четвер, 25 лютого 2021 06:11

"Якщо Зеленський на цьому зупиниться, отримає сильних ворогів"

— У нас достатньо доказів, що ці люди фінансують бойовиків. Служба безпеки України надала всі документи, — каже секретар Ради націо­нальної безпеки й оборони 58-річний Олексій Данілов 19 лютого в ефірі одного з телеканалів. За кілька годин до цього РНБО ухвалила рішення про санкції за фінансування тероризму щодо співголови партії "Опозицій­на платформа — За життя", кума російського президента Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та ще шести фізичних осіб і 19 юридичних.

Обмеження діятимуть три роки. Передбачають блокування активів, обмеження торговельних операцій, заборону на виведення капіталу з країни, анулювання дозволів на користування надрами. Мають повернути у державну власність нафтопровід Самара — Західний напрямок, 1433 км якого проходить територією України. Його експлуатує компанія "Прикарпатзахідтранс", яку пов'язують із Медведчуком.

Під обмеження потрапили росіяни Костянтин Вацьковський, Віталій Донченко, Сергій Лісогор, Олександр Маслюк, Михайло Попов. А також Наталія Лавренюк — цивільна дружина нардепа з ОПЗЖ Тараса Козака. На його активи наклали санкції незадовго до цього. Закрили три канали "112 Україна", "Ньюзван" і "Зік".

— За цим рішенням стоять два чинники. Перший — катастрофічне падіння рейтингу Зеленського і перетікання його електорату до ОПЗЖ. Другий — тиск зовнішніх партнерів. Вони показують: якщо Зеленський і далі підігруватиме проросійським силам, то вони не зможуть допомагати Україні. Президент розуміє: один на один із Росією він програє. Тому почав загравати з патріотичним вибор­цем, — вважає народний депутат восьмого скликання 46-річний Борислав Береза.

— Але, крім санкцій, мали оголосити підозри. Мусять бути дії, а їх немає. "Спортмастер" (мережа магазинів потрапила під санкції, бо її засновником є сінгапурська компанія, яка працює у Криму. Головний офіс — у Москві. — ГПУ) і далі працює. То де санкції за фінансування тероризму?

Справа буде тягнутися або розвалиться. Якщо Медведчук подасть до Європейського суду з прав людини, він, ймовірно, виграє. Тоді проросійські сили зміцнішають.

Путін захищатиме кума. Може бути що завгодно — від убивств українців на Донбасі до перекриття потоку енергоносіїв. Але Україна повинна захищати свої інтереси.

— Президент за два роки втратив рейтинг і довіру виборців. Санкції — це правильний напрямок, щоб відновити довіру. Але цього мало, — говорить політолог 55-річний Сергій Гайдай.

— Треба продовжити притягувати до відповідальності найбільш токсичну і корумповану частину українського політикуму. Це повинні бути лідери цього табору, як Медведчук. Але Зеленському необхідно збудувати повністю нову судову систему, правоохоронні органи, прокуратуру, створити заново СБУ. Це великий шлях. Санкції — це не чарівна кнопка, яка поверне надію його виборцям, які очікували радикальних змін. І не єдиний шлях боротися з ворогами. Треба повернутися до побудови вільної економіки, запустити її. Почати перебудовувати державні інституції, на що давно очікували українці.

Якщо Зеленський зупиниться на санкціях, через місяць ефект від них ущухне. Більше того, він отримає сильних ворогів — вони вже починають його критикувати. Якщо ця дія буде єдиною, то не можна очікувати, що політичний розклад сильно зміниться.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо Зеленський на цьому зупиниться, отримає сильних ворогів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути