вівторок, 22 січня 2008 14:38

"Для вникнення в справи Єханурову знадобиться півроку"

  Анатолій Гриценко: ”Жодних пояснень щодо непризначення міністром я не отримав”
Анатолій Гриценко: ”Жодних пояснень щодо непризначення міністром я не отримав”

Народний депутат від НУ-НС, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко, 50 років, вважає, що скорочувати армію планованими раніше темпами не можна.


Донедавна вас вважали людиною Ющенка. Як нині?

— Я нічий, сам по собі. Чиїмось не був і не буду.

Але 2004-го ви стали міністром оборони за поданням президента. Як відбувалося це призначення?

— Коли прем"єром став Янукович, Ющенко запитав мене: де ви себе бачите? З огляду на фахову підготовку я міг займати дві посади — секретаря РНБО й міністра оборони. Але тоді на першу посаду розраховували особи вищого політичного кола — Тимошенко, Порошенко, Кінах тощо. Мене призначили міністром. Вважаю, на цій посаді я працював чесно та професійно.

Чи мали домовленості з президентом щодо цієї посади на період після дострокових виборів?

— Я йшов на вибори в першій п"ятірці "Нашої України—Народної самооборони", аби далі залишатися міністром оборони. Бути народним депутатом і займатися політикою не хотів. І чесно сказав про це Вікторові Ющенку. Він погодився.

Як сталося, що вас не призначили?

— Увечері, за день до призначення, мені зателефонував Арсеній Яценюк. Сказав готувати документи на подання міністром оборони. Зранку під час засідання фракції дзвонили із Секретаріату президента з того ж приводу. Усі члени фракції були впевнені, що Ющенко висуне мене на цю посаду — як і обіцяв. Сумнівів не було. М"яко кажучи, рішення президента було несподіванкою не лише для мене.

Чи мали ви особисту розмову із главою держави після цього?

— Не було ані зустрічі, ані телефонної розмови. Жодних пояснень я не отримав.

Тоді ви змінили свою позицію щодо депутатства?

— Так, я вирішив залишитися в парламенті.

Як ставитеся до президента нині?

— Для мене існує інститут президентства як такий, і я його поважаю. Решта — без коментарів.

Чи зможе ваш наступник швидко вникнути в роботу?

— Аби зрозуміти суть того, що відбувається в армії, Юрієві Єханурову знадобиться щонайменше півроку. Протягом цього часу вся відповідальність за ситуацію лягає на Генштаб.

Який спадок ви залишили Єханурову?

— Скасовано наряди по кухні, ліквідовано свинарів в армії. Військові припинили займатися невластивими їм справами. Постачання харчів та пального до військових частин стало цільовим. За рахунок цього лише торік на 16 відсотків збільшено кількість бойових частин порівняно з частинами забезпечення. На 85 військових забезпечено новою повсякденною формою, бо раніше ходили лише в польовій. Онучі замінили на шкарпетки. Зроблено суттєві кроки щодо впровадження автоматизованої системи управління військами тощо.

Ющенко запитав мене: де ви себе бачите?

Я позбавив права військових бути причетними до продажу надлишкового майна. На нещодавній нараді у Міноборони президент дав завдання розібратися, що треба для армії, а що є надлишковим. Та це давно зроблено, і перелік розміщено на сайті військового відомства. Відтепер усі питання щодо майна, а також розподілу житла для військових вирішує міністр. Він підписує відповідні документи. Раніше такого не було. Не знаю, чи збереже саме цю практику Юрій Іванович, але багато з нововведень уже змінити не можна — повернення до старого суспільство не зрозуміє.

Наскільки справедливою є критика Віктора Ющенка щодо погіршення боєздатності армії?

— Критика президента для мене — не новина. Цю інформацію щодо стану Збройних сил він отримав від нас. Такі звіти надавалися головнокомандуючому щоквартально. Звісно, ці дані можна трактувати по-різному. Наприклад, кількість літаків зменшилася — але їхня якість і майстерність пілотів значно поліпшилися. Вони вже не лише мають багаточасовий наліт, а й виконують стрільби вдень і вночі, працюють у парах та ескадрильями, застосовують зброю по наземних цілях. Цього раніше не було. Із представниками ВПК ми реанімували комплекси протиповітряної оборони на кораблях ВМС, продовжили ресурс ракет та провели успішні стрільби в морі. До цього вони були небоєздатні. Цього року на флоті будуть освоювати мінно-торпедне озброєння. На колегії президент дорікав, що в нас лише два літаки Б-2. Добре, що два. Адже донедавна у складі ВМС не було жодного. Нині готується до вводу в експлуатацію ще два.

А щодо формування контрактної армії?

— Президента турбує звільнення контрактників з армії. Мене — теж. Але я їх розумію. За 400 гривень служитиме, вибачте, лише дурень. Якщо вантажник у магазині отримує тисячу, то як можна змотивувати людину йти на контракт за таку мізерну платню?

Переконаний, скорочувати армію тими темпами, що передбачалися спочатку, зараз не можна. За два роки армія недоотримала майже 4,5 мільярда гривень. Отож, певні заходи щодо її переходу на контракт невиконані. Ці обставини слід ураховувати. Без належного фінансування якісно нічого не зробиш. Зараз Тимошенко пообіцяла фінансування армії на рівні два відсотки ВВП. Подивимося.

Чому ви відмовляєтесь підтримати закон про зняття з народних депутатів недоторканності?

— Я вважаю, що такий закон потрібен. Але слід позбавити недоторканності не лише народних депутатів, а й суддів та самого президента. Тоді це буде чесно. За такий проект закону голосуватиму.

Зараз ви читаєте новину «"Для вникнення в справи Єханурову знадобиться півроку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути