середа, 30 листопада 2011 05:30

Чорнобильців та афганців побили під Кабінетом Міністрів
12

”Беркутівці” зупиняють чорнобильців та афганців, аби ті не змогли перекрити столичну вулицю Грушевського біля Кабінету Міністрів у вівторок, 29 листопада
Фото: фото: REUTERS/Gleb Garanich

— В автозак! — кричить міліціонер у столичному Маріїнському парку навпроти Кабінету Міністрів чотирьом "беркутівцям". Вони тягнуть по землі чоловіка. У нього задирається темно-зелена куртка і светр. Він — один із мітингувальників, які прийшли у вівторок уранці до будинку уряду протестувати проти дій влади.

Чорнобильці та афганці розкладають два намети на галявині в парку. Підбігають 50 правоохоронців, оточують людей. Видирають намети і несуть їх до автобусів, що припарковані неподалік. "Беркутівці" починають відштовхувати людей, ногами б'ють по ногах, звалюють на землю.

— Что ж вы творите, тараканы? — вигукує жінка.

У натовпі непритомніє голова Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля Володимир Проскурін, 47 років. Його відтягують убік, він так лежить хвилин із 15. Потім беруть під руки і ведуть до "швидкої".

— Мне померяли давление — 200 на 100, — каже Володимир Проскурін за годину. — Сделали уколы, чтобы его понизить. Не знаю, какие. От госпитализации я отказался. Я тут не один, ребят много. Как я мог?

Кабмін обступають приблизно 2 тис. людей. Стають біля півметрового паркану.

— Уряд веде сепаратні переговори з людиною, яка нас зрадила — Юрієм Андреєвим! Він не може представляти нас і ми його скоро переоберемо! — каже в мікрофон один з організаторів 54-річний Петро Прокопенко про президента організації "Союз Чорнобиль Україна". Юрій Андреєв від імені чорнобильців підписав меморандум із владою.

— Долой его! Вешать! — кричать із натовпу.

— Вимагаємо від уряду визнати смерть Конопльова навмисним убивством і вину за це покласти на Кабмін, — зачитує Петро Прокопенко вимоги чорнобильців. — Ми готові до співпраці з керівниками держави. Але уряд не може самовільно встановлювати виплати. Вимагаємо, щоб урядовці разом із громадськими організаціями знайшли джерела для виплат пенсій. Це можуть бути кошти з приватизації, можна ввести податок на операції з офшорними зонами або прогресивне оподаткування для багатих. Якщо — ні, то треба відмовитися від Єврочемпіонату — держава фінансує його в ущерб собі.

Відправляють 12 представників на зустріч із прем'єром Миколою Азаровим у Кабмін. Ті чекають перед дверима будівлі 2 год., але їх не пускають.

У повітрі чути солодкуватий запах. Він підсилюється, коли повз проїжджає білий мікроавтобус. У голові паморочиться, стає важко дихати, з'являється гіркуватий присмак у роті. Людям роздають медичні маски, змочені водою.

— Это с машины пускают нервный газ. Его специально придумали, чтоб разгонять митинги, — каже афганець 44-річний Олександр Ковальов.

— Газовая атака! Если не прекратите, мы перевернем автобус! — говорить у мікрофон хтось з організаторів.

Крізь натовп пробивається позафракційний нардеп Олег Ляшко. Його стримують афганці.

— Олег, извини, народ не хочет тебя видеть, — каже йому 45-річний Юрій Слинявчук.

Нардеп ще 10 хв. намагається прорватися. Потім розвертається і йде геть.

З іншого боку розштовхує натовп керівник організації "Громадянський опір" 58-річна Олександра Кужель. Із розчервонілим обличчям підходить до мікрофона та кричить:

— Вас хочуть зробити винними у провалі економічної політики Азарова! Скажуть, що чорнобильці надто багато вимагають, і тому доведеться урізати пенсії всім іншим. Не треба стояти тут перед пустим зданієм. Вони всі в Українському домі. Треба йти туди! Займаємо дорогу!

Усі мовчать. Олександра Кужель першою вибігає на вул. Грушевського. За нею — люди з протилежного боку.

— Не надо этого делать! Митинг продолжается! — намагаються зупинити їх організатори.

На дорогу вискакують зо 20 чорнобильців. Машини зупиняються.

— Куда, бля?! — кричить міліціонер. Штовхає чоловіків на тротуар. Підбігають ще кілька правоохоронців, людей виштовхують із проїжджої частини.

У парку до "бютівця" 46-річного Андрія Павловського підходить киянка Єлизавета Олексіївна, 54 роки, із прапором "Батьківщини".

— Коли вже підемо? — питає. — Я не боюся.

— От прийде ще декілька тисяч, підемо. Поки що чекаємо, — відказує депутат. — Революція почнеться з Донецька, а ми підтримаємо.

— Усі такі боягузи, — говорить жінка. — Я не можу спокійно дивиться. У мене настрою немає жити за етого урода. Я не воспрінімаю, шо він — президент. Я купила б гранату і кинула б їм у вікно.

Люди в парку розсаджуються на лавках. Деякі дістають термоси із чаєм. Троє жінок їдять пампушки й котлети.

За кілька метрів від сцени не розібрати слів із динаміків. Люди розділяються на групи.

— Это же третий геноцид, — каже киянин, чорнобилець 76-річний Володимир Чуба. — Раньше были Гитлер и Сталин, а теперь — Янукович. Министры — это наперсточники высшей гильдии. Их хозяин — Азаров. А Янукович — это вообще пахан.

— Раніше по п'ятеро-шестеро людей з області приїжджали, а тепер 200. Люди доведені до ручки, їх стало легше піднімати, — розповідає заступник голови Сумської організації чорнобильців 45-річний Віктор Ломонос. — Треба, щоб на вулиці Києва вийшли 50 тисяч людей. Тут 850 тисяч постраждалих від Чорнобильської аварії! Тоді ми розгонимо владу та приведемо нових людей, а інакше роками доведеться їздити та вибивати подачки.

— Рассказывали нам, что услышат каждого. А вместо этого забрали пенсии, — каже 54-річний Сергій Храптовий, чорнобилець зі Слов'янська на Донеччині. — Получали 2-2,5 тысячи, а будем 960 гривен.

Люди вирішують не розходитися, доки до них не вийдуть представники уряду. Половина з них поїде додому ввечері, інші шукатимуть ночівлю по знайомих, у санаторіях, на квартирах. Залишаться до 1 грудня на всеукраїнський страйк.

— Пять лет жили нормально, пока не пришла эта власть, — говорить 54-річний Володимир Почапський із Тореза на Донеччині. — Был закон про чернобыльцев, люди получали пенсии. А потом бандитским распоряжением они его отменили. Теперь заставляют нас умирать и на коленях перед ними стоять. Донбасс еще никто на колени не ставил и не поставит!

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильців та афганців побили під Кабінетом Міністрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

56

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути