вівторок, 20 лютого 2018 06:30

Колишніх "регіоналів" повертають до політичного життя

За лічені дні до четвертої річниці розстрілів учасників Революції гідності суд відмовився арештовувати одного з лідерів Партії регіонів, а нині мера Одеси Геннадія ­Труханова.

На поруки його взяв депутат "Блоку Петра Порошенка" Дмитро Голубов. А незадоволеного цим активіста Віталія Устименка за бездіяльності поліції просто в будівлі суду побили тітушки, які прийшли на процес разом із Трухановим.

Найстрашніше — нікого це вже не шокує. Допис активіста про побиття буденно набирає кілька сотень поширень у соцмережі й забувається. Ніхто не закликає виходити на акції протесту. "Фейсбук" не заповнений нищівною критикою захисників "регіоналів" із влади. Аналітики не очікують виключення депутата-зрадника з партії.

Нас поступово готували до цього, щоразу трохи підвищуючи ставки. Тому ми й не помітили, як майже звикли до того, що "риги" повертаються. Хтось фізично — міністр екології часів Януковича Злочевський днями спокійно в'їхав в Україну. Хтось юридично. "Регіонала"-ректора Петра Мельника суд нещодавно визнав невинним (йому загрожувало до 12 років позбавлення волі за махінації з відчуженням майна Університету державної податкової служби. — ГПУ). А хтось нікуди й не тікав, як Геннадій Кернес чи Михайло Добкін.

Демонстративно безкарною залишається й обслуга "ригів" — убивцю майданівців Юрія Крисіна спокійнісінько відпускають на волю в залі суду (засуджений до чотирьох років позбавлення волі умовно за причетність до вбивства журналіста В'ячеслава Веремія. — ГПУ).

Навіть по одному з найбільших корупційних скандалів часів Януковича — "вишкам Бойка" — немає доказів причетності нинішнього голови "Опоблоку" Юрія Бойка (був міністром енергетики, коли для Чорноморнафтогазу закупили нафтові вишки за завищеною ціною. — ГПУ). Про це нещодавно заявив генпрокурор Луценко.

Жодного вироку лідерам Партії регіонів за чотири роки можна було б списати на слабкість правоохоронної системи. От тільки Саакашвілі за неправильно вказані в анкеті дані викинути з країни сил вистачило. А до Труханова і його російського громадянства ні в кого претензій немає. Потенційно контрольований російською ФСБ мер найбільшого українського міста на півдні спокійно сприймається ­владою.

Тим часом соцопитування показують: якби вибори відбулися зараз, "Опозиційний блок" та "За життя" сукупно б взяли найбільше голосів. Вони підсилюються, очікуючи вже за півтора року стати найбільшою фракцією в парламенті та повернутися до влади. Залишки "регіоналів" більше не вигнанці, а частина політикуму — чому б і в коаліцію не запросити?

Я уважно читаю всі новини про реанімацію "ригів" від політичної смерті. Запам'ятовую, хто відмазує людей, через яких тисячі українців загинули — на вулицях Києва і на фронті. І не один я такий. Настане час, коли відповідати за свої дії будуть не тільки "риги". Але й ті, хто насмілився їх повертати до політичного життя заради своїх дрібних інтересів. Млини історії повільно розмелюють, але невблаганно.

Іван Примаченко, співзасновник безкоштовних онлайн-курсів "Прометеус"

Зараз ви читаєте новину «Колишніх "регіоналів" повертають до політичного життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути