вівторок, 06 вересня 2011 00:45

Діденку дали три роки умовно

Колишнього першого заступника голови "Нафтогазу" 47-річного Ігоря Діденка засудили до трьох років умовного позбавлення волі. Учора його відпустила на підписку про невиїзд просто із зали  столичного Печерського суду.

Суддя Оксана Царевич читала вирок 3 год., упродовж яких він ходив по клітці. Його позбавили  права протягом року обіймати посади, пов'язані з організаційно-розпорядчими та господарсько-адміністративними функціями підприємств усіх форм власності.

— Зараз коментувати нічого не буду, — говорить Діденко на виході з суду і прямує до джипа "Ренж Ровер". Із ним донька Дарина.

Він був за ґратами із липня минулого року. Щодо нього, екс-голови Держмитниці Анатолія Макаренка та колишнього начальника відділу Київської регіональної митниці Тараса Шепітька порушили кримінальну справу за розмитнення позаторік 11 млрд "кубів" газу компанії Дмитра Фірташа "РосУкрЕнерго". Справу порушили після того, як 8 червня 2010-го Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма зобов'язав "Нафтогаз" повернути "РосУкрЕнерго" цей газу і надати 1,1 млрд куб. м як неустойку за порушення умов контракту.

30 серпня Діденку перекваліфікували обвинувачення з "привласнення майна" на "зловживання владою". На останньому судовому засіданні він заявив, що шкодує про підписання газових угод Юлією Тимошенко із Росією 2009 року. Каже, якби знав, що їх одноосібно ухвалила тодішній прем'єр, не виконував би їх. Представники Генпрокуратури просили ув'язнити Діденка на п'ять років.

— Ми не очікували такого результату, — коментує його адвокат 41-річний Ігор Степанов. — Вважаємо, що суд був неупереджений. Якщо за три роки Діденко не скоїть ніякого злочину, то покарання він не відбуватиме. Я не знаю, куди він поїхав. Думаю, додому. Людина втомилася, бо знаходилася в ув'язненні більше року.

Діденку зменшили вирок, бо він змінив свідчення, припускає директор Інституту глобальних стратегій 55-річний Вадим Карасьов:

— Усі розуміють, що він діяв під тиском прем'єра Тимошенко, але в інтересах країни. Це рішення вплине на інші кримінальні справі. Решта — зокрема, Шепітько, Корнійчук, Луценко — можуть отримати вироки більш спокійні й менш жорсткі. Але Тимошенко отримає за всіх.

— Діденка звинуватили у виконанні розпоряджень екс-прем'єра Юлії Тимошенко, хоча він нічого протиправного не вчинив, — додає політолог Сергій Таран, 41 рік. — Це означає, що тепер влада не може виправдати Тимошенко, оскільки Діденка засудили саме за виконання її директив. Можливі варіанти її помилування, амністії або й умовного засудження, але взяти участь у виборах тепер вона точно не зможе. З іншого боку, представники Євросоюзу чітко заявили: можуть не визнати парламентські вибори, якщо в них не братиме участі голова найбільшої опозиційної сили. Тож Віктор Янукович опинився у безвихідному становищі. Вирок Діденку лише підсилив цю безвихідь.

Апеляційний суд Києва 5 липня звільнив з-під варти Шепітька й Макаренка. Обидва пробули в слідчому ізоляторі по року.

Зараз ви читаєте новину «Діденку дали три роки умовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути