вівторок, 21 травня 2013 05:30

"Єдине, що поки радує — єдність опозиції"

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Підприємець Аркадій Корнацький: ”У Москві я займався здоров’ям 12-річної доньки. Вона перенесла важкий стрес, коли в нашій київській квартирі міліція намагалася вчинити обшук”
Підприємець Аркадій Корнацький: ”У Москві я займався здоров’ям 12-річної доньки. Вона перенесла важкий стрес, коли в нашій київській квартирі міліція намагалася вчинити обшук”

Нардеп від "Батьківщини" Андрій Парубій виходить із сесійної зали з лідером своєї фракції Арсенієм Яценюком. Підводить його до вікна. Там на них 10 хв. чекає підприємець 59-річний Аркадій Корнацький. Він переміг на останніх парламентських виборах в окрузі №132 у Первомайську Миколаївській області. Балотувався від Об'єднаної опозиції. Центрвиборчком назвав результати виборів "невстановленими". Відбудуться перевибори.

Арсеній Петрович — засмаглий після відпочинку в Ізраїлі, з тижневою неголеністю. Тисне руку Аркадієві Олексійовичу, знайомляться, обіймаються. 5 хв. шепочуться, говорячи один одному у вуха.

— Ви — мужній чоловік! — голосно каже 39-річний Арсеній Яценюк і повертається до сесійної зали.

Корнацький у жовтні виїхав з України. Жив у США та Росії. Вивіз родину, бо боявся переслідувань. На Батьківщину повернувся 29 квітня.

— Яценюк сказав, що я — мужня людина. А я відповів, що беру приклад із керівників, — переповідає розмову. А він: "Нам ще треба у вас вчитися". Я відчув його доброзичливу ауру, енергію, креативність. За дуже короткий час спілкування — за декілька хвилин, ми проговорили кілька серйозних питань. Він сказав із власної ініціативи, щоб я жодним чином не хвилювався за те, хто буде кандидатом від опозиції в 132-му окрузі. Я — узгоджений кандидат від усіх опозиційних сил.

Чому вивезли родину до Москви?

— Мені там треба було залишатися, бо займався здоров'ям 12-річної доньки. Вона перенесла важкий стрес, коли в нашій київській квартирі восени 2011-го миколаївська міліція намагалася вчинити обшук. Міліціонери били ногами у двері, лаялися. Дитина страшно перелякалася. Довелося відвідувати з нею медиків. І досі водимо її на лікування. Але існувала небезпека й мого арешту.

Що змусило повернутися?

— У мене в закордонному паспорті немає місця для віз. Я робив новий. Помічники його мали забрати, а їм відмовили. Неофіційно сказали, що в мене проблеми із законом. Офіційно: якийсь чиновник із Миколаївщини не дає якоїсь довідки. Тому, відповідно до закону, вимагатиму пояснити причини відмови та отримати можливість ознайомитися з проблемами, які, можливо, в мене є.

Що змінилося в країні за час вашої відсутності?

— Погіршення в усіх сферах — політиці, економіці, соціальній сфері. Це констатують усі мої знайомі. Єдине, що поки радує — єдність опозиції. Це і дає сили боротися разом. Та й суспільство стає освіченіше, компетентніше. Життя вчить.

Які у вас конкретні претензії до влади?

— Влада вибудувала вертикаль, що є основою всього зла в Україні. Її всі сприймають як організоване злочинне угруповання. Вона повністю знищила правосуддя. Її законотворчість є протилежною інтересам бізнесу, інвесторів, народу та самої держави. Бачимо масові грубі порушення прав людей. У сукупності це може призвести до того, що називається геноцидом. Соціологи й демографи прогнозують, що у найближчі 20-30 років кількість населення України може зменшитися до 20 мільйонів. Люди менше народжуватимуть, шукатимуть місце проживання за кордоном. Цю землю займатимуть трудові мігранти з Китаю, Середньої Азії. Це — дешева невибаглива робоча сила, якій не треба нічого, тільки їсти.

Для того, щоб Україна почала відроджуватися, розбудовуватися, треба розробити нове законодавство й повернути незаконно приватизовані підприємства. Для цього є цивілізовані механізми. Один із них було застосовано до "Криворіжсталі".

Очікування від опозиції високі, але їхні акції щоразу розчаровують. Чому немає масовості, яка нібито ось-ось повинна з'явитися?

— Зараз — передкризова ситуація. А для того, щоб люди вийшли на вулиці, повинна статися досить глибока економічна криза. Від чого ми не застраховані.

Економіка України значною мірою тримається на експортних статтях — хімії, металургії, зерні. Якщо через погоду, жахливу економічну політику буде неврожай чи його великі втрати, кризові явища прискоряться. Це може бути під кінець літа, восени.

Криза може початися в будь-якому секторі економіки. Піде ланцюгова реакція. Не буде доходів, не буде чим платити бюджетникам, пенсіонерам. Вибухне інфляція.

— У горлі пересохло, — каже Корнацький.

Як діятиме влада, коли люди вийдуть на вулицю?

— Найімовірніше, займатиметься соціальною демагогією і шукатиме винних. Можливо, частково перекладе вину на зовнішні чинники, підприємців.

Як за таких умов має діяти опозиція?

— Її завдання — відкривати очі людям і казати правду. Є розуміння того, що головна українська програма — повна заміна всього законодавства. А починати треба з написання нової Конституції.

Які механізми зміни Основного закону?

— Загальнонародне голосування за новий текст Конституції або за зміни до неї.

Від початку існування незалежної України все законодавство не було орієнтоване на економічний розвиток країни, турботу про соціальну сферу та народ. Все було направлене на те, як роздерибанити економіку.

Опозиція провела акцію "Вставай, Україно!". Якщо Україна встане, куди її вести?

— До зміни влади. Не знаю: будуть вибори президента дострокові чи строкові, але в будь-якому випадку люди повинні готуватися до них внутрішньо. Це в першу чергу. Коли буде переконання, що так далі жити не можна, то на виборах українці приймуть правильне рішення.

Кого ви бачите наступним президентом?

— Моя думка — Арсеній Яценюк. Він є керівником найбільшої опозиційної сили.

Як бути з амбіціями Кличка й Тягнибока?

— Вони до виборів мають домовитися між собою. Щонайменше за рік. Може, й раніше.

На третій поверх сходами піднімається Андрій Парубій. Забирає Корнацького на засідання тимчасової слідчої комісії щодо порушень на парламентських виборах.

Через 3 год. після інтерв'ю прес-служба "Батьківщини" розсилає повідомлення, що Аркадій Корнацький — узгоджений кандидат від "Батьківщини", УДАРу та "Свободи" на перевиборах у окрузі №132 на Миколаївщині.

16 тисяч гектарів землі обробляє одне з найбільших підприємств Миколаївщини "Агрофірма Корнацьких". Оцінюють у $200 млн. Її створив Аркадій Корнацький:

— У мене у власності є ще родовище граніту, яке не почали розробляти, 12,5 мільйонів кубометрів у твердому тілі. У перерахунку на щебінь, це — близько 200 мільйонів доларів.

Головного бухгалтера підприємства Людмилу Нікіткіну десятий місяць утримують у слідчому ізоляторі. Звинувачують у зловживанні службовим становищем та ухилянні від сплати податків. На виборах вона була заступником керівника штабу Об'єднаної опозиції у місті Первомайськ.

"Після розмови з Пшонкою тиск посилився"

Аркадій Корнацький народився у селі Чаусове Друге Первомайського району на Миколаївщині. Закінчив Університет дружби народів ім. Патріса Лумумби в Москві. Заснував близько 20 підприємств у Москві та Підмосков'ї, що торгували комп'ютерами й нерухомістю.

Після помаранчевої революції повернувся в Україну. 2007-го призначений виконувачем обов'язків заступника голови Миколаївської облдержадміністрації. Був штатним радником голови Секретаріату президента Віктора Балоги.

На парламентських виборах 2012 року Корнацький переміг із відривом у 4 тис. голосів заступника губернатора "регіонала" Віталія Травянка. Про це повідомив сайт Центрвиборчкому. Згодом на перше місце поставили Травянка. Кілька тижнів біля окружкому проходили мітинги на підтримку Корнацького. "Беркут" двічі вривався до будівлі — вибили двері, лупцювали людей, вивезли протоколи комісії.

— Я особисто був у кабінеті генпрокурора Віктора Пшонки. Повідомив, що твориться свавілля, і керує тим обласний прокурор Стоянов, навів факти. Після тієї зустрічі наїзди на мій бізнес лише посилитися.

16 травня на полі знайшли мертвим Анатолія Дзируна, директора "Агрофірми Корнацьких". Кажуть, помер від інсульту.

Аркадій Олексійович одружений удруге, із дружиною виховують доньку. Від першого шлюбу має двох дочок і сина.

Зараз ви читаєте новину «"Єдине, що поки радує — єдність опозиції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути