четвер, 02 лютого 2012 05:30

Екс-губернатора Харківщини оголосили в розшук

Автор: фото: PHL
  Арсен Аваков поїхав із Харкова за кордон близько п’яти місяців тому. Перед тим виставив на продаж більшу частку свого бізнесу
Арсен Аваков поїхав із Харкова за кордон близько п’яти місяців тому. Перед тим виставив на продаж більшу частку свого бізнесу

У вівторок близько сьомої ранку у під'їзді панельної 9-поверхівки на вул. Дружби народів, на виїзді з Харкова, загорівся сміттєпровід.

— Хтозна, що там могло загоріться. Ніколи такого не було. Вийшли чоловіки, линули в нього води, він і загас, — каже мешканка квартири на другому поверсі Ганна Іванівна. — Вогню ніхто не бачив, а диму було стільки, що затягло увесь під'їзд. Так, наче проводка горіла. Всі повідкривали тамбури, повиходили з квартир дивитися, що там.

У цей час, о пів на восьму, до під'їзду приїхали слідчі. Кілька бійців спецпідрозділу "Сокіл" УБОЗу в масках, з ними десятеро в цивільному. Зламали замок й увійшли до трикімнатної квартири, де жив колишній губернатор Харківщини Арсен Аваков, 48 років, із дружиною 48-річною Інною та сином Олександром, 25 років.

— Я приїхала туди. Попросилася бути під час обшуку. Мене не допустили, — каже Тетяна Вишневецька, адвокат Авакових.

Юриста впустили за годину.

— До нас також стукали, питали, чи не бачили ми сусіда, — розповідає мешканка сусідньої квартири Юлія. — Кажу, ні. Він з'їхав більш як рік і сюди не навідувався.

Обшук тривав 9 год.

— Вони не вилучили жодного предмету чи документа, — каже Тетяна Вишневецька.

О 12.00 слідчі переїхали до іншої квартири Авакових — 12-кімнатних апартаментів в новобудові на вул. Мироносицькій у центрі Харкова.

— Копирсалися 4 години. Вилучили копію паспорта, посвідчення депутата облради і якісь коробки з телефонами, підзарядками. Але усе це не схоже не те що на якісь державні документи, а навіть просто на інформаційні носії, — каже друг сім'ї Ірина Удодова, якій дозволили бути під час обшуку.

— Винесли гроші, що належали дружині Авакова, і багато речей, які до справи ніякого відношення не мають, — говорить Юрій Вишневецький, адвокат Арсена Авакова. — Ми скаржитимемося в прокуратуру.

Обшуки проводили в рамках кримінальної справи, яку прокуратура області порушила 26 січня. Авакова підозрюють у перевищенні службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки. А саме в незаконному виділенні 55 га землі під Харковом. 31 січня слідчий Червонозаводської прокуратури обрав для Авакова запобіжний захід у вигляді взяття під варту та оголосив колишнього губернатора в міжнародний розшук.

Арсен Аваков кримінальну справу проти себе назвав сфабрикованою.

— Мене хочуть залякати як керівника харківської "Батьківщини", — пише він на своєму сайті.

На наступних парламентських виборах Аваков збирався балотуватися до Верховної Ради по мажоритарці.

Через інтернет екс-губернатор поширив заяву, що він не проситиме політичного притулку:

— Я в зарубіжному відрядженні. Обов'язково планую повернутися.

Де, в його оточенні не кажуть. Нібито був у Берліні, збирався до Греції.

— По особливостях проекту, над яким працюю, я більше часу проводжу в Римі, Лондоні, Варшаві й Вільнюсі. Втім за останні декілька тижнів побував й у багатьох інших дивовижних містах, — уточнив Аваков під час останнього онлайн-інтерв'ю наприкінці січня.

Арсен Аваков поїхав з Харкова близько п'яти місяців тому. Перед тим виставив на продаж чи не увесь свій бізнес. Продав "Салтівський хлібозавод". Андрія Переєденка, керівника підприємства "Інвестор", що належить Авакову, та двох співробітників з 21 вересня затримали. Їх підозрюють у незаконному оформленні 700 га землі під Харковом на підставних осіб фірми "Доро".

Торік журнал "Фокус" оцінив статки Арсена Авакова у $282,9 млн.

Зараз ви читаєте новину «Екс-губернатора Харківщини оголосили в розшук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути