середа, 04 серпня 2010 02:41

БЮТ організує конкурс кандидатів у місцеві ради

У понеділок у комітетах Верховної Ради обговорювали можливість запровадження механізму визначення рейтингу кандидатів у депутати — праймеріз. Його хочуть застосувати перед виборами 31 жовтня.

— Це свого роду внутрішньопартійне голосування для визначення кращих кандидатів, які братимуть участь у виборах. Праймеріз сприятимуть появі нових партійних лідерів. БЮТ зараз проводить їх серед своїх партійців. Уже на місцевих виборах побачимо результат, — каже "бютівець" Андрій Шевченко, 33 роки.

Поруч із ним сидять двоє експертів центру суспільних стратегій "Куб". Один із них, Василь Самохвалов, каже, що технологію розробляли на основі досвіду США та Естонії:

— За допомогою Інтернету партієць сам обирає своїх представників до органів влади. Голосування таємне. Наприклад, із числа претендентів обирають найкращу п"ятірку кандидатів, які будуть висуватися від партії в мери міста.

Андрій Шевченко пропонує до осені розробити закон щодо проведення праймеріз. Це має бути правом, а не обов"язком кожної парторганізації. Додає, що перед місцевими виборами праймеріз проводять БЮТ і партія "Сильна Україна" віце-прем"єра Сергія Тігіпка.

Слово бере голова комітету виборців 34-річний Олександр Черненко.

— Це більше виглядає, як виборчі технології, — каже. — Бо навряд чи в нас в Україні можна це застосувати. Партії — гальмо цьому. Адже виникне конкуренція всередині їх і кожен боротиметься за свою групу підтримки. Тому ефективнішим способом будуть відкриті списки.

Вони передбачають, що виборець сам визначає, кого з висуванців партії йому підтримати.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ організує конкурс кандидатів у місцеві ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути