пʼятниця, 05 жовтня 2012 07:00

"Балога уникає причетності до соціальної катастрофи"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

На Закарпатті партія влади може перемогти тільки в одному окрузі, вважає директор Карпатського центру полінгових досліджень, кандидат соціологічних наук Федір Шандор, 37 років.

— Це Виноградівський округ, №73. Він об'єднує велику частину угорськомовних населених пунктів. Оскільки лідер угорської громади Іштван Гайдош іде під №74 у списку Партії регіонів, ця політична сила має там шанси перемогти.

За останні два роки в області вдвічі побільшало симпатиків опозиції. Це пов'язано передусім із незадоволенням соціальною політикою уряду та відтоком коштів з регіону в центр. Закарпатський істеблішмент не бажає годувати східні регіони країни. А в мажоритарних округах виграють представники команди Віктора Балоги — керівника Міністерства надзвичайних ситуацій.

Як розподіляться симпатії закарпатців щодо політичних партій?

— Перше місце буде за "Батьківщиною". За друге й третє дуже агресивно борються Партія регіонів та "УДАР Віталія Кличка".

Які методи здобуття прихильності виборців застосовують кандидати?

— Від елементарного "гречкосійства", тобто різних подарунків, до спілкування через мережу "Фейсбук". Найактивнішим в інтернеті є Віктор Балога, при цьому він не вдається до відкритої агітації. Двоє "регіоналів", які з'явилися у "Фейсбуці", — Іван Бушко та Степан Деркач — протрималися там до перших коментарів.

Основні зусилля кандидатів зосереджені на особистих зустрічах із виборцями й на війнах у засобах масової інформації.

У яких округах протистояння найгостріше?

— В Ужгородському 68-му, який об'єднує обласний центр, місто Чоп та район. Там і від опозиції, й від партії влади йдуть по двоє кандидатів. Вони поки що не домовилися всередині своїх команд. Влада робить ставку на колишнього мера Ужгорода — Сергія Ратушняка і Василя Ковача, гендиректора "Закарпаттяобленерго". Їхні конкуренти — самовисуванець опозиціонер Павло Чучка та "єдиноцентрист" Володимир Смоланка.

Крім людей Балоги, які ще клани рухають своїх представників?

— Точніше назвати їх уже не кланами, а групами, в яких на час виборів збіглися інтереси. Таких дві. Перша — це Об'єднана опозиція плюс група Балоги. Друга — партія влади. Не Партія регіонів, а регіональна влада. Ці групи перебувають у політичному протистоянні й перманентних війнах. Після виборів вони розбіжаться.

В Об'єднаної опозиції й Балоги потужні людські та фінансові ресурси. Партія влади матеріально не слабша, але жадібна і не виділяє достатньо коштів на свої команди.

На що розраховують провладні кандидати?

— Вони готові до поразки і готують план відходу. Чому так? Бо покладалися на підтримку з Києва. А коли президент чітко дав зрозуміти, що не варто сподіватися на центр, бо влади є достатньо на місцях, то було запізно. Час був згаяний, оскільки Партія регіонів не сприяла розвитку Закарпаття у жодній галузі.

Чому Балога робить заяви про звільнення з посади міністра?

— Він хоче уникнути причетності до соціальної та економічної катастроф, які стануться після виборів. Під соціальною маю на увазі неготовність до зими, жорсткого культурно-політичного протистояння з Росією. До того ж на Західній Україні посилюється тенденція децентралізації влади. Київ уже не є українською столицею. Зараз він — номінальний командний пункт, звідки надходять накази, що їх не виконують регіональні царки. Це посилює сепаратизм у головах людей. Зокрема, важко спрогнозувати політичні наслідки проголошення регіональних мов. Додаються необачні заяви лідерів "регіоналів" щодо історичних постатей, значущості тих чи тих областей. Віктор Балога розуміє, що зараз брати участь у руйнації держави — це назавжди залишити пляму на власній політичній біографії. Але керівництво держави боїться його відпускати, бо розуміє: якщо Балога піде у вільне плавання, то стане ще сильнішим і непередбачуванішим.

Які несподіванки можливі?

— Несподіванка номер один: Балога домовиться з "регіоналами" про розподіл округів. Це означатиме політичну смерть його групи. Друге: якщо кандидатів-лідерів зніматимуть із виборів у судовому порядку. І третє: соціальний вибух. Тобто друга помаранчева революція.

Голова обласної ради проти заступника губернатора

На Закарпатті шість виборчих округів, 960 тис. людей мають право голосу. Фаворитів перегонів визначає керівник Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко, 50 років.

Ужгородський округ №68. Фаворити: самовисуванець-опозиціонер Павло Чучка та гендиректор "Закарпаттяобленерго" "регіонал" Василь Ковач.

Мукачівський округ №69: керівник МНС "єдиноцентрист" Віктор Балога і "регіонал" В'ячеслав Шутко.

Свалявський округ №70: нардеп Олександр Кеменяш від Об'єднаної опозиції та "регіонал" Михайло Ланьо.

Хустський округ №71: рідний брат міністра  "єдиноцентрист" Павло Балога і "регіонал" Степан Деркач.

Тячівський округ №72: нардеп-"єдиноцентрист" Василь Петьовка й голова Тячівської райдержадміністрації "регіонал" Михайло Шелевер.

Виноградівський округ №73: голова облради "єдиноцентрист" Іван Балога, перший заступник губернатора "регіонал" Іван Бушко, представник Партії угорців Микола Ковач.

 

Зараз ви читаєте новину «"Балога уникає причетності до соціальної катастрофи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути