вівторок, 26 лютого 2013 00:45

Депутати домовилися про персональне голосування

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Працівники апарату Верховної Ради у президії зривають плакати опозиціонерів. 22 лютого ”ударівці” припинили 18-денне блокування парламентської трибуни. Найдовше блокували роботу Ради 2008 року ”регіонали” та комуністи із закликом ”НАТО — Ні!”
Працівники апарату Верховної Ради у президії зривають плакати опозиціонерів. 22 лютого ”ударівці” припинили 18-денне блокування парламентської трибуни. Найдовше блокували роботу Ради 2008 року ”регіонали” та комуністи із закликом ”НАТО — Ні!”

"Приходили "регіонали" Шуфрич, Продивус і Тедеєв. Постояли біля трибуни 10 хвилин, попрощалися й пішли. Тренують нас, щоб не розслаблялися, — пише в ніч проти п'ятниці на своїй сторінці в інтернеті депутат від "Батьківщини" 37-річний Володимир Ар'єв. Він чергує у сесійній залі з "ударівцями". Блокують трибуну, вимагаючи персонального голосування".

Уранці "регіонал" 46-річний Нестор Шуфрич іде кулуарами парламенту. Всміхається. Жує жуйку.

— Я їхав із концерту, — розказує про свої відвідини нічної Ради. — Ми прийшли, бо хвилювалися за стан здоров'я наших колег.

У п'ятницю лідери фракцій зібралися в кабінеті спікера Володимира Рибака на переговори щодо ситуації в парламенті. Тим часом президент Віктор Янукович у прямому ефірі "Діалогу з країною" оголошує, що фракції домовилися про розблокування.

"Президент поспішив, — пише на своїй інтернет-сторінці "ударівка" Ірина Геращенко, 41 рік. — Або "регіонали" підвели свого президента – не домовилися вчасно.

Після 2,5 год. переговорів лідер УДАРу Віталій Кличко повертається до сесійної зали. Підходить до своїх депутатів-блокувальників у президії. Кілька хвилин щось говорить, кожному тисне руку. Нардепи розходяться по своїх рядах. Під кількахвилинні оплески працівники апарату Ради зривають плакати "Кнопкодави — геть із Ради!", "Голосуємо особисто!". Двоє охоронців піднімають стілець спікера, оглядають його і ставлять на місце. Рибак та його заступник Ігор Калєтнік займають свої місця.

— Другу сесію Верховної Ради сьомого скликання оголошую відкритою, — каже в мікрофон 66-річний Володимир Рибак.

Депутати підводяться. Слухають Гімн України у запису. Дехто з опозиціонерів підспівує. Так відкрили сесію, почати яку опозиціонери перешкоджали 18 днів. За півгодини нардепи ухвалюють зміни до регламенту й розходяться до 5 березня.

Ці зміни забезпечать персональне голосування, кажуть в опозиції. Суть їх у тому, що прізвища відсутніх нардепів, які зранку не відмітилися на столах реєстрації, оголошує спікер. Картки відсутніх блокуватимуть. Якщо у голосуванні бере участь картка незареєстрованого депутата, питання переголосують.

— Ми отримали, що хотіли, — результат, — ділиться "ударівець" Віктор Чумак, 54 роки. — Тренуватимемо їх, як собаку Павлова, аби вони ходили на роботу та голосували за себе.

— У парламентських кулуарах усі говорять про те, що УДАР погодився зупинити блокування парламенту тільки після того, як Кличкові подзвонили з такою вимогою від німецького канцлера Анґели Меркель, — запевняє позафракційний 40-річний Олег Ляшко. — Мовляв, якщо Верховна Рада не прийме євроінтеграційну заяву, Україні немає на що розраховувати на саміті Україна — ЄС 25 лютого.

Депутати боялися розпуску парламенту, тому розблокували його роботу, вважає політолог 54-річний Володимир Фесенко:

— Тепер голосування буде проходити за взаємним контролем. Як хто це робитиме — в залі помітно. Також можуть допомогти журналісти, що з ложі фотографують депутатів.

"Цей компроміс дає можливість усім передихнути"

Опозиція отримала бонуси від розблокування парламенту, пояснює експерт 46-річний Борис Кушнірук.

— Ця тема важлива не тільки з точки зору персонального голосування. Це питання того, що у головному законодавчому органі у щоденному режимі порушують закон. Причому досить відкрито. Тому схема, прописана у змінах до регламенту, може суттєво обмежити такі дії. Не виключаю, що спікер відмовиться виконувати цю норму чи вдаватиме, начебто нічого не бачить і не чує. Але тоді в опозиції буде єдиний варіант — знову блокувати роботу парламенту, аби не допускати продовження порушень.

Для "регіоналів" це так само було необхідно. Насправді вони в цій ситуації виглядали як винуваті в очах виборців. Такий компроміс дає можливість усім передихнути і сказати: "Добре, почали працювати".

 

Зараз ви читаєте новину «Депутати домовилися про персональне голосування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути