четвер, 08 листопада 2012 00:45

"Беркут" штурмував окружком у Каневі

Автор: фото з сайта www.progolovne.ck.ua
  У середу вранці члени окружної комісії та спостерігачі у Каневі на Черкащині виявили подерті оригінали протоколів дільничних комісій 197-го округу з мокрими печатками
У середу вранці члени окружної комісії та спостерігачі у Каневі на Черкащині виявили подерті оригінали протоколів дільничних комісій 197-го округу з мокрими печатками

До приміщення окружної комісії в Каневі о п'ятій ранку в середу під'їхав автобус із тонованими вікнами. Звідти вийшли 20-25 осіб у камуфляжній формі з написом "міліція" на спині. Разом із ними був Максим Онищенко, голова окружкому округу №197, де за перемогу змагаються нардеп, мільйонер Богдан Губський та представник Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Леонід Даценко.

— У цей час біля дверей кімнати, де зберігали бюлетені, чергували четверо міліціонерів. Двоє спали, а двоє бодрствували, — розповідає свідок подій 34-річний Віталій Коваль, довірена особа Даценка. Він був усередині окружкому разом із дев'ятьма людьми — спостерігачами та довіреними особами кандидатів. — О п'ятій ранку знадвору почувся шум. Одні двері встигли заблокувати, а через інші увірвався "Беркут". Мене відштовхнули. "Беркутівці" разом із головою комісії пішли до нього в кабінет. Було чути, як відчиняється сейф. Голова забрав фальшиві протоколи та печатку. Потім нападники намагалися виломити двері кімнати, де зберігають бюлетені. Однак двері не піддалися. Тим часом, люди на вулиці забарикадували вхід. "Беркут" прорвав барикаду і вирвався назовні. Кількох бабусь відкинули на асфальт. Одна з них, лежачи, вирвала в міліціонера дубинку й уперіщила нападника.

На окрузі №197 Даценко випередив Губського майже на 5 тис. голосів, кажуть опозиціонери. Вони посилаються на протоколи з дільниць, що завірені печатками.

Губський стверджує, що насправді переміг він. За півтора тижня протистояння опозиціонери виявили кілька спроб фальшування протоколів. Міліція порушила кримінальні справи.

— 5 листопада за результатами обробки 85 відсотків протоколів перемагав Даценко, — каже спостерігач 46-річний Владислав Борисюк. — Залишалися тільки дільниці міста Канів та кількох сіл. Саме в Канівському районі перевага Даценка була найбільшою. Однак о 8.30 у вівторок, коли в приміщенні не було членів комісії, на сайті ЦВК з'явилися липові цифри. Було написано, що переміг Губський. Члени комісії того дня намагалися здати фальшиві протоколи в Центрвиборчком. Їх не прийняли через помилки. Губський з Онищенком змушені були повертатися в Канів. Просиділи всю ніч, а на ранок, під прикриттям "Беркуту", взяли печатку й фальшиві протоколи і поїхали з ними на Київ.

Після "штурму" на місце приїхав нардеп-"бютівець" Андрій Шевченко. З ним — Леонід Даценко. Останнього правоохоронці всередину не пустили.

— Ми вимагаємо, аби міліція пояснила причини сьогоднішнього нічного нападу на окружком, — каже Леонід Даценко, 49 років. — Усупереч закону, який прямо забороняє вивозити з приміщення окружної виборчої комісії печатку, загін міліції "Беркут" побив пікетувальників і дозволив голові комісії Максимові Онищенку забрати печатку та виїхати з нею з приміщення ОВК в невідомому напрямку. Я думаю, що Онищенко, взявши печатку, разом із моїм суперником Богданом Губським поїхали до ЦВК здати документи.

За кілька годин Максим Онищенко з'явився під стінами ЦВК.

— Мені та сім'ї неодноразово погрожували, — розповідає він. — Становище було схожим більше на бойові дії, ніж на підбиття підсумків виборів. Печатка зараз не зі мною, а в сейфі. Вчора була заблокована діяльність ОВК. Туди приїхали кілька нардепів. Вони заблокували кімнату, де перебували члени ОВК, і вимагали виконати їхні вимоги.

— Насправді, все не так, — говорить нардеп-"нунсівець" 41-річний Андрій Парубій. — Я кілька днів провів у Каневі. Після того, як голова ОВК Онищенко сфальшував протоколи, він подався до Києва. Згодом повернувся разом із Губським на "доопрацювання". Ми відразу написали 15 скарг по кожному липовому протоколу, введеному на сервер ЦВК. За законом, поки скарги не розглянуті, комісія не має права нічого везти до Києва. Онищенко наші прохання ігнорував. Казав, що немає кворуму. Обіцяв повернутися до розгляду скарг уранці. Він слухався лише Губського, який був тут і керував своїми членами комісії. О першій ночі голова зібрався йти з окружкому. Ми помітили, що він наготував стос фальшивих документів. Сказали: він не виїде звідси, поки не почне розгляд скарг. Онищенко викликав "Беркут". Потім сів у машину Губського та поїхав у Київ. Ми вимагатимемо, щоб ЦВК перерахувала бюлетені, які зберігають у Каневі. Тоді легко можна встановити правду. Вважаю, що нинішня окружна комісія — це банда рейдерів Губського.

Спостерігачі від опозиції знайшли в урнах для сміття порвані оригінали протоколів дільничних виборчих комісій.

Раніше Богдан Губський повідомляв, що має 25 тис. голосів виборців. Однак на сайті ЦВК зараз навпроти його прізвища стоїть цифра 29 084. За Леоніда Даценка — 25 961. Зазначено, що всі 100% протоколів обробили.

Зараз ви читаєте новину «"Беркут" штурмував окружком у Каневі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути