пʼятниця, 18 травня 2012 00:30

"Це зараз Тимошенко королева. Після виборів "бютівці" забудуть дорогу до колонії"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Нардепи-”бютівці” блокують роботу Верховної Ради 17 травня. На трибуні виступає лідер їхньої фракції Андрій Кожем’якін
Нардепи-”бютівці” блокують роботу Верховної Ради 17 травня. На трибуні виступає лідер їхньої фракції Андрій Кожем’якін

— Апарат Верховної Ради позабирав ключі від зали в усіх, навіть у прибиральниць, тому ми не могли зайти всередину,— розповідає у четвер уранці "бютівець" 44-річний Василь Кравчук. — Не віддавав, доки не прийшов Єфремов зі своєю фракцією. "Регіонали" зайшли і стали в президії.

Кравчук прямує до сесійної зали. Там 10 нардепів із "Регіонів" стоять біля урядової ложі та за стільцями, де зазвичай сидять спікер і його заступники. 30 "бютівців" оточують трибуну. Ще п'ятеро розгортають на своїх місцях плакат із зображенням Юлії Тимошенко "Ні політичним репресіям! Юлі — волю!".

О 10.00 заходить перший віце-спікер, комуніст 61-річний Адам Мартинюк. Сідає та просить депутатів реєструватися. Система "Рада" фіксує реєстрацію, але не чути 10-секундного пікання.

— Щось без му-зи-ки, — протяжно каже Мартинюк.

На табло — 408, хоча в залі не більше двох сотень депутатів. Віце-спікер оголошує 30-хвилинну перерву на прохання опозиції. Блокувальники залишаються на місці. Лідери фракцій ідуть на погоджувальну раду. По завершенні до трибуни підходить керівник фракції "БЮТ-"Батьківщина" Андрій Кожем'якін, 46 років. Зачитує з аркуша:

— Сьогодні фракція прийняла рішення не брати участь у засіданні парламенту, тому що ми не хочемо тут бути статистами. Слава Україні!

— Героям слава! — кричать опозиціонери.

— Ура! — вигукує хтось із "регіоналів".

Опозиціонери залишають залу. Більшість розглядає законопроект про морські порти.

До курилки заходить позафракційний 47-річний Тарас Чорновіл. Сідає в коричневе крісло. Закурює "Мальборо". Розповідає "регіоналові" Владиславові Забарському про свій законопроект, який дозволить українським в'язням лікуватися за кордоном.

— Ідея спровокована історією з Тимошенко. Дістали і вона, і вони. Вона провокує, а вони ведуться. Янукович в Україні не може випустити Тимошенко, бо вона розказала, що з ним зробить. Єдиний спосіб, який йому підходить, — аби вона виїхала. Це вигідно й Тимошенко. Це зараз вона королева. А минуть вибори, "бютівці" забудуть, де Качанівська колонія. Вступить у силу новий Кримінально-процесуальний кодекс і до неї не пускатимуть захисників. Тоді Тимошенко попаде з віп-апартаментів у жіночу зону, де її вб'ють.

Сходами в кулуари підіймається "бютівець" Андрій Сенченко, 52 роки. Критикує заяву лідера "Удару" Віталія Кличка про те, що він не згоден із квотним розподілом опозиційних кандидатів на мажоритарці:

— Віталій каже: "Треба проводити праймериз". Прекрасна ідея, але на це потрібен колосальний фінансовий ресурс. По вартості, це ще одні вибори. А зараз немає жодної зайвої копійки.

У кулуарах біля столу реєстрації спілкуються двоє "бютівців".

— Так а де зараз Карпачова? — питає один.

— Десь за кордоном. Чув, що коли її почали "пресувати", вона звернулася до нашого керівництва допомогти виїхати за кордон. Виходить, допомогли, — всміхається другий.

Зараз ви читаєте новину «"Це зараз Тимошенко королева. Після виборів "бютівці" забудуть дорогу до колонії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути