вівторок, 08 лютого 2011 10:54

"Євросоюз зробив висновок, що в Україні немає чесного правосуддя"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Президент Європейського парламенту Єжи Бузек стурбований згортанням свобод в Україні. Наголошує, що правосуддя працює в країні вибірково. Це дуже поганий знак, вважає нардеп 46-річний Тарас Чорновіл:

— У Європі є таке поняття: взяти паузу в переговорах для з'ясування обставин. Нині трапилося саме так. Євросоюз намагатиметься зрозуміти, що ж відбувається в Україні. В цей час будуть гальмуватися договір про асоціацію з ЄС, угода про безвізовий режим, — каже Чорновіл. — Це мені нагадує 2002 рік. Куди Леонід Кучма міг потрапити після "касетного скандалу"? Єдина країна, в яку він міг поїхати, окрім Росії, була Польща. З Януковичем уже те саме. Його теж приймають у Польщі, бо вона визначена Євросоюзом, як країна, яка має опікуватися Україною, постійно зберігати з нами контакт.

Європа вбачає в кримінальних справах проти колишніх урядовців політичні репресії?

— У Європі не вірять у повну невинність і чистоту нашої опозиції. Щодо політичних репресій є питання. Багато тих людей, до яких це застосовується, справді вчинили порушення законодавства. Є таке поняття, як мотив притягнення до відповідальності. Він може бути вибірковим. За одне й теж порушення Луценко сидить, а Могильову навіть не поставили питання на вид.

Комісар у справах розширення Євросоюзу Штефан Філе був із візитом у нас. Мав тут говорити з українськими керівниками про узгодження внутрішніх підзаконних актів з нормами Євросоюзу. Але Філе змінив тональність на політичну. Після його візиту Чехія моментально винесла вердикт: надати притулок Богданові Данилишину. Євросоюз зробив висновок, що в Україні немає чесного правосуддя. Воно є політично вмотивованим. Таке в європейській практиці — одне з найгірших звинувачень.

Як президент відреагує на похолодання в стосунках з Євросюзом?

— Він дещо зрозумів. Принаймні в зовнішніх справах. Під час відкриття сесії парламенту Янукович першим ділом заявив про Євросоюз (президент сказав, що буде продовжувати реформування законодавства, Україна візьме курс на модернізацію  суспільства та формалізацію відносин асоціації з ЄС. — "ГПУ"). Він жодного разу не промовив слово Росія. Це показово. Такого раніше не було. Однак у президента глибоко в розумі сидить "синдром Герман". Це коли є впевненість, що декларація заміняє дію. Він досі переконаний: якщо сказав у Давосі, що в Україні не буде політичних репресій, цього достатньо. Європа вважає інакше.

Політика президента всередині країни змінюватиметься?

— У мене весь час виникає запитання: Янукович і команда — це те саме, що Кучма й Медведчук? Ми довго вірили, що Кучма нічого не вирішує, а країною керує Медведчук. Виявилося, там була домовленість. Кучма не хотів бруднитися. Медведчук отримав величезні можливості, брав на себе весь негатив, створив собі імідж "чорного ангела". Його всі боялися. Мене цікавить, чи керує Янукович Льовочкіним, Колесніковим, Хорошковським, Пшонкою, чи навпаки.

Чому Тимошенко не пустили до Брюсселя?

— Бояться, що залишиться там. Проте вона такого не зробить. Це був би унікальний подарунок владі — в Україні не було б опозиції.

Інформація про заборону Тимошенко їхати до Брюсселя пройшла по всіх телеканалах. Таким чином влада тільки помогла Юлії Володимирівні виграти інформаційну битву. Ця ситуація абсурдна для самої влади.

Зараз ви читаєте новину «"Євросоюз зробив висновок, що в Україні немає чесного правосуддя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути