вівторок, 23 липня 2019 07:20

"Є три-чотири кандидати на прем'єр-міністра. Тимошенко там нема"

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Президент Володимир Зеленський реагує жестом клас у штабі партії ”Слуга народу” ввечері 21 липня. Перед цим дев’ятий номер у списку політсили на виборах до Верховної Ради, гендиректор холдингу ”1+1 media” Олександр Ткаченко каже: ”Наразі 13 округів ”Слуги народу” в Києві”
Президент Володимир Зеленський реагує жестом клас у штабі партії ”Слуга народу” ввечері 21 липня. Перед цим дев’ятий номер у списку політсили на виборах до Верховної Ради, гендиректор холдингу ”1+1 media” Олександр Ткаченко каже: ”Наразі 13 округів ”Слуги народу” в Києві”

— Покажіть, що на дні сумки. Ножі, газові балончики? — питає охоронець при вході у Конгресно-виставковий центр "Парковий" у Києві. 21 липня тут працює медіа-центр виборчого штабу партії "Слуга народу".

Журналістам дають іменні бейджі. Треба пройти крізь рамку металодетектора. Для гостей та журналістів входи окремо.

У прес-центрі на третьому поверсі місця на диванах зі столиками зайняті. Вони найзручніші для роботи.

У конференц-залі встановлений великий екран. На кількох десятках невеликих моніторів транслюють включення з українських телеканалів. Вони чергуються з рекламними заставками "Слуги народу".

Близько 15:30 починається брифінг. Вмикають відео­зв'язок із мажоритарниками з округів. Першим виступає "кварталівець" Юрій Коряченков із Кривого Рогу. Далі включення з Києва, Харкова й Одеси.

— Несколько дней идет ­подкуп. Оппоненты предлагали людям деньги. Часть до выборов дали. Часть обещали после, — говорить одесит Артем Дмитрук.

Ближче до вечора приїздить 53-річний Олександр Ткаченко, генеральний директор медіахолдингу "1+1 медіа", у партійному списку йде дев'ятим.

— Я спостерігаю за політикою в Україні з початку 1990‑х. Ніколи ще не було таких можливостей, як зараз. Перезавантаження дасть можливість прийти до влади молодому поколінню, — каже Ткаченко.

— Я знаю, хто може бути наступним міністром оборони. Але як тільки хтось з'являється як потенційний кандидат, його мочать. На біле кажуть чорне. Це цивільна людина, як і має бути за законом, — говорить 40-річний Давид Арахамія, підприємець, секретар Національної інвестиційної ради. Четвертий у списку партії.

— Коаліційна угода напрацьовується. Ми намагаємося закласти те, що потрібно країні. Головні пункти стосуються нацбезпеки й оборони. Не будемо об'єднуватися з не проукраїнськими силами. Ніяких Медведчуків.

Прем'єр-міністром повинна стати професійна людина з економічним досвідом, яка має авторитет серед західних партнерів. Є три-чотири кандидати. Тимошенко там нема.

Військовим шляхом ми війну не завершимо. Треба поєднувати політичний тиск, військовий, розбудову армії та економічну безпеку. У сірій зоні має бути багато великих підприємств із Німеччини, Китаю, Франції, Америки. Великі гроші завжди знайдуть спосіб, як досягнути миру. Маємо дати їм усе, що можемо: великі пільги, переваги.

Лідер партії Дмитро Разумков виходить до журналістів у костюмі й червоній кра­ватці.

— Будет монополия власти — у вас президент, будет и большинство, и правительство. Как вас контролировать?

— Мы планируем принять закон об импичменте, убрать депутатскую неприкосновенность, дав возможность досрочно складывать полномочия и отзывать депутатов. Я сторонник закона об оппозиции. Она не должна быть критиканом, а нести ответственность.

Разумков бере участь у дискусійній панелі. 44-річний Тимофій Милованов, почесний президент Київської школи економіки уточнює, що прийшов як гість.

— Ми почали співпрацювати із кількома партіями щодо освіти народних депутатів. Уже кілька тижнів працюємо зі "Слугою народу", — каже Милованов. — У нас є тижнева програма, яка почнеться через 7–10 днів. Депутатів навчатимуть найкращі фахівці країни.

О 19:45 всі збираються у залі для брифінгу. За 15 хв. мають оголосити результати Національного екзит-полу. На барі розливають вино. Чути, як розставляють келихи. Фотографи щільно займають місця біля сцени. Душно.

Дмитро Разумков запрошує на сцену президента Володимира Зеленського. Той у блакитній сорочці, джинсах і білих кросівках. Піднімається у супроводі глави президентського Офісу Андрія Богдана, помічника Сергія Шефіра, гендиректора "1+1 медіа" Олександра Ткаченка та ще кількох людей. Разом відраховують час до оприлюднення результатів опитування. На екрані з'являються назви п'ятьох партій, які, ймовірно, проходять у Верховну Раду. "Слуга народу" — на першому місці із 44,4%. Вибухають хлопавки, конфеті летить на сцену.

— 73 відсотки (з таким результатом Зеленський переміг на виборах президента. — ГПУ) було б краще. Але кожен із нас вдячний народу України за підтримку, — каже 41-річний Володимир Зеленський. — Це велика довіра і велика відповідальність. Ми не підведемо.

Наші пріоритети — припинення війни, повернення полонених і перемога над коруп­цією. Думаю, що всі законодавчі ініціативи, які ми обіцяли українцям, зробимо. Сьогодні нашій команді можна розслабитися, але не сильно. Бо завтра вранці треба працювати, — каже Зеленський.

— Це повинен бути гуру в економіці, який не був у політиці, — так відповідає на запитання, чи бачить Святослава Вакарчука на чолі уряду. — Що стосується посадок, ми займаємося цим питанням. З'явиться уряд, новий генпрокурор, які працюватимуть над обіцянками, що я давав упродовж передвиборчої кампанії.

Дорогою до виходу фотографується.

Разумков виходить до журналістів. Його обступають, ставлять багато запитань.

— Ви будете головою парламенту?

— Давайте почекаємо, — каже Дмитро Разумков.

— Досрочные местные выборы будут?

— Президент сказал — не расслабляться.

55 гривень коштувала вода у скляній пляшці у медіа-центрі виборчого штабу партії "Слуга народу". Безкоштовна у пластиковій тарі швидко закінчилася. Також працював бар із безкоштовними напоями кавою, чаєм. Пригощали печивом зі злаками. Алкоголь можна було купити. Згодом гостям пропонували бургери. Офіціанти розносили картоплю-фрі, м'ясні рулети, овочі-гриль.

Зараз ви читаєте новину «"Є три-чотири кандидати на прем'єр-міністра. Тимошенко там нема"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути