пʼятниця, 13 липня 2012 00:00

"Якщо 10 людей обіллються бензином, ефекту не буде"

 

У червні кількість протестів в Україні встановила трирічний рекорд, стверджують у Центрі дослідження суспільства. Ця неурядова організація відстежує громадські виступи з 2009-го.

— Ми реєструємо публічні виступи, про які йшлося в засобах масової інформації. Коли відоме місце їх проведення, дата, — пояснює експерт центру Оксана Дутчак, 24 роки. — Кількість учасників не має значення. Для нас головне, що декларується мета. І вона мусить бути з політичним чи соціальним змістом. Покладання квітів до пам'ятника — не потрапляє до нашої статистики. Натомість вшанування УПА з критикою уряду, озвученою політичною метою — реєструємо. Якщо протест триває багато днів — наметові містечка, страйки — рахуємо за одну подію.

— До помаранчевої революції протести були не часті, — зауважує політтехнолог Денис Богуш, 40 років. — Після того люди повірили, що можуть чогось досягти. Виходили у всіх регіонах під кожну держустанову. Часто це приносило результати. Навіть у дитсадках діти скандували "Разом нас багато".

Із 2010 року влада взагалі не дослухається до демонстрантів. Якщо 10 людей обіллються бензином і підпалять себе під Адміністрацією президента, ефекту не буде. Чорнобильці голодували — нічого не досягли. Їх розігнали. Для цього і тренують "Беркут". Влада не вміє спілкуватися з людьми. Чиновники прислухаються, якщо на вулиці вийде мільйон.

Усе більше людей замість ходити на мітинг, випускають пар в інтернеті, малюють карикатури на владу. Перед виборами демонстрацій побільшає. Можливі невеликі терористичні акти. Приклади вже маємо у Дніпропетровську, Кіровограді. Але дії не переростуть у революцію. Немає консолідуючої сили, ідеї та плану.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо 10 людей обіллються бензином, ефекту не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути