пʼятниця, 25 грудня 2015 05:20

"Без бюджету Україні загрожує економічна катастрофа"

— Парламент має проголосувати за законопроекти, що формують дохідну і витратну частини бюджету. Якщо — ні, то люди залишаться без зарплат, пенсій. Ми поставимо на коліна досягнуту за останні кілька місяців економічну стабільність, — каже прем'єр-міністр 41-річний Арсеній Яценюк.

У середу, 23 грудня, проходить засідання уряду. Годину тому прем'єр виступав у парламенті, де народні депутати провалили бюджетні ініціативи Кабміну.

— Ці урядові законопроекти були доопрацьовані спільно з депутатами, парламентськими комітетами й тричі узгоджувалися на наших зустрічах із керівниками фракцій та груп. Але зараз не набирають необхідної кількості голосів, — продовжує Арсеній Яценюк. — Мета цих законопроектів — щоб Україна 1 січня отримала новий державний бюджет, в якому на 12 відсотків підвищуються соціальні стандарти. В якому 113 мільярдів гривень ідуть на національну безпеку й оборону. Цей бюджет необхідний для економічної стабільності в державі, для утримання валютно-обмінного курсу та отримання допомоги від наших міжнародних партнерів. На всі компроміси уряд пішов. Зокрема, з підтримки сільського господарства, щодо ставок акцизного збору, рентних платежів.

Безвідповідальність окремих фракцій і народних депутатів призведе до відсутності фінансування для українського війська, поліції, шкіл, лікарень, фактично — до економічної катастрофи в країні. Я цього не допущу. Знайдемо можливість, щоб країна отримала бюджет. Усі компроміси, які треба було знайти, ми знайшли. Якщо не буде проголосований бюджет, Санта Клауса на 31 грудня обіцяю. Прямо в стінах Верховної Ради.

Вранці в середу Арсеній Яценюк переговорив телефоном із міністром фінансів США Джейкобом Лью.

Той сказав, що Україна до нового року має виконати зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом і прийняти бюджет на 2016 рік. Тоді отримаємо фінансову допомогу. Напередодні з такою ж заявою виступили посли країн "Великої сімки": Великої Британії, Німеччини, Італії, Канади, Сполучених Штатів Америки, Франції та Японії.

Зараз ви читаєте новину «"Без бюджету Україні загрожує економічна катастрофа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути