пʼятниця, 11 травня 2012 00:45

"Бабусям усе одно, хто прийде до влади"

"Бабусям усе одно, хто прийде до влади"
Денис Богуш каже, що агітація за гроші не завжди дає результат. Фото: telekritika.ua

Нардеп від Партії регіонів Ірина Горіна нещодавно роздавала харків'янам продуктові набори з круп та солодощів. Її зять Олесь Довгий — харчі у столиці. "Регіонал" Дмитро Шенцев на Харківщині дарував дітям квитки до цирку та пакети із солодощами. Його однопартієць з Житомирщини Володимир Пехов — насіння на розсаду. Депутат Луганської міськради від Компартії Володимир Медяник — пасхальну випічку та рушники.

— На жаль, ця технологія працює у всіх регіонах країни й суттєво додасть голосів у результаті, — вважає політтехнолог 40-річний Денис Богуш. — Бо країна — бідна. Деяким людям нема чого їсти. Уявіть, що до якогось села ніхто ніколи не приїжджав. Тут з'являється доброзичлива людина, спілкується, дає подарунок.

Роздача пайків може принести перемогу, якщо правильно побудувати мережу розповсюджувачів. А можна й пролетіти. Колись у Києві була кампанія партії "Європейська столиця" Лева Парцхаладзе. Створили піраміду, роздавали людям гроші, а результату не досягли.

Чим можна купити людей?

— Подарунки можуть бути дуже різні — харчі, ліки, квитки на молодіжні концерти, тонна вугілля у кожен двір. Є із 20 різних схем доставити їх до виборця. В одному випадку пайки розносять по квартирах групи на чолі "десятників" та "сотників". Використовують бази даних інвалідів, пенсіонерів, студентів — залежно, хто на яку цільову групу орієнтується. Подарунки поширюють під час зустрічей із виборцями або й просто на вулиці.

Є приклади успішних виборчих кампаній, що базувалися на роздачі подарунків?

— Київського мера Леоніда Черновецького. Напевно, це допоможе колишньому секретарю Київради Олесю Довгому. Він балотуватиметься у регіоні Черновецького, використовує ту саму схему. Бабусям усе одно, хто прийде до влади. Та й дуже мало політичних технологів можуть робити кампанії без роздачі пайків.

Скільки грошей треба для перемоги на окрузі?

— Округ — 160-170 тисяч виборців. Для перемоги потрібно до 35 тисяч голосів. Навіть якщо роздати по 10 гривень, то треба 350 тисяч. Хоча роздавати треба із запасом, як мінімум 60 тисячам людей. Загалом для виграшу на округ потрібно мінімум 450-500 тисяч доларів. Якщо зійдуться два грошовиті кандидати, то витратять до двох мільйонів.

Як подарунки виборцям узгоджують із законом?

— Це заборонено. Центрвиборчком забороняє розміщувати зображення кандидатів на подарунках, роздавати дорогі набори. Але постанова вступить в силу після старту виборчої кампанії — 30 липня.

Які ще технології будуть поширені під час майбутньої кампанії?

— Ефективний метод — створення технічних кандидатів. Влада його широко використовує. Мають проплатити висування приблизно 10 підставних кандидатів, щоб поставити своїх членів комісій від їх імені. Кожен технічний кандидат обходиться десь у півмільйона доларів. Опозиційному кандидату нереально виграти в таких умовах.

Зараз ви читаєте новину «"Бабусям усе одно, хто прийде до влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути