пʼятниця, 23 липня 2010 08:38

"Депутат виходить на терасу особистої квартири в Монако і думає: "Нарешті я вдома"

"Усередині 1990-х почався різкий перелом у стилі життя наших політиків, — каже заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони, колишній нардеп-"бютівець" Дмитро Видрін, 61 рік. — Ще 1995-го мене запросили на день народження президента Кучми. Я подарував красивий набір мила. Йому сподобалося. Коли прийшов наступного року, дарували вже не мило, а акції заводів, фабрик, яхти".

Із чим це було пов"язано?

— Із появою великих грошей, новими газовими схемами. Це був час, коли в одній кімнаті шляхом лобізму і політичного впливу можна було заробляти мільйони доларів. Саме тоді змінилася й модель відпочинку високопосадовців. Якщо до 1995 року найкращим відпочинком були "Золоті Піски" в Болгарії, то вже з 1996-го найліпше було купити віллу в Маямі й поїхати туди засмагати. Чи купити дім із басейном у Лондоні.

Чим відрізняється відпочинок звичайного українця від нардепа?

— Звичайна людина цілий рік збирає гроші, наприклад, на Туреччину. Потім кілька днів насолоджується, як їй здається, життям у вищому світі. У депутата все навпаки. Місяців вісім-дев"ять він живе чужим життям, зображає із себе державного діяча. А три-чотири місяці — своїм, справжнім. Депутат летить у Монако, виходить на терасу особистої квартири й думає: "Нарешті я вдома". Виганяє з гаража "майбах", а не задрипаний "лексус", на якому доводилося їздити в Україні. Бо лідер фракції постійно слідкує, аби парламентарії особливо не виділялися з натовпу. Або бере у своєму африканському бунгало нормальну зброю і їде полювати на носорогів. В Україні доводиться зображувати мисливця, який по п"яні з колегами ганяє зайців.

Круто закадрити світову знаменитість

Нещодавно зустрів знайомого-депутата. Дивлюся, у нього занепокоєний вигляд. Каже: "Перегнав із Монако яхту в Миколаїв, бо поламався шків руля. А він із бронзи, спеціальний сплав. Тепер парюсь, де дістати". Зустрічаю іншого. Чого такий стурбований? "Та ось у мене в трофеях уже є буйвіл, леопард, лев, носоріг. Немає слона. А цього року в Кенії обмежили полювання на слонів. Тепер не можу зібрати "велику п"ятірку".

Що таке крутий відпочинок для депутата-мільйонера?

— Оскільки зараз можна купити практично все, то крутий відпочинок — це вже не справа грошей, а фантазій. Олігархи міряються саме цим. Один розповідав, що був на острові Пасхи, подивився на ідолів. А тоді подумав, що на своєму літаку варто зганяти на Вогняну землю. Інші опустили очі. Бо мало хто з них бував на Пасхи.

Круто також вважається закадрити світову знаменитість на відпочинку. Раніше було модно з"явитися з нашою міскою. Тепер з якоюсь голлівудською актрисою. Московські олігархи певний час, як естафету, передавали Наомі Кемпбелл. І це було круто. Бо сплять не з "тілами", а з "іменами".

А щодо відпочинку звичайних депутатів?

— Люксову Туреччину чи Хорватію за 5 тисяч доларів може дозволити собі практично кожен.

Чим на відпочинку займаються посадовці?

— Найчастіше — це місце для таємних зустрічей. Там проходять переговори. Бо якщо два олігархи збираються в Україні, про це, зазвичай, знають усі. А десь на островах — без проблем. Це місця, де найчастіше зустрічаються українські й українсько-російські олігархи.

Якось я попав до одного на яхту. Ледь не збожеволів. Після кожного третього стакану віскі він включав фільм "Тарас Бульба". Ми за три дні дивилися його шість разів.

Іноді кажуть, що на відпочинку депутати пишуть законопроекти. Це смішно. Вони ж не вміють цього робити. В основному, цим займаються їхні служби.

Зараз ви читаєте новину «"Депутат виходить на терасу особистої квартири в Монако і думає: "Нарешті я вдома"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути