вівторок, 21 червня 2011 07:15

Біґ-борди "Спротив без кровопролиття" встановили у Львові

Біґ-борди "Спротив без кровопролиття" встановили у Львові

22 червня кілька лівих організацій запланували провести акції на львівському меморіалі пагорб Слави. У цей день, 22 червня 1941 року, Німеччина напала на Радянський Союз.

У заявці громадської організації комітет "Євреї проти антисемітизму" ідеться, що це буде "митинг против политики фашизма, антисемитизма и холокоста, проводимой властями города Львова и Украины, в память жертв советского народа и всего прогрессивного человечества от рук нелюдей — украинских националистов, шухевичей, бандеровцев и прочих фашистских отбросов".

Минулими вихідними в місті з'явилися біґ-борди, на яких білими літерами на чорному тлі написано "Зупинимо провокації 22 червня" і "Спротив без кровопролиття". Без підпису. Припускають, їх розвісив Громадський комітет вшанування жертв Другої світової війни. У нього об'єдналися близько 10 громадських організацій і осередків національно-демократичних партій.

— Ми взяли справу у свої руки, — каже депутат-"нунсівець" Тарас Стецьків, 47 років. — Червона шмата може гуляти Львовом скільки завгодно. Якщо ти маєш достоїнство, просто не звертаєш на це увагу. Навіть якщо хтось полізе з червоним прапором на пагорб Слави, простоїть там на самоті, його ніхто чіпати не буде. А в іншому місці зберуться десятки тисяч людей, які пам'ятають, що таке 22 червня для Львова. Це покажуть на всю Україну. Тоді це буде інше обличчя Львова.

Громадський комітет проведе жалобні заходи біля тюрми на Лонцького, Янівського цвинтаря, могили невідомого воїна УПА на Марсовому полі, біля колишнього німецького концтабору на Цитаделі, пам'ятника жертвам львівського гетто на просп. Чорновола. О 19.00 біля пам'ятника Тарасові Шевченку пройде віче.

— Ми наголошуємо, що відзначаємо не початок війни, а день пам'яті за всіма загиблими, — каже представник комітету Олександр Старовойт, 45 років.

Представники партії "Свобода" на запитання, як реагуватимуть на можливу появу в місті демонстрантів із червоними прапорами, прямої відповіді не дають.

— Наші люди будуть у різних місцях, де можуть з'явитися червоні прапори. Подивимося, якою на них буде реакцією львів'ян. Діятимемо в рамках закону, — пояснює голова обласної "Свободи" Ірина Сех, 40 років. — О 18.00 біля пам'ятника Тарасу Шевченку ми проведемо акцію. Закликаємо всіх львів'ян принести туди фотографії своїх родичів, замордованих НКВС. Лідер об'єднання Олег Тягнибок привезе фото двоюрідного брата свого діда, отця Романа Лиска. Встановимо екран, на якому будемо показувати ці знімки.

Досі у слідчому ізоляторі перебувають двоє "свободівців", затриманих після сутичок 9 Травня.

Зараз ви читаєте новину «Біґ-борди "Спротив без кровопролиття" встановили у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути