ми прийняли жорстке рішення: ніколи, за жодних умов не закачувати газ у сховища України.

— Такі часті "жорсткі рішення" є ознакою того, що "Газпром" нервує, — коментує експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін, 58 років. — Причин для нервів декілька. По-перше, росіянам тяжко "зайти" в український ринок. Цьогоріч Київ має завершити реформування газового сектору. Також Україна планує плідно співпрацювати з Євросоюзом, зокрема щодо газових сховищ. Це створює значні перешкоди планам "Газпрому" в Україні. Очевидно, що переговори про газовий консорціум не проводяться. Тому Москва намагається піар-війною нейтралізувати спроби України посилити співробітництво з ЄС.

У ситуації зі сховищами "Газпром" намагається перекласти проблеми із хворої голови на здорову. Справді, росіяни мають свої сховища ще більшої ємності, ніж українські. Але Москві вони потрібні для зберігання газу внутрішнього вжитку. Тож українські сховища потрібні, щоб гарантувати газову безпеку Європі. Керівник "Газпрому" натякнув, щоб західні партнери не зберігали газ в Україні. Росіяни згадують про загублені 2004-го в українських газосховищах 7 мільярдів кубометрів газу. "Газпром" спирається на одиничний випадок, про який усі й так знають. Але не треба робити з цього систему й витягувати, коли заманеться.

Другою причиною нервувань росіян є погані перспективи "Газпрому" на майбутнє. Компанія повільно втрачає світове лідерство на ринку. На неї тиснуть незалежні виробники газу. Через це "Газпром" навіть скасував штрафи за недобір газу — принцип "бери або плати". На відміну від "Газпрому", незалежні виробники можуть знижувати тарифи на газ.

По-третє, за оцінками британської компанії "Брітіш Петролеум", "Газпром" займає вже друге місце за доведеними запасами газу після Ірану. Експерти твердять, що Росія використовує застарілі методи підрахунку. Також Норвегія посіла перше місце за постачанням газу в Європу. Постачання газу в Європу вона збільшила на 12 відсотків, а продажі російського блакитного палива стали менше на 10 процентів.

Четвертою проблемою "Газпрому" є програші в судах, що має негативні репутаційні та економічні наслідки. Наприклад, рішення міжнародного арбітражу у Відні про те, що "Газпром" змушений повернути частину платежів німецькій енергетичній компанії RWE. У суді довели переплату західної компанії "Газпрому" через завищення цін на газ. "Газпром" винен RWE близько 390 мільйонів доларів. Загалом через такі ж переплати низці інших європейських компаній "Газпром" цього року має сплатити 7 мільярдів доларів. Усе це завдає удару по економіці компанії.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" оголосив Україні піар-війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути