Ексклюзиви
вівторок, 23 травня 2017 07:21

"Дотиснути Путіна ніхто не береться"

Автор: REUTERS
  Президент України Петро Порошенко зустрічається із німецьким канц­лером Анґелою Меркель 20 травня у замку Месеберг в місті Гранзе, Німеччина. Після офіційних переговорів годину гуляли парком і ходили до озера
Президент України Петро Порошенко зустрічається із німецьким канц­лером Анґелою Меркель 20 травня у замку Месеберг в місті Гранзе, Німеччина. Після офіційних переговорів годину гуляли парком і ходили до озера

— Маємо нові реалії. Президент РФ Володимир Путін видав укази щодо визнання фейкових документів ЛДНР, російський уряд поширив рубльову зону на окупованій території, конфіскують активи України та її громадян. Це вимагає від наших партнерів діяти рішуче, щоб повернути Мінські домовленості в конструктивне русло, — говорить президент 51-річний Петро Порошенко.

20 травня зустрічається із канцлером Німеччини 62-річною Анґелою Меркель у заміській урядовій резиденції в замку Месеберг у місті Гранзе. Перед спілкуванням виходять до журналістів.

— Перемир'я не встановлене, "Мінськ" не виконується, — каже Меркель. — Маємо гуманітарну біду на Донбасі. Мусимо подбати про безпеку населення і міжнародних місій.

— Маємо розробити сценарій, який мотивував би Росію виконувати домовленості, — говорить журналістам Петро Порошенко перед відльотом в Україну.

— Усім зрозуміло, що Мінські угоди не діють, — каже 33-річний політолог Петро Олещук.

— Однак дотиснути Путіна ніхто не береться, а перемир'я на Донбасі залежить тільки від нього.

— Порошенко повторює як мантру, що альтернативи Мінським домовленостям немає, — говорить політолог 41-річний Олександр Хара.

— Він сказав після зустрічі з Меркель, що санкції проти Росії залишаться, скоріше за все. Це ключова фраза — президент не впевнений навіть у цьому. Великих змін від того, що до нормандських переговорів долучиться новий президент Франції Макрон, очікувати не варто.

Розв'язати проблему на Донбасі можна тільки двома шляхами — повною капітуляцією України або створенням ситуації, коли Росії це буде невигідно чи дуже дорого. Військові, волонтери й суспільство не дадуть Порошенку підписати капітуляцію.

Західні лідери змушуватимуть українського президента виконати політичну складову "Мінська": надати територіям Донбасу нові повноваження і певну автономію. Але це не розв'язує проблему і не зупинить війну. Кровопролиття почалося не через те, що жителі тих територій хотіли більше повноважень. А тому, що Путін вирішив забрати ці області, як і Крим.

Порошенкові буде важко маневрувати між українським суспільством і західними партнерами, які хочуть вирішити власні проблеми. І це — на тлі корупції в Україні й відсутності реформ.

Зараз ви читаєте новину «"Дотиснути Путіна ніхто не береться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути