пʼятниця, 11 січня 2013 05:30

Депутати двічі ходили домовлятися щодо голови Нацбанку

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Опозиціонери блокують парламентську трибуну 10 січня
Опозиціонери блокують парламентську трибуну 10 січня

До столів реєстрації на другому поверсі парламенту в четвер уранці йде "регіонал" 47-річний Володимир Макеєнко. Тримає мобільний "Нокіа".

— Правда, що всіх "регіоналів" есемесками викликали на сьогоднішнє засідання голосувати за нового главу Нацбанку? — питають журналісти.

— Вот клянусь вам, я не получал СМС, — клацає на мобілці меню, але теку з повідомленнями не відкриває. — Я всегда прихожу на все советы фракции на 8.30. Сегодня на фракции был Игорь Соркин (кандидат на посаду голови НБУ, якого подав президент. — "ГПУ"). Думаю, за него будет где-то 240 голосов.

Володимир Макеєнко письмово реєструється, бере розклад роботи та копію минулорічної декларації про доходи Ігоря Соркіна. Там зазначено, що він заробив на посаді заступника голови НБУ 2,2 млн грн. Макеєнко йде до зали. Там уже понад 200 депутатів. Фракція "Регіонів" майже в повному складі. Уже за 15 хв. у залі реєструються 379 нардепів.

Оплесками вітають з днем народження комуніста Ігоря Алексєєва та двох "регіоналів" Юрія Воропаєва та Ірину Горіну. Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов дарує Горіній букет білих троянд і цілує в щоку. Депутатка розвертається до парламентського фотографа і позує.

Спікер 66-річний Володимир Рибак запрошує скласти присягу трьох "регіоналів" — Юрія Поляченка, Олександра Заца та Юрія Богатиря. Вони пройшли за партійним списком замість нардепів, які пішли працювати в уряд. Новачки по черзі зачитують присягу.

— Перерва! Перерва! — вигукує хтось із місць опозиції.

— Добре, — одразу погоджується Володимир Рибак. — Дві фракції попросили півгодинну перерву для консультацій із питань порядку денного.

Нардепи йдуть у кулуари. Дехто спускається в буфет у підвал. Депутат від "Батьківщини" 46-річний Сергій Пашинський курить у "Кімнаті для відпочинку", хоч у державних будівлях заборонено палити з 16 грудня.

— Задовольняємо фізичні потреби, — каже Сергій Пашинський.

Після перерви на трибуну йде лідер фракції "Батьківщина" 38-річний Арсеній Яценюк. За ним — із півсотні опозиціонерів.

— Для України неважливо, яке прізвище в голови Нацбанку — це все одно Янукович, — каже. — Ми вимагаємо включити до порядку денного, по-перше, питання про курс країни на євроінтеграцію. По-друге, про декриміналізацію статей кримінального кодексу. По-третє, закон про амністію політичних в'язнів.

— Ці питання не були включені сьогодні вранці, — протяжно відказує спікер. — Я об'являю перерву. Керівників фракції прошу зайти до мого кабінету.

Опозиціонери залишаються стояти біля президії, трибуни та ложі уряду. Вішають плакат "Юлі — волю! Україні — волю!". Володимир Рибак оголошує перерву до 16.00.

— Для них зараз "чим гірше, тим краще". Оце така опозиція, — говорить у кулуарах "регіонал" 61-річний Ярослав Сухий. — А ми намагаємося зберегти курсову різницю, стабільність національної валюти, золотовалютні резерви. Їх це не цікавить. Вони не хочуть обрання голови Нацбанку, що буде сигналом для Міжнародного валютного фонду, інвесторів, бізнесменів і населення. Це навмисне.

— Ситуація патова. Ми не можемо далі рухатися, бо Юлія Тимошенко сидить і проводить акцію протесту, — розповідає віце-спікер, "свободівець" 43-річний Руслан Кошулинський. — Крім того, у більшості проблеми — не всі приїхали з відпустки на засідання. У них не вистачає голосів за призначення нового голови Нацбанку.

Зараз ви читаєте новину «Депутати двічі ходили домовлятися щодо голови Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути