пʼятниця, 12 жовтня 2012 10:13

"Якщо землю почнуть продавати, буде війна". Автора білборда про кота оголосили у розшук

Автор: фото з сайта www.dndz.com.ua
  Колишній голова Єлизаветівської сільради Петриківського району на Дніпропетровщині Максим Голосний: ”Спочатку над тобою сміються, потім ігнорують, далі — борються. Я пройшов усі фази. Залишилося перемогти”
Колишній голова Єлизаветівської сільради Петриківського району на Дніпропетровщині Максим Голосний: ”Спочатку над тобою сміються, потім ігнорують, далі — борються. Я пройшов усі фази. Залишилося перемогти”

Автор рекламного білборда про бабу, яка "переписала хату на кота, бо онук проголосував за "Регіони", кандидат у народні депутати 31-річний Максим Голосний не відповідає на дзвінки — завжди перетелефоновує сам. Призначає зустріч біля торговельного центру "Мост-сіті" в центрі Дніпропетровська.

— Найкращий спосіб, щоб тебе не засікли — не тримати одного телефону, — каже.

Голосний заявлений міліцією у розшук 27 липня. На зустріч приходить із охоронцем. Просить чоловіка, на вигляд років 30, годину почекати в машині. Ми сідаємо в кафе. Максим розповідає останні новини. Каже, до власниці орендованої ним квартири вночі приходили правоохоронці, шукали його. Кількох хлопців затримали, коли ті перед днем міста у Дніпродзержинську розклеювали плакати з бабою й котом.

— Біля них зупинилася машина. Вийшли кілька молодиків у цивільному, наставили пістолет і вимагали, аби хлопці стали на коліна, — емоційно розповідає Голосний.

Весь час жестикулює. Каже, вже звик жити в бігах. Після історії з бордом дружину з дитиною вивіз в іншу область.

— Спочатку над тобою сміються, потім ігнорують, далі — борються. Я пройшов усі фази. Залишилося перемогти, — сміється.

Максимові складно формулювати українською, тому розмовляємо російською.

Як збираєтеся перемагати в своєму окрузі, коли ви в розшуку?

— Ну то й що, — знову сміється. — У нас же презумпція невинуватості. На мене можуть навішати 20 кримінальних справ, але сказати, що я ухиляюсь від слідства, чи в бігах — це не правильно. Міліція ж не заперечує, що жодної офіційної повістки мені не прислали. Якщо нема, то, як казала Фаїна Раневська (покійна російська актриса. — "ГПУ"), "идите в жопу". Зараз я виїхав на якийсь час із постійного місця проживання. Мене насторожив факт, що всі ключові фігури МВС в області, у Дніпродзержинську та Петриківському районі різко пішли у відпустку. Якщо зараз хтось щось утне, питати не буде з кого.

Виборчу кампанію вдається вести?

— Певні обмеження є. Я не можу зустрічатися з виборцями відкрито. Не можу на телеефірах виступати.

Підходить дівчинка, років 6. Пропонує прочитати за гроші віршика.

— Отаке покращення вже сьогодні, — каже Голосний, дає їй гривню й продовжує. — Я з дитинства займався спортом: боротьбою, боксом. Політика — як професійний бокс. Перемагати треба тільки нокаутом. І до останнього раунду нічого не зрозуміло.

Але треба якось доносити інформацію про себе.

— Звісно. Мушу вдаватися до нестандартних підходів. Не приховую, що йду без грошей. Що я — з народу, і хочу ситуацію в країні змінити на краще.

Передбачали, що від "бабусі з котом" піде такий резонанс?

— Максимум розраховували повеселити область і привернути увагу по моєму 30-му округу. Коли я вперше озвучив ідею балотуватися, буквально за тиждень мій будинок штурмували "люди у цивільному". Забрали машину сільради, яка в мене була на зберіганні.

Як оцінюєте зараз свої шанси?

— Голосування покаже. У мене дуже важкий конкурент (Костянтин Гузенко, перший заступник міського голови Дніпродзержинська. — "ГПУ").

Які масштаби можливих фальсифікацій?

— Думаю, будуть колосальні. Коли навчався в академії, студенти з нашого гуртожитку брали участь у переписі населення. Так от, ні в кого не приймали результати, доки не допишеш у кожному окрузі до 10 відсотків неіснуючих людей за неіснуючими адресами. Якщо округ у нас був 10 тисяч, то тисячу людей ми вигадували. Я тоді питав: кому це потрібно? Зараз розумію, що це той "задєл", який є в рукаві у влади.

Що за настрої переважають зараз?

— Я веду своє соцопитування. Із 10 опитаних таксистів і водіїв маршруток у Запоріжжі, Харкові, Кіровограді, Дніпропетровську, Дніпродзержинську вісім посилають на три літери всіх. Дев'ятий каже, що не визначився. А десятий, як правило, за Кличка — бо він імпонує як людина. Якщо ж народ не йде на вибори, це сприятливе поле для фальсифікацій.

Чому люди не хочуть голосувати? Бо була вже опозиція при владі, і була влада при владі. При Ющенку пережили національний підйом, але й відбувся національний надлом. Величезну кількість людей охопила апатія. Зокрема, й тому із виборчих бюлетенів прибрали колонку "Проти всіх" — щоб не ганьбитися перед Європою, Америкою. Бо "Проти всіх" набере найбільше, і це покаже справжню довіру українців — і до влади, і до опозиції.

Яка взагалі ситуація у мажоритарних округах на Дніпропетровщині?

— Все вирішено. Тому на мене і намагаються тиснути, бо я — єдина фігура, не узгоджена з губернатором. Із 17 мажоритарних округів "Регіони" візьмуть 15 при будь-якому розкладі. Один пройде комуніст, один — від опозиції. Бо опозиція у нас в області плюшева, фіктивна.

Для чого тоді владі підкуповувати, фальсифікувати?

— Перестраховуються.

Навіщо йдете у владу?

— Основною моєю задачею буде застопорити на корені земельну реформу. Українці — доволі багаті люди, але не знають про це. Кожен за Конституцією, Земельним кодексом має право на приватизацію 2 гектарів. Я придумав схему, за якою чиновник не може відмовити в цьому. Але вже ж протягнули закон про земельний банк. Із 1 січня 2013 року ви вже не отримаєте нічого. Все, що запропонують на продаж, буде скуплене за 24 години. І це треба зупинити. Бо земля — наш єдиний реальний ресурс.

Якщо кожному українцеві розповісти про його права на безкоштовну приватизацію, земельна реформа не матиме жодного сенсу. Люди самі розгребуть землю. Якщо ж її почнуть продавати, буде війна.

От був у мене такий випадок. Якось виходжу із суду в Петриківцях. Стоять люди. Один чоловік питає: "Синок, ти йдеш на вибори? А яка в тебе програма?". Я кажу: хлопці, коли я прийду до влади — всіх розстріляю. Зо 5 секунд тиша, а потім — оплески. Всі починають аплодувати, включно з охоронцями суду. "Да, з такою програмою тебе виберуть"", — каже чоловік. Виходять двоє з натовпу: "Ми тобі будемо допомагати". "А чим?" — запитую. "Та хоч патрони підносити, хоч трупи відтягати".

Такої зневіри в українців не було за останні 20 років. Як їх розворушити?

— Треба спілкуватися з людьми — розповідати, пояснювати. Мене особисто дуже напружує депутатська недоторканність. Я пояснюю: прийшов депутат у Раду, а там сидять 400 "регіоналів". Він з автомата відкриває вогонь на знищення. Вбиває 400 людей. Його ніхто навіть не має права затримати. Більшості — нема, щоб його позбавити недоторканності. І доки таким прикладом людям не поясниш, не розуміють перегинів.

Ще 20 хвилин говоримо про внутрішню і зовнішню політику, про зміни, які треба робити у державі.

— Живу зараз так, що кожен день — останній. Мало яка фігня буде, — каже Максим Голосний під кінець.

"У закону проблеми зі мною"

Максим Голосний народився 4 жовтня 1981 року в місті Дніпродзержинськ Дніпропетровської області. Закінчив Придніпровську академію будівництва та архітектури. Два роки працював охоронцем, шість — архітектором. У листопаді 2010-го обраний головою Єлизаветівської сільради Петриківського району. 22 вересня торік відсторонений від посади більшістю голосів депутатів сільради. Розповідає, коли його звільняли, під кабінет прийшли правоохоронці з автоматами. Жителі села зібрали підписи на підтримку Голосного.

— Коли у мене питають: "У вас проблеми з законом?". Кажу: Ні, це у закону проблеми зі мною". Я ініціював 18 справ у судах проти міліцейських начальників, прокурора району, генпрокурора. Я дисципліную чиновників. У мене питають: хто ти такий? Завжди відповідаю: громадянин. Немає страшнішого звіра для чиновника, ніж пересічний громадянин, підкований юридично. У них тоді паніка.

Із дружиною-архітектором Світланою виховують 1-річну доньку Алісу.

Самовисуванець у народні депутати по округу №30 у Дніпродзержинську.

 

Зараз ви читаєте новину «"Якщо землю почнуть продавати, буде війна". Автора білборда про кота оголосили у розшук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути