вівторок, 29 квітня 2008 07:08

Баптист Турчинов проповідував на Вербну неділю

Автор: фото: Андрій КУЗАКОВ
  У молитовний дім перший віце-прем’єр Олександр Турчинов прийшов у джинсах і спортивній куртці
У молитовний дім перший віце-прем’єр Олександр Турчинов прийшов у джинсах і спортивній куртці

Молитовний дім баптистів у Києві розташований поблизу моста Патона. Це — двоповерховий будинок із маленьким куполом і хрестом. Поряд зводиться новий, більший храм.

Минулої неділі євангельські християни-баптисти теж святкували Великдень. Провели урочисте богослужіння. Вітали одне одного: "Христос воскрес — воістину воскрес!" Пасок та яєць не освячували.

— Великдень не є святом оцих куличів чи яєчок, які хтось там освячує і якось ними маніпулює, — пояснює "ГПУ" перший віце-прем"єр-міністр Олександр Турчинов, 44 роки. Він є тут проповідником. — Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа — найвеличніше свято у християнському світі! Саме цьому присвячується наше святкове зібрання. А з продуктами харчування ми взагалі не робимо ніяких маніпуляцій.

Молитовні зібрання розпочинаються тут щонеділі о 14.00. Прихожани сходяться за 15 хв. до початку. Піднімаються на другий поверх. Там дві невеличкі вітальні та кімната для служіння. У ній — кафедра, над якою висить дерев"яний хрест. Праворуч великий екран, на якому під час служби з"являються тексти молитов і пісень. Ще є кілька рядів оббитих дермантином крісел — як у старих кінотеатрах.

Раніше Турчинов приходив сюди на службу майже щотижня. Після призначення першим віце-прем"єром буває рідше. Кореспонденту "ГПУ" вдалося зустріти його з третього разу. "Права рука" Юлії Тимошенко проповідував у Вербну неділю — за тиждень до Великодня.

Він у джинсах, сорочці з краваткою та спортивній куртці. Спирається на кафедру. Розповідає про входження Ісуса Христа в Єрусалим. Спочатку тихо, але раптом підвищує голос.

— Братья и сестры, ему подвластны ветры! Ему подвластна стихия! Несколькими хлебами и рыбами накормил тысячи человек. И вот этот исключительный человек, Мессия, входит в Иерусалим. Вот сейчас начнутся чудеса. Осанна ему! Нарезали пальмовые ветви. Наверное много тогда пострадало пальм, — зауважує.

У храмі цілковита тиша. Перший віце-прем"єр розповідає про очікування ізраїльтян від Христа.

— Сейчас наведет порядок, всех рассадит... Вот теперь все заживут! Все радуются, все в восторге... А он не рад. Он плачет. Говорит совсем не то, что хотят услышать, —  продовжує Турчинов. Опускає голову. — Братья и сестры, люди ожидали чуда. В крайнем случае, пусть накормит. Пожайлуста, несколько хлебов, рыб. Давай, корми! Давай хоть что нибуть в конце концов. Как и тогда, люди сейчас тоже требуют чудес и дармовой еды.

Додає, що ті ж ізраїльтяни невдовзі вимагатимуть розіп"яти Христа. Нагадує, що Ісус прийшов не набивати шлунки, а рятувати душі. А всі бажають лише зрозумілих речей, і ніхто не хоче на хрест.

Наприкінці служіння знову співає хор. Збирають пожертви.

Пастор цієї церкви Володимир Кунець, 68 років, розповідає "ГПУ", що у країні майже 300 тис. євангельських християн-баптистів. Вони не хрестять дітей, а в їхніх храмах немає  ікон. Прихожанам і пасторам заборонено курити й пити.

На території України баптисти з"явилися у середині ХІХ ст. Першими були німецькі переселенці.

Зараз ви читаєте новину «Баптист Турчинов проповідував на Вербну неділю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути