Ексклюзиви
вівторок, 08 грудня 2015 00:00

"Це вже не просто революція, а Революція гідності"

Після перших сутичок на вул. Банковій 1 грудня 2013 року і затримань активістів акція протесту посилюється. 8 грудня 2013 року в центр Києва виходять близько 1 млн людей. Протягом 8-15 грудня 2013‑го в столиці зносять пам'ятник Леніну, займають прилеглі вулиці до майдану Незалежності. В інших містах на центральні площі виходять від 2 до 5 тис. людей. Влада двічі штурмує Майдан у Києві, приганяє водомети і військові машини. Щоб знизити напругу в суспільстві, Віктор Янукович бере участь у круглому столі з екс-президентами України. Заявляє про можливе повернення до підписання Асоціації з ЄС

На віче 8 грудня зібралися майже мільйон людей

8 грудня 2013 року близько мільйона людей виходять у центр Києва на мітинг. Вимагають звільнити затриманих міліцією активістів, припинити насильство над демонстрантами, відставки уряду і президента.

О 10.00 протестувальники займають весь майдан Незалежності та прилеглі вулиці.

Народне віче розпочинається з молебню.

— Кров дітей, покалічених 30 листопада, — на руках Януковича. Акт насильства позбавив уряд Азарова морального права керувати державою, — каже в мікрофон на сцені філософ 85-річний Мирослав Попович. — Влада має почути народ.

Мітингувальники скандують "Відставка, відставка!", "Зека геть!". Стоять на пагорбі біля Інститутської та на підвищеннях Головпоштамту.

— Янукович хоче, щоб Україна опинилася під російським ярмом. Але українці стоятимуть на Майдані, аби цього не було. Разом до перемоги — це наш стратегічний план. Всі разом проти цієї банди. Це вже не просто революція, а Революція гідності, — говорить зі сцени 47-річний Олег Тягнибок, лідер партії "Свобода". (Саме після його промови протести українців 2013 року, якими повалили режим Януковича, стали називати Революцією гідності. — ГПУ)

— Найсильніше враження — це рев натовпу. Якийсь глибокий і страшний гул чи рокіт. Ніби тисячі динаміків його посилювали. Це пробирає до мурашок, — згадує киянин 37-річний Сергій Шевчук. — Нічого подібного раніше не переживав. Радів, що тут люди, з якими звернемо гори.

В цей час у Маріїнському парку проходить мітинг прихильників Партії регіонів "Побудуємо Європу в Україні". Там стоять кілька тисяч людей із різних областей. Є працівники держорганізацій. Зі сцени оголошують, щоб ніхто не розходився, бо скоро приїде прем'єр-міністр Микола Азаров.

О 12.00 майданівці оточують урядовий квартал. Перекривають рух на вул. Грушевського. Встановлюють там намети. Зводять барикади.

— На розі вулиці Грушевського та Кріпосного провулку розташовано ще один Євромайдан. Починаємо і тут свій протест. Євромайдан розширюється. Стоїмо до перемоги, — оголошує на мітингу депутат-опозиціонер 44-річний Андрій Парубій.

Активісти розкладають намети. Гріються біля діжок із вогнем. За годину туди рушає колона з 200 солдатів внутрішніх військ МВС. Утворюють "живий щит".

У центрі Луганська зібралися 500 активістів

8 грудня 2013 року 5 тис. людей виходить у центр Дніпропетровська на підтримку Євромайдану. В Донецьку цього дня біля пам'ятника Шевченку — 250 осіб, у Луганську — 500.

10 грудня на Львівщині розпочинається страйк із вимогою припинення політичних репресій проти активістів.

11 грудня харків'яни біля пам'ятника Шевченку збирають теплий одяг, харчі та грошей для активістів столичного майдану.

12 грудня дніпропетровський майдан від мирного протесту з піснями переходить до пікетувань будівель влади — міліції, судів, СБУ. У місті вводять судову заборону на масові акції на площах і біля адміністративних будівель.

Зараз ви читаєте новину «"Це вже не просто революція, а Революція гідності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути