четвер, 24 травня 2012 07:30

Депутати відмовили Тимошенко лікуватися за кордоном

Автор: фото: Тарас Подолян
  Народна депутатка з блоку НУ-НС Лілія Григорович на засідання Верховної Ради 23 травня одягла руду туніку. Волосся перефарбувала в такий же тон. Зазвичай вона підфарбовувала світлим пасмо на чолі
Народна депутатка з блоку НУ-НС Лілія Григорович на засідання Верховної Ради 23 травня одягла руду туніку. Волосся перефарбувала в такий же тон. Зазвичай вона підфарбовувала світлим пасмо на чолі

Понад дві сотні депутатів у сесійній залі встають з місць. Мовчать хвилину. Так у середу вранці вшановують пам'ять загиблого в аварії директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького.

Спікер Володимир Литвин пропонує включити до порядку денного постанову про вирішення з Росією питання повернення українцям знецінених вкладів радянського Ощадбанку.

— 1996 року ми ухвалили рішення, що Україна самотужки повертає заощадження своїм громадянам, — каже з трибуни автор постанови, "нунсівець" 43-річний В'ячеслав Кириленко. — Це 132 мільярди гривень. Ці гроші не пропали безвісти, а опинилися в системі російського Ощадбанку. Зараз нашим громадянам повернуто близько 10 мільярдів. Тому ця процедура може розтягнутися на сотні років, якщо Україна віддаватиме їх самотужки.

— Коли Україна веде складні переговори, аби зменшити похоронну ціну на газ, ця постанова є ножем у спину переговорному процесу, — відказує йому "регіонал" Михайло Чечетов, 58 років.

Депутати тиснуть на кнопки. На табло — 140 при необхідних 226 голосів.

"Регіонал" Василь Хара на телефоні вмикає таймер. На місці в залі тихо зачитує текст свого виступу на трьох аркушах про Трудовий кодекс: "Не имея ни чести, ни совести, выкрикивают о его недостатках, не желая выслушать другую сторону". Вкладається у 4 хв. 4 сек. За регламентом — 3 хв. У кулуарах депутатів майже немає, всі — в сесійній залі. Хоча зазвичай, більшість часу вони проводять там.

Володимир Литвин ставить на голосування питання про звернення опозиції до президента, щоб звільнив голову Держпенітенціарної служби Олександра Лісіцкова. "За" — 135. Також провалюють законопроект позафракційного Тараса Чорновола щодо можливості лікування ув'язнених за кордоном. Голосує 131 депутат. "Бютівці" оточують трибуну. Біля мікрофона стає їхній керівник фракції 46-річний Андрій Кожем'якін.

— Більшість блокує будь-які законодавчі ініціативи, — читає з аркуша. — Уся відповідальність за міжнародну ізоляцію повністю ляже на провладну парламентську більшість. Саме вона нищить усі євроінтеграційні процеси. Це веде нашу державу до повної ізоляції. Фракція "БЮТ-Батьківщина" не буде брати участі в цьому фарсі. Слава Україні!

— Героям слава! — вигукують у відповідь "бютівці" та йдуть із зали.

— Чи повернемося ми до сесійної зали, залежатиме від того, як буде сформований порядок денний, — говорить журналістам у кулуарах "бютівець" Сергій Соболєв, 50 років. — Наша робота в сесійній залі залежатиме від питань, які будуть стояти. Якщо там знову буде, як обідрати наших співгромадян або не виконати внутрішні і міжнародні вимоги, доведеться вже зустрічатися, сподіваюся, не на барикадах, а на парламентських виборах 28 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Депутати відмовили Тимошенко лікуватися за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути