вівторок, 08 листопада 2011 05:30

Чорнобильці вимагають повернути пенсії в шість-вісім тисяч гривень

— Маю пенсію 6,5 тисячі гривень. А прошу в них 8 тисяч. Цього б мені хватило, — каже на мітингу під будівлею Кабміну 55-річна Марія Дударенко із села Запрудка Іванківського району Київської області. — Останні два місяці платять 900 гривень. Як я проживу на них? Мені цього ні на ліки, ні на їжу не хватить.

Марія  Дударенко живе неподалік 30-кілометрової зони довкола Чорнобильської АЕС. Приїхала до столиці на мітинг. Про нього почула по телебаченню. Зібралися із півтисячі осіб — жителів населених пунктів, що постраждали від Чорнобильської аварії. Вимагають повернути пенсії інвалідам-чорнобильцям у 6–8 тис. грн.

Із 1991 року чорнобильці отримували згідно із законом від 6 до 10 мінімальних пенсій. Цього літа Кабмін прийняв постанову №745, що розмір пенсій не має перевищувати 1,5 тис. грн. Люди кажуть, що постанова не може скасовувати Закон "Про статус чорнобильців" і подають до суду. Суди прийняли до 60 тис. рішень на їхню користь. Із них 14 тис. уже виконуються — люди отримують підвищені пенсії. Юрій Андрєєв з "Союзу Чорнобиль України", який веде переговори з урядом, каже, що зараз підвищені пенсії виплачувати не планують. Ці кошти можуть визнати держборгом.

Чорнобильці займають тротуар перед будівлею Кабміну. Найближче до паркану, що перекриває вхід. Активісти Радикальної партії Олега Ляшка в білих накидках із партійною символікою роздають листівки з вимогами підтримати відставку уряду Миколи Азарова.

— Люди вас слухаються? — звертається охоронець Кабміну до адвоката 61-річного Володимира Тимофєєва, який стоїть з гучномовцем.

— Так, — відповідає той. — Ви ж мене знаєте, ми проводили мітинг місяць чи два тому.

— Тоді люди не такі злі були, — міліціонер поглядом обводить натовп.

— А чого вони нас на ліверну ковбасу перевели? — вигукує одна з жінок.

— А я ковбасу вообщє не єм. Це врєдно. Треба сало їсти, — підморгує їй охоронець.

Мітингувальники майже годину спілкуються між собою. Потім приходить позафракційний нардеп Олег Ляшко, 38 років. Помічники несуть за ним два динаміки та мікрофон. Підсаджують депутата на кам'яний парапет.

— Сьогодні нас мало прийшло, — каже Ляшко. — Обдзвоніть усіх знайомих, кличте їх сюди на середу. Тут будуть усі міністри. Треба, щоб сюди прийшли 10 тисяч людей, тоді вони нас боятимуться.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильці вимагають повернути пенсії в шість-вісім тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

64

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути