Ексклюзиви
середа, 20 липня 2011 00:15

Азаров прилетів білим вертольотом

Автор: фото: Ростислав Мисюкевич
  Прем’єр-міністр Микола Азаров іде відкривати початок реконструкції газогону ”Уренгой–Помари–Ужгород” поблизу Богуслава на Київщині 19 липня. На людях він з’явився вперше після 25-денної відпустки у Криму
Прем’єр-міністр Микола Азаров іде відкривати початок реконструкції газогону ”Уренгой–Помари–Ужгород” поблизу Богуслава на Київщині 19 липня. На людях він з’явився вперше після 25-денної відпустки у Криму

Вертоліт Мі-8 із прем'єром 63-річним Миколою Азаровим сідає на горі біля райцентру Богуслав на Київщині. Внизу главу уряду чекають журналісти. Тут мають урочисто оголосити про початок реконструкції газогону "Уренгой–Помари–Ужгород".

Зустрічати Азарова виїжджає міністр палива та енергетики Юрій Бойко. За кілька хвилин до представників преси підкочують два чорні "мерседеси" та "фольксваґен". Азаров виходить та прямує до сцени.

— Левова частка газу в Європу іде по нашому газопроводу. Поки йде, — каже Азаров. — Цьому газопроводу вже 30 років, тому необхідна реконструкція. У найкоротші терміни ми виконаємо величезний обсяг роботи, який потребує великих витрат.

Виступ прем'єра трива'є 5 хв. Присутні радіють його лаконічності, бо на спеці чекали  Азарова півтори години. Прем'єр запрошує журналістів до великого білого намету поряд зі сценою. Він без охолодження повітря. В середині — спека та задуха.

— Ми не тільки скоротимо споживання газу, а й збільшимо видобуток власного, — говорить Азаров. — На це виділятимемо значні кошти. Сподіваюся, що тепер, коли ми розпочали практичні кроки, Росія змінить абсолютно невигідну схему поставки і прокачки газу, що була реалізована після підписання договорів 2009 року.

Прем'єр поступається місцем за столом директору Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Андре Куусвеку та заступнику голови правління "Нафтогазу" Вадимові Чупруну. Ті підписують меморандум про фінансування робіт у розмірі $308 млн. Кредит  ЄБРР дає під державні гарантії на 15 років.

За 40 хв. усе закінчується. Журналістів везуть на компресорну станцію, годують борщем, окрошкою, відбивними, вареною картоплею. Наливають горілку та коньяк.

Газопровід "Уренгой — Помари — Ужгород" доставляє паливо із Західного Сибіру до західного кордону України. Протяжність — 4, 4 тис. км. Далі газ розходиться споживачам у країнах Євросоюзу.

Весь обсяг робіт із модернізації газогону розрахований на дев'ять років. Витратять $1,4 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Азаров прилетів білим вертольотом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути