четвер, 20 грудня 2012 06:00

Азаров ще не визначився з новим урядом

Автор: фото: Андрій Шматов
  На подвір’ї Кабміну виконувач обов’язків міністра агрополітики Микола Присяжнюк (ліворуч) вітається із головою Держагентства з інвестицій та інновацій Владиславом Каськівим. 19 грудня
На подвір’ї Кабміну виконувач обов’язків міністра агрополітики Микола Присяжнюк (ліворуч) вітається із головою Держагентства з інвестицій та інновацій Владиславом Каськівим. 19 грудня

У фойє Кабміну біля рамки-металошукача утворюється черга з півсотні журналістів, операторів та фотографів. Дехто стоїть на вулиці. Перед засіданням уряду кожного перевіряють двоє охоронців. Спочатку звіряють документи зі списком акредитованих, потім по 5 хв. роздивляються особисті речі.

На сьомому поверсі збираються виконувачі обов'язків міністрів. Напередодні з'явилася інформація, що у середу прем'єр представить новий склад уряду.

Виконувач обов'язків міністра культури Михайло Кулиняк тисне руку та цілує в щоку Едуарда Ставицького, який керує Міністерством екології.

— Зі святом Миколая! — сміється виконувач обов'язків міністра культури  43-річний Михайло Кулиняк і сідає в своє крісло. Відкриває на ноутбуці законопроект про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу. Зупиняється на розділі про утримання засуджених. Далі не гортає.

— Так ви залишитесь на посаді? — гукають до нього журналісти.

— Побачимо, — ледь чутно відказує Кулиняк і відводить очі.

О 10.00 у супроводі двох охоронців заходить прем'єр 65-річний Микола Азаров. Насуплений. Сідає на чолі столу. Ліворуч від нього стоїть 3-метрова штучна ялинка, прикрашена однаковими за розміром жовтими й білими новорічними кульками.

— Грудень вже "подарував" нам небачені снігопади, більш ніж півметрові заноси, а тепер прийшли морози, — читає з аркуша Азаров. — Але зима тільки починається. Тому на моє доручення створено оперативний штаб для реагування на кризові ситуації, обумовлені негодою. Також створено регіональні штаби. Але не в усіх регіонах робота поставлена настільки відповідально і чітко, як того вимагає стан справ. Найгірші справи в Київській області.

Прем'єр поправляє окуляри. Обводить поглядом присутніх. Більшість на нього не дивляться. Перечитують свої папери.

— Весь час снігопадів область була лідером за кількістю населених пунктів, відрізаних від енергопостачання. І зараз залишається лідером за кількістю сіл, де електропостачання не відновлене, — продовжує Азаров після хвилинної паузи. — Це серйозна претензія до керівництва області — "жовта картка".

Прем'єр виступає 10 хв. Далі журналістів просять вийти. До них поверхом нижче спускається Віталій Лук'яненко, прес-секретар Азарова. Каже, що склад Кабміну буде сформований цього тижня.

За 40 хв. до прес-центру заходить виконувач обов'язків міністра аграрної політики 52-річний Микола Присяжнюк. 20 хв. розповідає про перспективи тваринництва. Та журналістів більше цікавлять кадрові призначення.

— Ви залишаєтеся в уряді? — допитують його.

— Мені нічого не відомо, — ніяковіє Присяжнюк. — Прем'єр запропонує, мабуть.

Присяжнюк повертається на засідання уряду. Там вирішують рекомендувати підприємствам перенести робочі дні у травні — з 3-го на 18-те, з 10-го на 1 червня. Українці відпочиватимуть на травневі свята дев'ять днів.

"Різні групи впливу борються за своїх ставлеників"

Президент Віктор Янукович не призначає уряд, бо не відшукав людей, які змогли би знайти кошти для спустошеного бюджету, вважає політолог 66-річний Михайло Погребинський:

— Якщо треба шукати гроші, то мають бути дві речі: або потужна команда, яка має шанси поїхати до Міжнародного валютного фонду й домовитися, або така, яка не розкрадатиме бюджет.

Був інший варіант — підписати угоду про Митний союз із Росією. Зі знижкою на газ уряд могли би сформувати швидше, бо на певний час шукати коштів не треба було б. Але з цим сценарієм не склалося.

Поки що різні групи впливу навколо президента борються за призначення своїх ставлеників урядовцями. Останнє слово — за Віктором Федоровичем.

 

Зараз ви читаєте новину «Азаров ще не визначився з новим урядом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути