Ексклюзиви
вівторок, 01 березня 2016 07:00

Є два претенденти на крісло генпрокурора

Кажуть, що у Верховній Раді депутати обговорюють претендентів на посаду генерального прокурора. Найчастіше називають прізвища Юрія Луценка й Павла Жебрівського.

51-річний Юрій Луценко народився у Рівному. Батько Віталій Іванович був першим секретарем обкому компартії, двічі обирався народним депутатом. Мати Віра Михайлівна — ветлікар.

За фахом — інженер електронної техніки. Працював на рівненському заводі "Газотрон". Був помічником прем'єра Валерія Пустовойтенка й голови Верховної Ради Олександра Мороза. 2002-го вперше став нардепом — від Соціалістичної партії. З лютого 2005-го по грудень 2006‑го і з січня 2007-го по січень 2010 року очолював Міністерство внутрішніх справ.

26 грудня 2010-го Луценка затримали. Засудили за нібито розтрату 600 тис. грн, а також незаконне виділення квартири й нарахування пенсії водієві. Два роки провів у Лук'янівському слідчому ізоляторі. 31 серпня 2012-го перевели до Менської колонії на Чернігівщині.

Вийшов на свободу 7 квітня 2013 року. Відсидів 832 дні. Каже, за цей час прочитав 306 книжок.

У серпні позаторік очолив партію "Блок Петра Порошенка".

Дружина Ірина — народний депутат. Синам Олександру й Віталію — 26 та 16 років.

53-річний Павло Жебрівський народився у селі Немиринці на Житомирщині. Отримав фах юриста в Київському університеті імені Тараса Шевченка. Працював слідчим у міліції.

Займався бізнесом. Перший мільйон заробив на продажу ліків в Узбекистан. 2002‑го вперше став народним депутатом — переміг на мажоритарному окрузі на Житомирщині. За президентства Віктора Ющенка майже рік був губернатором рідної області.

Після Майдану очолював антикорупційне управління Генеральної прокуратури. Воював в АТО старшим сержантом. З червня 2015 року — голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації.

Дружина Валентина — економіст. Мають 26-річну доньку Ганну й сина Яна, 21 рік.

Зараз ви читаєте новину «Є два претенденти на крісло генпрокурора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути