вівторок, 26 червня 2012 07:00

"Батьківщина" іде в новий парламент із чистими списками

Що робити? З ким робити? Це питання, які все частіше виникають в активних громадян напередодні парламентських виборів. І якщо відповідь на запитання: "Що робити?" зрозуміла кожній чесній людині — усувати від влади Партію регіонів та Януковича, то "З ким це робити?" — запитання набагато складніше.

Розвінчувати міф про те, що усувати владу немає з ким, взялася Об'єднана опозиція "Батьківщина". Опозиціонери першими в країні не побоялися зібрати за одним круглим столом активістів громадянського суспільства. Серед них популярні блогери, відомі журналісти, керівники громадських організацій, що опікуються контролем над виборами — словом, усі ті, які нині активно висувають претензії до всіх політиків загалом. Із самого початку було зрозуміло, що розмова, на яку наважилися в "Батьківщині", буде важкою, напруженою і нервовою — надто багато накопичилося взаємних претензій та підстав для критики. Однак на круглий стіл прийшли керівники всіх семи партій, що входять до Об'єднаної опозиції: Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов, Сергій Соболєв, Борис Тарасюк, Анатолій Гриценко, В'ячеслав Кириленко, Юрій Гримчак.

Для лідерів Об'єднаної опозиції не є секретом проблеми суспільства, зокрема і тотальна недовіра до влади та до опозиції. Голова Ради опозиції Арсеній Яценюк, відкриваючи круглий стіл, визнав, що в "багажі" опозиції є і "тушки", і купівля скоробагатьками місць у виборчих списках — здебільшого саме вони і ставали перебіжчиками. Але помилки минулого визнані, проблеми осмислені.

Тому, не чекаючи зливи вимог і критики з боку активістів громадянського суспільства, опозиціонери прийшли на зустріч з уже готовою пропозицією. Вони принесли документ під назвою "Декларація про забезпечення чесних і прозорих виборів", в якому врахували вимоги і пропозиції від організацій, присутніх на зустрічі. І по-хорошому здивували активістів, просто при них підписавши Декларацію.

Отже, Об'єднана опозиція "Батьківщина" зобов'язалася якнайретельніше підійти до процесу формування списків кандидатів у народні депутати. У Декларації зафіксовано, що дороги в парламент немає особам, які були причетні до порушення прав і свобод людини, піймалися на корупції,  приховували свої доходи та майно від декларування або змінювали свою політичну позицію всупереч волевиявленню виборців — тобто стали "тушками".

Списки формуватимуться у відкритому режимі, з публікацією біографій кандидатів, їх декларацій про доходи, свідоцтв про освіту, відомостей про громадянство України.

— Громадянське суспільство отримає наші списки раніше, ніж Центрвиборчком, — каже присутнім керівник Центрального виборчого штабу опозиції Олександр Турчинов.

Крім того, "Батьківщина" переконала, що не буде застосовувати технологій прямого та непрямого підкупу виборців, не впливатиме на їхній вибір грошима та іншими матеріальними цінностями, як це вже почала робити Партія регіонів. Усю кампанію опозиціонери планують пройти пліч-о-пліч із громадянським суспільством, надаючи йому підтримку для здійснення повноцінного контролю за чесністю виборів. А ще Об'єднана опозиція наполягає, що без незаконно ув'язнених Юлії Тимошенко та Юрія Луценка вибори не будуть повноцінними, а тому, разом із суспільством, вимагатиме звільнення політв'язнів.

Ще одна традиційна претензія активних громадян, яка була озвучена на круглому столі — це запит на "нові обличчя в політиці". Мовляв, старі вже набридли, вони всі дискредитовані.

— Але вам варто подумати і про те, щоб це оновлення не було таким, як колись у Києві. Тоді разом із новообраним мером Леонідом Черновецьким прийшла його так звана "молода команда", яка відзначилася хіба масштабами грабунку столичного майна, — нагадали громадянським активістам в опозиції.

Політики також розповіли, що популярна нині ідея проведення праймеризу на кожному окрузі, щоб визначити того кандидата, який має найбільші шанси перемогти, є доволі утопічною. Проведення такого повноцінного соціологічного дослідження в регіонах коштувало би більше мільйона доларів і забрало б дуже багато часу. Замість такої коштовної "забавки" "Батьківщина" проводить серйозні консультації в округах, зокрема із ВО "Свобода", особливо у Західній Україні — з тим щоб у кожному окрузі висувався лише один кандидат від опозиції, і виборцям було зрозуміло — де чорне, а де біле, де владний висуванець, а де представник опозиції.

Кожна опозиційна партія нестиме політичну відповідальність за висунутого нею кандидата. Водночас Об'єднана опозиція готує законопроект про відкликання депутата за німецьким зразком, який дозволяє громаді проводити референдум, чи потрібен їм такий недобросовісний депутат.

Під час роботи круглого столу неодноразово пролунала теза про те, що лише в тісній співпраці між опозиційними політичними силами та громадським суспільством є запорука можливості повернення України на демократичний шлях розвитку.

Зокрема, лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко вважає, що громадський сектор має стати своєрідними ліками для опозиції. Хоч є і небезпека, що ліки перетворяться у отруту — через зайве захоплення критикою.

Нардеп-"бютівець", журналіст Андрій Шевченко навів приклади успішної співпраці парламентської опозиції і громадських активістів. Це вже ухвалені закони про доступ до інформації, про заборону паління у громадських місцях тощо. Водночас він згадав і сумний досвід: вкинутий деякими громадськими діячами у суспільне поле вбивчий для демократії вірус "всі вони однакові" сьогодні знижує мотивацію виборців брати участь у виборах та голосувати за Об'єднану опозицію. Сьогодні вкрай необхідно чітко роз'яснити людям разючу різницю між провладними політичними силами та Об'єднаною опозицією, між тією країною свавілля та корупції, яку будує Янукович за участі Партії регіонів, і вільною, заможною та демократичною Україною, якої прагне "Батьківщина".

Постійний діалог між громадянським суспільством та демократичними політичними силами має стати традицією української влади, — погодилися активісти. Думку громадськості щонайменше мають враховувати під час написання законів, а також у налагодженні цивілізованого контролю за владою.

Політолог Ігор Жданов вважає, що Об'єднана опозиція має робити все можливе, аби влада, яка несе небезпеку для самого існування України, була усунена. Водночас, він висловив думку, що за умов штучного перерозподілу кордонів виборчих округів (зокрема, на сході країни та в Криму) та неучасті у виборах лідерів опозиції Юлії Тимошенко та Юрія Луценка осінні вибори вже можна назвати непрозорими, недемократичними та нечесними.

Політолога підтримав керівник виборчого штабу Олександр Турчинов: нам необхідно створити умови для того, щоб те, що зараз відбувається в країні, у майбутньому стало просто неможливим.

— Ми не просимо у громадянського суспільства про поблажки. Ми просимо зрозуміти, що ми і ви по один бік. Такий сьогодні момент, коли вибори мають бути збережені як механізм, а для цього Партію регіонів треба відсторонити від влади, — звернувся до учасників круглого столу 37-річний Арсеній Яценюк, голова Ради опозиції.

Однією з конкретних вимог, що пролунали з боку представників рухів "Чесно" та "Стоп цензурі!", стало прохання засудити практику неособистого голосування у Верховній Раді, а також назвати дату, з якої депутати-опозиціонери припинять голосувати "за себе та за того парня".

Олександр Турчинов, Арсеній Яценюк та присутні на круглому столі депутати-опозиціонери зобов'язалися обговорити цю проблему на найближчих засіданнях опозиційних фракцій. І вже наступного ранку на спільному засіданні фракцій "БЮТ-Батьківщина" та "Наша Україна — Народна самооборона" було офіційно вирішено, що відтепер усі депутати від опозиції голосуватимуть лише своєю карткою.

Це підтвердило серйозність намірів Об'єднаної опозиції не лише слухати настрої суспільства, а й чути їх.

Зараз ви читаєте новину «"Батьківщина" іде в новий парламент із чистими списками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути