пʼятниця, 23 лютого 2018 07:50

"Була загроза моєму життю"

Автор: www.president.gov.ua
  Петро Порошенко під час допиту у справі про державну зраду Віктора Януковича свідчив по відеозв’язку з Адміністрації президента. На питання прокурорів та адвокатів президента-­втікача відповідав годину замість відведених півтори. 21 лютого, Київ
Петро Порошенко під час допиту у справі про державну зраду Віктора Януковича свідчив по відеозв’язку з Адміністрації президента. На питання прокурорів та адвокатів президента-­втікача відповідав годину замість відведених півтори. 21 лютого, Київ

— Зло повинне бути покаране. Вперше в українській історії я прийняв рішення взяти участь у судовому процесі. Безпрецедентно, коли президент це особисто робить. Але це справа кожного з нас, — каже 52-річний Петро Порошенко 18 лютого. — Маємо пройти процедурно складний шлях, щоб у вбивць потім не було жодних зачіпок у європейських судах. Злочини проти Майдану не мають терміну давності.

"Пане президенте, безпрецедентно — це якби ви не з'явилися на суд у справі державного зрадника, — коментує у "Фейсбуку" колишній прокурор 41-річний Сергій Іванов. — Якби, крім численних злочинців, над якими ви майже чотири роки тримаєте парасолю, ви ще й відкрито підіграли б їхньому ватажку. Що значить "я вирішив"? Хіба не суд вирішив допитати вас? Чи ви вважаєте себе вищим за суд? Навіщо робити піар з очевидних речей? Ви — президент, а не шоумен. Ви маєте бути прикладом і демонструвати повагу до закону без поблажливого підкреслення власної винятковості".

21 лютого Петра Порошенка допитали у справі про державну зраду Віктора Януковича. На прохання Адміністрації президента — заочно, в режимі відеоконференції. Кажуть, у глави держави були заплановані переговори із західними партнерами.

О 14:00 він з'являється на екрані в Оболонському райсуді Києва. Сам перебуває на вул. Банковій.

— 27 лютого 2014 року вирушив до Сімферополя, — каже Петро Порошенко. — Особисто переконався, що Верховна Рада Криму не працювала. Була оточена "зеленими чоловічками" — військовослужбовцями регулярних сил Російської Федерації і ланцюгом осіб у камуфляжі. Останні називали себе кримською самообороною, але координувалися офіцерами спецслужб РФ. Це можна кваліфікувати як агресію і незаконну анексію.

Мою спробу потрапити до парламенту заблокували. Я був оточений кількома десятками, пізніше — сотнями людей. Частина з них були провокаторами — намагалися вдарити, погрожували. Дехто став на мій захист. Була загроза моєму життю.

Ніякого оголошення референдуму не відбувалося. Маніпуляції з датами — спочатку 21 травня, потім 16 березня — свідчать про поспішність і незаконність дій російської влади. Рішення президента Путіна про застосування армії за межами Росії, звернення до Ради Федерації про згоду на це і поспішний дозвіл свідчать про добре скоординовані дії парламенту і президента Росії з військовослужбовцями та найманцями, які перебували в Криму для забезпечення незаконної анексії.

Із запланованих 1 год. 30 хв. президент говорив близько години. Суддя Влади­слав Дев'ятко достроково завершив допит. Сталося це після того, як адвокати Януковича кілька запитань поставили не по суті справи, про яку йшлося.

Зараз ви читаєте новину «"Була загроза моєму життю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути