пʼятниця, 22 червня 2012 00:00

"Якщо президент щиро бореться з корупцією, то невже чиновники крастимуть?"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Депутат кримського парламенту Олександра Кужель: ”Тимошенко вперше за ґратами заплакала, коли дізналася, що Королевська провела з’їзд і очолила партію”
Депутат кримського парламенту Олександра Кужель: ”Тимошенко вперше за ґратами заплакала, коли дізналася, що Королевська провела з’їзд і очолила партію”

Депутат кримського парламенту 58-річна Олександра Кужель на поличку під столом ховає заповнену недопалками попільничку.

— Мене Віка сварить, що курю, — киває на свого прес-секретаря Вікторію. — А я кажу, кину, коли Юлю випустять.

З Олександрою Володимирівною зустрічаємося у столиці, де розташована її громадська організація "Громадянський опір". Це — на третьому поверсі офісної будівлі в районі метро Нивки. Туди Кужель перебралася два роки тому після звільнення з посади голови Держкомпідприємництва.

Президент Віктор Янукович заявив, що готовий постати перед судом, якщо будуть докази його вини. Опозиція має їх?

— Докази є, і їх багато. Наприклад, конституційний переворот, харківські угоди, розстановка "смотрящих" по містах. Хто несе відповідальність за рейдерство, корупцію? Прем'єр, міністри? Але призначає їх президент. Якщо президент щиро бореться з корупцією, то невже чиновники крастимуть?

У що може вилитися озлобленість людей на владу?

— Не знаю. От у суботу була в Полтаві. Зустрічалася з ошуканими вкладниками кредитних спілок. Вони вийшли зі мною на вулицю і кажуть: "Чому Європа нічого з владою не робить?" Рідні мої, а до чого тут Європа? Всі європейські інституції рік волають: в Україні немає правосуддя, скрізь корупція, рейдерство, політв'язні, рівень життя наближається до африканських країн. Тиша. Якщо ми всі мовчимо, значить, ми на це заслуговуємо.

Коли людям може урватися терпець?

— Коли таке відбувається, дістається всім. Тому я проти революцій. Під час Жовтневої знищили інтелігенцію — цвіт нації, убили царя і це призвело до жахливих наслідків — терору, десятиріч репресій та відсутності людської гідності у кількох наступних поколінь.

Дуже розраховую на цивілізований шлях вирішення теперішньої ситуації — парламентські вибори. Більшість має бути сформована з опозиційних до цієї влади сил.

А якщо опозиція програє?

— Інший варіант — бунт. Але тоді знесуть усіх. І доведеться знову чекати багато років, щоб з'явився ще один шанс на демократичний розвиток. А з перемогою опозиції сформують новий уряд, звільнять політв'язнів, усунуть перепони до євроінтеграції. Зараз відбувається те, у що я майже не вірила — в об'єднану опозицію вливаються партії Гриценка, Катеринчука. Це — величезний шанс на перемогу над цією владою.

Зараз є попит на третю силу. Такою себе позиціонує Наталія Королевська. Що вона робить правильно, а що ні?

— На брехні і зраді неможливо нічого побудувати. Тимошенко вперше за ґратами заплакала, коли дізналася, що Королевська провела з'їзд і очолила партію. Куди не приїжджає Королевська, скрізь розповідає, що Юля ледь їй не сестра і вона — проект, погоджений з Юлею. Це брехня. Тому Тимошенко й не хоче з нею зустрічатися.

Що Королевська спроможна привнести в українську політику?

— Так само, як і Тігіпко — нічого.

А Віталій Кличко?

— Подивимося його список. Поки що ми нікого не знаємо, крім Кличка. І він недалекоглядно вчиняє, сліпо довіряючи зростаючим рейтингам. Складається враження, що він потрапив у полон політичної маніпуляції, мета якої — усунути Віталія від мерських виборів у Києві. А через те, що він тримає паузу, ми втрачаємо столицю. Один політик мені сказав: "Якби кияни дізналися, як Партія регіонів розписала кожен клаптик землі, то давно вже винесли б їх із кабінетів". Там жахливий дерибан. І величезний обман іде. Висять скрізь плакати про референдум. Найстрашніше, що там є пункт про затвердження Генплану розвитку Києва до 2015 року. Перше: план може бути мінімум до 2030-го. Друге: хто-небудь його бачив? Вони узаконять той план, в якому ані Києву, ані киянам місця не залишиться. Вони розглядають Київ, як і всю Україну, виключно як територію, на якій треба зібрати якнайбільше матеріальних ресурсів. Вони не думають про майбутнє, не здатні мислити на перспективу. Забрати все і зараз — ось їхній метод.

Чи є в опозиції зрозуміла програма перетворень у країні?

— Усі роблять акцент на програмах. Юлія Володимирівна писала програму, у Тігіпка над програмою працювали кваліфіковані експерти. Питання ось у чому: чи є люди, які здатні реалізовувати цю програму? Спрощення процедур, перегляд ідеології податкової політики, розвиток демократії, боротьба з корупцією, рейдерством. Якщо хоча б це виконаємо, то будемо жити, нарешті, як нормальні люди.

Якби ви стали президентом, які були б основні п'ять пунктів вашої програми?

— Впевнена, що країна змінилася б за місяць. Перше: жила б не у "Межигір'ї", а в Адміністрації президента. Не було б ніяких кортежів, численної охорони і челяді, перекриття руху.

Друге: запровадила б жорсткий публічний контроль за державними коштами. І красти перестали б за два тижні. Бо страшно красти, коли знаєш, що тебе посадять.

Третє: обов'язкова зміна системи держзакупівель через запровадження електронної реєстрації ціни. Наприклад, підприємець виробляє анальгін і має намір продати його державі. Держава оприлюднює на сайті перелік ліків, які хоче закупити. Підприємець заходить на сайт та вказує свою ціну, наприклад, 7 гривень 11 копійок. Інший учасник пропонує ті самі ліки, приміром, за 7,12, третій — за 7,09. Обов'язкова умова — учасник отримує лише номер, ніхто з чиновників не знає, яке підприємство пропонує товар. Я — держслужбовець і повинна обрати найменшу ціну. Це стимулює її зниження й унеможливлює корупційну змову. Сьогодні участь у будь-якій закупівлі передбачає мінімум 30 відсотків відкату, а це збільшує вартість товару.

Наполягла б на прийнятті закону, що у Великій Британії називався "Податок на порив вітру". Суть у тому, що та власність, яка належала народу і пішла за копійки через банкрутства, липові аукціони, приватизаційні сертифікати, оцінюється, і держава пропонує власнику доплатити. Всі доплати йдуть до бюджету.

Тобто, багаті діляться з народом?

— Коли зустрічаюся з підприємцями і питаю: "Ви абсолютно чесні перед державою та законами?" — всі сміються. Ніхто в Україні не заробив великі статки завдяки своєму таланту, як Білл Ґейтс (комп'ютерний геній, засновник компанії "Майкрософт". — "ГПУ"). От на засіданні Фонду ефективного управління Ріната Ахметова виступав Ігор Мазепа (засновник і генеральний директор інвесткомпанії "Конкорд Кепітал". — "ГПУ"). Говорили про податок на розкіш. Він каже: я не платитиму ще більше податків, бо не згоден, що в моїй країні стадіон будують удвічі дорожче, ніж у Європі, а дороги — утричі дорожче. Дуже добре, що людям, які бачать, як працюють податкова система і система розподілення бюджетних коштів за кордоном, стає гидко від нашої корупції та казнокрадства. І вони перестають із цим миритися. Дорогу в Полтаву з Києва будують п'ять років. Якби хоч одного крадія повісили на узбіччі, то, може, добудували б. А так ця дорога стає все гіршою. Уявляєте, скільки грошей там закопали? І скільки ще закопають.

Не спілкується з Тігіпком

Олександра Кужель народилася у місті Костянтинівка на Донеччині. За освітою — інженер та економіст. Мала бізнес. Її обирали народним депутатом 1994 року по мажоритарному округу в Запоріжжі. Двічі очолювала Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва. Працювала заступником міністра регіонального розвитку. До жовтня минулого року була заступником лідера "Сильної України". Пішла звідти, коли Сергій Тігіпко заявив про розпуск партії і влиття в "Регіони".

— Відтоді я з ним не спілкуюся, — розповідає. — Навіть у листах до нього звертаюся без імені, просто "Пане віце-прем'єре". Це ж яким циніком треба бути, щоб з бюджету виділити 400 мільйонів на 12 тисяч ніби соціальних працівників, які агітуватимуть за Партію регіонів? Їм платитимуть по 2-2,5 тисячі гривень. А в соціальних працівників, які вже по 10 років трудяться, зарплата 1300 гривень. Вони мені пишуть і скаржаться.

Олександра Кужель — заміжня. Чоловік Олександр за спеціальністю лікар-терапевт. Мають двох синів та трьох онуків.

 

Зараз ви читаєте новину «"Якщо президент щиро бореться з корупцією, то невже чиновники крастимуть?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути