четвер, 21 жовтня 2010 03:45

Богдана Данилишина затримали посеред вулиці в Празі

Богдана Данилишина затримали посеред вулиці в Празі

У понеділок у чеській столиці Прага поліція затримала 45-річного Богдана Данилишина, екс-міністра економіки уряду Юлії Тимошенко. За поданням України він перебував у міжнародному розшуку. Найближчими днями чеська сторона має вирішити, чи відправляти Данилишина в Україну, заявляє Міністерство закордонних справ Чехії.

Два місяці тому Генпрокуратура України звинуватила колишнього міністра у завданні державі збитків на 4,5 млн грн. На допит він не з'явився. На той час працював головою Ради з вивчення продуктивних сил України Національної академії наук. З червня був у відпустці й по суті пропав з поля зору громадськості. У серпні Генпрокуратура оголосила Данилишина в розшук.

Журналісти у вересні зв'язалися з ним по телефону. Він повідомив, що лікується. Не уточнив, де саме. 3 вересня Юлія Тимошенко сказала, що вони "терміново захистили Данилишина".

— По суті сховали від тих людей, які хочуть просто зараз розправлятися зі всіма, хто попаде під руку. Головне, щоб це були люди наближені до мене.

Міліція розшукувала Богдана Данилишина. Подавала запити до колег з країн ЄС. Ті відповідали, що, за їхніми даними, екс-міністр переміщується Європою.

18 вересня о 22.00 поліція Чехії затримала його на вулиці. Той звернувся по допомогу до одного з місцевих лікувальних закладів, повідомляє місцева преса.

— Це продовження курсу влади на репресії політичних опонентів, — заявляє БЮТ. — Юристи БЮТ забезпечать затриманому якісний адвокатський захист.

Шанси на передачу Данилишина українській стороні високі, вважає 40-річний Кирило Куликов, колишній керівник українського бюро Інтерполу:

— Генеральний секретаріат Інтерполу сам перевіряв дані про Данилишина, які надала Україна. І сам розміщував його в міжнародний розшук. Якщо генеральний секретаріат вважав би, що переслідування відбувається з політичних мотивів, то відмовив би. Тепер це справа виключно Генпрокуратури. З Чехією у нас ніколи не виникало проблем по екстрадиції.

Теоретично колишній міністр може залишитися у Чехії, каже голова Українського юридичного товариства Олег Березюк, 45 років:

— Його адвокатам у Празі слід оскаржити в суді рішення чеських правоохоронців про затримання. Якщо суд знайде достатньо підстав, аби не погодитися з рішенням чеської поліції, то звільнить Данилишина у залі суду.

— Данилишину буде неважко довести, що в Україні він переслідується через політику. Бо вже ледь не все оточення Тимошенко сидить, — коментує адвокат 52-річний Сергій Салов. Він виграв справу проти держави Україна в Страсбурзькому суді. — Якщо Данилишин доведе чеському суду, що не вчиняв злочину в Україні, то може звернутися до президента Чехії за наданням політичного притулку. До речі, за економічні злочини так званих "білих комірців" у європейських країнах давно не садять. Людина ходить на допити і, якщо доведено її вину, відшкодовує матеріальні збитки.

Затримання Данилишина — це сигнал для лідера опозиційної "Батьківщини" Юлії Тимошенко, каже політолог Михайло Басараб, 33 роки:

— Затримані Данилишин чи Ігор Діденко — не ті фігури, які можуть цікавити Януковича. Але це така собі лякалка, щоб тримати Тимошенко в пригніченому стані.


Зі школи цікавився політикою


У рідному селі Церковна Долинського району Івано-Франківщини у Богдана Данилишина живе мати Софія Миколаївна, 74 роки. Хворіє на цукровий діабет і важку форму гіпертонії. Зараз у лікарні. У колишнього міністра є рідна сестра Олександра.

Селяни розповідають, що діти навідуються до Софії Миколаївни на кожне свято і тоді, коли вона лягає в лікарню. Відколи в екс-міністра почалися проблеми, у селі його не бачили. Люди переконані, що на Данилишина звели наклеп.

— Це був такий хороший учень, — пригадує 63-річна Марія Янишівська, його вчителька математики. — Відмінник, активіст, улюбленець. Зі школи цікавився політикою. Таких учнів уже давно у нас нема. Ще коли не був міністром, помагав у селі дорогу ремонтувати, комп'ютери школі подарував.

Зараз ви читаєте новину «Богдана Данилишина затримали посеред вулиці в Празі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути